מהגלולה המבטיחה של פייזר ועד לנוגד דיכאון נפוץ: הטיפולים החדשים לקורונה
ההתמודדות עם הקורונה טומנת בחובה לא מעט אתגרים, אחד מהם הוא איתור של טיפולים יעילים שיוכלו לסייע למטופלים רבים ולא יגררו עלויות כספיות גבוהות. בעקבות ההודעה של פייזר על הגלולה שפיתחה לטיפול בקורונה: הנה שלושה טיפולים מבטיחים. האם זה הסוף של המגפה?
החיסונים נגד נגיף הקורונה מספקים לנו קרב הוגן מול הנגיף החדש, אולם מומחים רבים ברחבי העולם מתחילים להבין כי סופה הרשמי של המגפה לא יושג באמצעות חיסוני mRNA או בעזרת כל טכנולוגיה אחרת של חיסון, אלא באמצעות תרופה שתמזער, ועל פי האופטימיסטים אפילו תעלים, את השפעתו של נגיף הקורונה על העולם.
השימוש בתרופות קיימות להתמודדות עם המגפה הוא לא דבר חדש. כך למשל, עם התפרצות הקורונה, רמדסיביר נחשבה לתרופה המוצלחת ביותר לטיפול במחלה, אולם היא לא הצליחה להשפיע באופן משמעותי על התפשטותה. הנה שלושה טיפולים מבטיחים שעלו לכותרות לאחרונה.
Vikentiy Elizarov | Shutterstock
מולנופירביר: תרופה אנטי ויראלית שעשויה לעזור לחולים קלים עד בינוניים
לאחרונה שמענו על תרופה בשם מולנופירביר, תרופה אנטי ויראלית נוספת, שפיתוחה החל לפני מספר שנים לטיפול בשפעת. עם התפצות מגפת הקורונה חברת MSD, האחראית על ייצורה, החליטה לעשות לה אדפטציה לנגיף החדש. תרופה זו נמצאת בימים אלה בפאזה 3 בניסוי הקליני ומראה תוצאות מבטיחות בטיפול בחולי קורונה קלים עד בינוניים ובמניעת אשפוזים [1].
PAXLOVID :גלולת פלא לטיפול בחולי קורונה בסיכון גבוה?
התרופה האנטי וויראלית החדשה לקורונה, שעשתה כותרות בלא מעט אתרים בארץ ובעולם בימים האחרונים, היא פרי פיתוחה של חברת פייזר שהובילה גם במרוץ לפיתוח החיסון. PAXLOVID היא תרופה אנטי ויראלית הניתנת בשילוב עם מינון נמוך של ריטונאביר – תרופה אנטי ויראלית המיועדת לטיפול ב-HIV. על פי דיווחי החברה שילוב התרופות הראה תוצאות מבטיחות בשלב II של הניסוי הקליני, דבר שהוביל את החברה להודיע על כוונתה להגיש בקשה לאישור חירום של התרופה על ידי ה-FDA. התרופה מסייעת בהפחתה משמעותית של אשפוזים ומקרי מוות בקרב מטופלים המצויים בסיכון גבוה להתפתחות של מחלת COVID-19 חמורה. על פי הדיווחים, היא הצליחה להוריד את הסיכוי לאשפוז בשל המחלה או מוות בכ-89%, בהשוואה למטופלים שקיבלו גלולת פלצבו אם ניתנה שלושה ימים מאז תחילת הסימפטומים. בנקודת הציון הסופית של הניסוי, ביום ה-28, רק 0.8% מהמשתתפים שקיבלו את התרופה אושפזו, בהשוואה ל-7% מהנבדקים שקיבלו את הפלצבו. הפחתה דומה באשפוזים נצפתה גם בקרב משתתפים שקיבלו את התרופה חמישה ימים לאחר שהתפתחו התסמינים: בקרב תת קבוצה זו 1% מהמשתתפים אושפזו עד ליום ה-28, בהשוואה לקבוצת הביקורת 6.7% מהמשתתפים אושפזו. במסגרת תקופת המחקר לא דווחו מקרי מוות של משתתפים שנטלו את ה- PAXLOVID בהשוואה לעשרה מקרי מוות בקבוצת הפלצבו [2].
פלובוקסאמין: נוגד הדיכאון שעשוי להיות טיפול פוטנציאלי יעיל וזול לקורונה
מחקר חדש [3] טוען כי נוגד דיכאון בשם פלובוקסאמין (Fluvoxamine) שמשמש כבר שנים רבות לטיפול במצבים נפשיים שונים, כמו הפרעה אובססיבית קומפולסיבית ודיכאון, עשוי להפחית משמעותית גם את הסיכוי לאשפוז ומוות בקרב מטופלים המסווגים בסיכון גבוה.
הבשורה המרעישה הגיעה מניסוי קליני שנערך בברזיל ובחן 1497 מטופלים חיוביים לנגיף הקורונה. כל הנבדקים היו בדרגת סיכון גבוהה למחלה חמורה מסיבות שונות, בהן יתר לחץ דם, סוכרת או השמנת יתר.
החוקרים הקצו באופן אקראי 741 נבדקים לטיפול באמצעות פלובוקסאמין, בעוד שיתר מושאי המחקר (756 נבדקים במספר) קיבלו גלולת פלצבו שנראתה זהה לנוגד הדיכאון. בסך הכול, היו 17 מקרי מוות בקבוצת פלובוקסאמין ו-25 מקרי מוות בקבוצת הפלצבו. החוקרים סיכמו את התוצאות וטענו כי אם הטיפול ניתן בשלבים מוקדמים של המחלה הוא עשוי להפחית את הסיכוי לאשפוז ב-32%.
כידוע אחת הבעיות המרכזיות שמקשות על מיגור המגפה היא עלייה בתחלואה במדינות בעלות פחות אמצעים כלכליים. לכן, טיפולים זולים יחסית, כמו נוגד הדיכאון מהווים פתרון אפקטיבי למיגור התחלואה ומניעת תמותה, בהשוואה לטיפולים יקרים יותר.
אז האם התרופות החדשות הן אלה שישנו את תמונת הקורונה? עוד מוקדם לקבוע. אם זאת, ללא ספק מדובר בגילויים מרעישים שככל הנראה יגדילו את ארגז הכלים של המדינות בהתמודדות עם הנגיף ויסייעו לנו לחזור לשגרת החיים המוכרת לנו
[2] https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizers-novel-covid-19-oral-antiviral-treatment-candidate
[3] Reis, G., dos Santos Moreira-Silva, E. A., Silva, D. C. M., Thabane, L., Milagres, A. C., Ferreira, T. S., ... & Mills, E. J. (2021). Effect of early treatment with fluvoxamine on risk of emergency care and hospitalisation among patients with COVID-19: the TOGETHER randomised, platform clinical trial. The Lancet Global Health. DOI:https://doi.org/10.1016/S2214-109X(21)00448-4