סבלתן מסוכרת בהיריון? מומלץ לעשות לילד בדיקת ראיה
חשיפה לכל סוג של סוכרת במהלך ההיריון עלולה להוביל לבעיות ראייה אצל הילד/ה בגיל הבגרות המוקדמת, כך עולה ממחקר חדש. הפרטים בכתבה
סוכרת במהלך ההיריון עלולה להוביל לבעיות בריאותיות של האם ושל העובר כאחד. במחקר[1] משנת 2019 נמצא כי ילדים לאימהות שסבלו מסוכרת, בעיקר אלו עם היסטוריה של מחלות קרדיווסקולריות, עלו בשיעור התחלואה למחלות לב וכלי דם עד הבגרות.
כעת, מחקר[2] דני חדש, שהתפרסם בכתב העת Diabetologia, טוען כי ילדים שנולדו לאימהות שסבלו מסוכרת במהלך ההיריון עלולים לפתח בעיות ראייה עד גיל הבגרות המוקדמת.
adriaticfoto | Shutterstock
ללא קשר לסוג הסוכרת
המחקר בחן צאצאים לאימהות שסבלו במהלך ההיריון מסוכרת ומצא כי הם היו בסיכון גבוה ב-39% ללקות בבעיות ראיה עד גיל 25, וזאת בהשוואה לילדים שלא נחשפו לסוכרת של האם במהלך ההיריון.
סיכון זה גדל פי שניים אם האם חוותה סיבוך אחד כתוצאה מהסוכרת במהלך ההיריון, כגון תרדמת סוכרתית, חמצת סוכרתית, סיבוכים בכליות ובעיות נוירולוגיות, וסיכון אף גבוה יותר אם האם חוותה שני סיבוכים או יותר במהלך ההריון.
מדובר בבעיות של מיקוד העין (refractive errors), הכוללות רוחק ראיה (hypermetropia), קוצר ראיה (myopia) וצילינדר (astigmatism), והן היו נפוצות בכל סוגי הסוכרת - אימהות עם סוכרת מסוג 1, סוכרת סוג 2 וסוכרת היריון – אך בעיקר בקרב ילדים שהאימהות שלהם סבלו מסוכרת סוג 2.
הקשר שבין סוכרת בהיריון לבעיות ראייה בילד
החוקרים הציעו כמה סיבות אפשריות לקשר שבין סוכרת במהלך ההיריון לבעיות ראייה בגיל מאוחר יותר אצל הילדים. אחת הסברות היא שרמות גבוהות של סוכר בדרום הדם של האם עלולות להוביל להיפרגליקמיה בעובר (דרך השלייה) ולגרום לתפקוד לקוי של האנדותל (השטח הפנימי של כלי הדם) ולנוירופתיה.
הסבר נוסף בהקשר זה יכול לנבוע כתוצאה מעקה חמצונית ((oxidative stress, הגורמת לפגיעה בתפקוד התא, ולתגובות דלקתיות להיפרגליקמיה ברחם, מה שמוביל לפגיעה בעיניים.
מאחר שניתן לטפל בבעיות ראיה כבר בגיל צעיר, זיהוי מוקדם וטיפול עשויים למנוע בעיות בעתיד. החוקרים ממליצים כי ילדים לאימהות שהיו עם סוכרת בהריון, ובעיקר ילדים לאימהות שחוו סיבוכים הקשורים לסוכרת, יעברו בדיקת ראייה בגיל מוקדם. לצד זה, חשוב לעקוב אחר אימהות אלו במהלך ההריון כדי לשמור על רמת גלוקוז תקינה ולמנוע סיבוכים.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[1] BMJ 2019; 367. Published 04 December 2019. doi: https://doi.org/10.1136/bmj.l6398.
[2] Diabetologia, 17 August 2021. DOI: https://doi.org/10.1007/s00125-021-05526-z.