בעיות בתפקוד מיני? כמה דברים שחשוב לדעת
כמחצית מהגברים בגילאי 50 ומעלה יסבלו מאין אונות. התופעה הנפוצה אינה גורמת רק לפגיעה ביחסים הזוגיים והיא עלולה להשליך גם על תחושת הדימוי העצמי ולהוביל לפגיעה באיכות החיים. הכנות רוקחיות לטיפול באין אונות מספקות מענה יעיל שעשוי לסייע בטיפול בבעיה ללא תופעות לוואי משמעותיות והצורך בניתוח: רפי פרחי, מנהל מעבדת סופר-פארם "פרופשונל",עם כל הפרטים
אין אונות הינה בעיה שכיחה: כ- 30% מהגברים בגיל 30 וכחצי מהגברים בגלאי 50 ומעלה צפויים לסבול ממנה. למרות שמדובר בתופעה נפוצה, גברים רבים נמנעים מלדבר עליה ומשכך גם לפנות לקבלת אבחון וטיפול מתאים. שיווק של תרופות שונות המסייעות לטיפול בבעיות זקפה העלה את הנושא על סדר היום וכתוצאה מכך גם עודד גברים רבים לפנות כדי לקבל מענה לבעיה הנפוצה ולשפר את איכות החיים.
dokurose | shutterstock
איך מתבטאת אין אונות?
"אין אונות יכולה לפגום בשני מישורים: הראשון, והשכיח ביותר, הוא פגיעה בזקפה עצמה. כ-20% מאלה הסובלים מאין אונות לא יחוו זקפה כלל, אולם רוב המטופלים יחוו זקפה חלשה שאינה מאפשרת חדירה תקינה" מסביר רפי ומוסיף: "אין אונות עלולה להשפיע גם על יכולת השפיכה: גברים רבים יסבלו משפיכה מהירה, או לחלופין מהיעדר שפיכה למרות גירוי מיני והשגה של זקפה. קיימים גם תת מקרים נוספים שיוגדרו תחת אין אונות, כמו למשל עקמת של הפין, אך אלה הם מצבים שכיחים פחות".
מה גורם לאין אונות?
"זקפה היא תהליך המערב את המוח ומערכת כלי הדם באזור איבר המין. למעשה, המוח מגיב לגירוי המיני וכתוצאה מכך מפעיל את כלי הדם שמתרחבים ומובילים לכך שדם רב יותר מוזרם אל הפין. תהליך זה הוא שגורם לזקפה ואחריה גם לשפיכה.
הגורם המרכזי להתפתחות של בעיות זקפה הוא תהליך טרשתי בכלי הדם באיבר המין אשר מתפתח עם ההתבגרות. הטרשת מובילה לחסימה הדרגתית של כלי הדם וכתוצאה מכך גם לבעיות זקפה ושפיכה.
ישנם גורמים מסוימים שמאיצים את התהליך הטרשתי, בהם קיום של מחלת הסוכרת, עישון, יתר שומנים בדם, יתר לחץ דם, אורח חיים יושבני והיעדר ביצוע של פעילות גופנית ועוד.
למרות שלא מדובר בבעיה בעלת השלכות בריאותיות, אין אונות פוגמת באופן דרמטי בתפקוד המיני של המטופלים, וכיוצא בזאת היא עלולה לפגוע גם במערכות היחסים, בדימוי העצמי ובאיכות החיים".
מהו הטיפול התרופתי באין אונות?
לדברי הרוקח, רפי פרחי, מנהל מעבדת סופר-פארם "פרופשונל", אין אונות נגרמת בשל תהליך טרשתי בכלי הדם הקטנים ולכן הטיפול הראשוני בה יכלול שינויים באורח החיים וטיפול בגורמי הסיכון, כמו למשל ירידה במשקל, הפסקת עישון, ביצוע של פעילות גופנית סדירה ועוד.
"אם שינויים התנהגותיים אלה לא הובילו לשיפור, יומלץ לרוב על טיפול תרופתי. התרופות המוכרות ביותר הן תרופות מקבוצת מעכבי האנזים פוספודיאסטראז PDE5 (ויאגרה, לויטרה, סיאליס וכו').
למרות שמדובר בטיפול בעל יעילות גבוהה, הוא מסייע בעיקר בשלבים ההתחלתיים של אין האונות. למעשה, ללא טיפול בגורמי הסיכון (הפסקת עישון, איזון הסוכרת וכדומה) התהליך הטרשתי בכלי הדם הקטנים באיבר המין נמשך והוא עלול להוביל למצב שבו הטיפול התרופתי יאבד מיעלותו. במקרים רבים שאינם מגיבים ביעילות לטיפול תרופתי או כאשר קיימת חסימה משמעותית בכלי הדם, יידרש טיפול מתקדם יותר. במשך שנים הטיפול היחיד באין אונות מתקדמת כלל ניתוח להשתלת תותב לפין. אולם, בשני העשורים האחרונים פותח טיפול נוסף הכולל הזרקה של הכנות רוקחיות רוקחיות לטיפול באין אונות".
מהן הכנות רוקחיות לטיפול באין אונות?
"מדובר בהזרקות עצמיות של חומרים פרמקולוגים לאיבר המין המכילים תערובת חומרים פעילים. הזריקות מכילות שלושה חומרים פעילים: פנתולאמין, פרוסטגלנדין E1 ופאפברין" מפרט.
"הזרקה של חומרים אלה לאיבר המין מובילה להרחבה של כלי הדם , לשיפור זרימת הדם אל האזור והתוצאה : זקפה מספקת באופן מיידי. אחוזי הצלחת הטיפול עומדים על כ-95% ".
למי הטיפול מתאים?
"הטיפול בהכנות רוקחיות ניתן למטופלים שאינם מגיבים היטב לטיפול התרופתי וכן גם לאלה שאינם יכולים להשתמש בו (למשל אלה הנוטלים תרופות ממשפחת הניטרטים או תרופות ממשפחת חוסמי אלפא לטיפול שגרתי ביתר לחץ דם). לצד זאת, הטיפול יישקל גם במטופלים הסובלים מתופעות לוואי משמעותיות עקב נטילת הטיפול התרופתי, ובהן כאבי ראש והפרעות במערכת העיכול".
האם הזריקה כרוכה בכאבים?
"ההזרקות לאיבר המין מתבצעות באמצעות מחט דקה ועדינה ולכן אינן גורמות כלל לכאב. למעשה, רוב המטופלים מדווחים על דקירה קלה שאינה גורמת לאי נוחות משמעותית" טוען רפי ומוסיף: "זאת ועוד, טרם לתחילת הטיפול העצמאי תתבצע הדרכה על-ידי האורולוג המטפל ולמעשה ההזרקות הראשונות יתבצעו על ידו. כך המטופל לומד את טכניקת ההזרקה ויכול להימנע מתופעות לוואי משמעותיות וכאבים כאשר יבצע את הפעולה באופן עצמאי".
האם מדובר בטיפול בטוח?
"החומרים הקיימים בזריקה מוכרים כבר יותר ממאה שנים ונמצאו כבטוחים לשימוש. לדברי רפי פרחי הרוקח, הזריקות נרקחות במרכז להכנות רוקחיות בחדרים סטריליים ותוך עמידה בתנאים מחמירים של משרד הבריאות. לאחר הכנתן הן נשלחות לבדיקות במעבדות חיצוניות ורק עם קבלת התוצאות הנדרשות מהמעבדות הבודקות, האצווה משוחררת והזריקות יונפקו לציבור המטופלים, על פי מרשם רופא.
הטיפול עצמו מאופיין במיעוט תופעות לוואי, כאשר העיקרית שבהן הינה מצב נדיר של הישארות זקפה למספר שעות - תופעה המכונה זקפה ממושכת (פריאפיזם) ויכולה לנבוע ממינון יתר של החומרים הפעילים בתמיסה ומחייבת טיפול מיד.עם זאת, בשל כך שהאורולוג המטפל הוא זה שמאבחן את הבעיה וגם קובע את המינון הסיכוי להופעתה נמוך מאוד. לעיתים יכולים להיווצר שטפי דם באזור ההזרקה שיחלפו לרוב אחרי מספר שעות".
לסיכום, הטיפול בהכנות רוקחיות לאין אונות נחשב למוצלח ובטוח. מדובר בחלופה טובה, יעילה, שאינה מלווה בתופעות לוואי משמעותיות שיכולות להתפתח בשל נטילת התרופות הפומיות. בהדרכה נכונה, היא אינה מלווה כלל בכאב, ועשויה לסייע מאוד לפתרון בעיית האין האונות, לשפר את היחסים האינטימיים ואת איכות החיים.