דלג לתוכן

מפרצת באבי העורקים הבטני: האם קיימת דרך למנוע את סיבוכי המחלה הקטלנית?

היא נחשבת לאחת מהמחלות הקטלניות ביותר, מתפתחת לרוב במשך שנים ללא כל תסמינים ונפוצה יותר בגברים מאשר בנשים: מהן הסיבות האפשריות להתפתחות של מפרצת באבי העורקים הבטני ואיך ניתן למנוע את ההשלכות הקטלניות של המחלה? התשובות בכתבה הבאה

מאת: ד"ר ג'ורג' גרינברג
תאריך פרסום: 05/12/2021
3 דקות קריאה
חסות

מוגש כשירות לציבור בחסות מדטרוניק ישראל.  בשיתוף עם ד"ר ג'ורג' גרינברג, מנהל היחידה לכירורגיית כלי דם, המרכז הרפואי סורוקה

אבי העורקים (אאורטה/ ותין) הוא העורק הראשי הגדול ביותר בגוף. עורק זה יוצא מהלב ונמשך עד הבטן בגובה הטבור, שם הוא מתפצל לשני עורקים (עורקי הכסל) המספקים דם לגפיים התחתונות והאגן. לכל אורכו סעיפים רבים המספקים דם לכל איברי הגוף.

בשל כך שאבי העורקים אמון על הובלה של דם רב, בלחץ גבוה יחסית ובפעימות קבועות, דפנותיו חזקים ואלסטיים. תכונות אלה מאפשרות לעורק החיוני לעמוד בלחצי הדם ולספק דם ביעילות לכל חלקי הגוף. עם זאת, דפנות העורק עלולים להיחלש ולהתרחב בשל מגוון רחב של סיבות. מצב זה, הקרוי גם מפרצת, עלול להוות סכנת חיים. כיצד מוגדרת מפרצת, באיזה אזור לאורך אבי העורקים שכיח שתתפתח והאם קיימות דרכים למניעת התופעה המסוכנת? התשובות בכתבה הבאה.

מהי מפרצת?

מפרצת היא מצב בו מתרחשת הרחבה של העורק בכ-50% מקוטרו הנורמלי, זאת בשל היחלשות מקומית של דופן העורק והתרחבותו באותו אזור. מפרצת יכולה אמנם להתפתח בכל אחד מחלקי אבי העורקים, אך האזור השכיח ביותר בו נוצרת ההרחבה הוא אבי העורקים הבטני המצוי מתחת לעורקי הכליות. למעשה, מחקרים עולמיים שונים מראים כי 2-8% מאלה המשתייכים לקבוצות הסיכון יסבלו לבסוף ממפרצת באבי העורקים הבטני.

מי נחשב בסיכון להתפתחות מפרצת באבי העורקים?

קיימים גורמים רבים שעלולים להוביל להתפתחות של מפרצת באבי העורקים הבטני, בהם גיל מבוגר, מין זכר ועישון. לצד כל אלה, גם סיפור משפחתי של מפרצת באבי העורקים מעלה את הסיכוי להתפתחות הבעיה.
 חשוב לציין כי למרות שאלה הסובלים מטרשת עורקים ויתר לחץ דם אינם מוגדרים כקבוצת סיכון, הם מצויים בסיכון מוגבר להתפתחות של מפרצת.

 

 

איור המסביר את ההבדל בין אבי עורקים תקין לאבי עורקים עם מפרצת בטנית
Alila Medical Media | Shutterstock


האם מתפתחים תסמינים שיאותתו על התפתחות המפרצת?

האתגר הגדול ביותר באבחון וטיפול מוקדם במפרצת באבי העורקים הוא העובדה שמדובר במחלה שקטה, כלומר מצב שאינו מוביל להתפתחות של תסמינים שונים עד לרגע שבו מתרחשת פריצה של המפרצת- הסיבוך החמור והקטלני ביותר הכרוך במחלה זו. במקרים אלה המפרצת מגיעה לגודל קריטי וקיים סיכון משמעותי להתפתחות של קרע בדופן העורק. זהו מצב מסכן חיים שגורם לדימום מאסיבי ועלול להוביל למוות. הלכה למעשה,
רק כשמינית מהחולים שיסבלו מקרע באבי העורקים הבטני יוכלו לקיים חיים תקינים לאחר מכן. על פי ההערכות בכל שנה מתים כ-500 חולים מקרע באבי העורקים הבטני.

מסיבה זו, עוד בשנת 2015 משרד הבריאות קבע כי על קבוצות חולים מסוימות המצויות בסיכון להתפתחות של מפרצת לבצע בדיקות סקר לגילוי מוקדם של מפרצת באבי העורקים. מטרתן של בדיקות אלה היא לטפל בהתרחבות בשלבים מוקדמים כדי למנוע קרע ואף מוות.


מהי בדיקת הסקר לגילוי מוקדם של מפרצת באבי העורקים?

מדובר בבדיקת אולטרסאונד שנועדה כדי לבדוק אם קיימת מפרצת ומה קוטרה. אוכלוסיית הסיכון שעליה לבצע את הבדיקה התקופתית כוללת גברים בגילאי 65-74, מעשנים או שעישנו בעבר. במידה ותוצאות הבדיקה תקינות, כלומר קוטר העורק הוא מתחת ל- 3 ס"מ, אין צורך לחזור על הבדיקה. עם זאת, אם נצפתה הרחבה באבי העורקים הבטני יהיה צורך בבדיקה תקופתית שתדירותה תקבע על פי מידת החומרה של המפרצת. במצבים שבהם קוטר המפרצת גדול יותר מ-5.5 ס"מ יהיה צורך בהתערבות. טרם להחלטה על אסטרטגיית הטיפול י

היה צורך בבדיקות נוספות המאפשרות לרופא/ה המטפל/ת לבחון את האנטומיה של אבי העורקים הבטני ובהתאם לממצאים להחליט על הטיפול המתאים – בין אם ניתוח פתוח או צנתור.

האם קיימות דרכים למניעת מפרצת באבי העורקים הבטני?

חוקרים רבים ביקשו לבחון מדוע מתפתחת מפרצת באבי העורקים הבטני. השערות שונות גורסות כי מקורה של ההתרחבות נעוץ בשינויים באנזימים בדופן העורקים, שינויים טרשתיים וקיום של זיהומים. למרות שלא נמצאה עוד דרך שתסייע במניעת התפרצותה של המפרצת, הפסקת עישון, איזון מחלות רקע כמו שומנים בדם או יתר לחץ דם, שמירה על כושר גופני ותזונה נכונה, כל אלה עשויים להפחית את הסיכוי להתפתחות של מפרצת ולמניעת הסיבוכים שפורטו לעיל.
 

 

הכתבה נכתבה בשיתוף עם ד"ר ג'ורג' גרינברג, מנהל היחידה לכירורגיית כלי דם, המרכז הרפואי סורוקה. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. מוגש כשירות לציבור בחסות מדטרוניק ישראל 

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר שחר לקס
ד"ר שחר לקס כירורגיה
מומחה בכיר כירורגיה כללית ואונקולוגית
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור כירורגיה
5.0
( 19 חוות דעת )
"רופאה מקסימה, נעימה ומקשיבה. שרות מקצועי וטוב"
ד"ר יסמין דגן
ד"ר יסמין דגן כירורגיה
5.0
( 6 חוות דעת )
"רופאה שהיא ממלאת את שתי הפונקציות שחולה זקוק להם. א. רופא מומחה תרתי משמע. ב. בת אדם, מדברת עם החולה בגובה העיניים ולא מעליו. דאגתה לחולה עד לפרט האחרון, גם אם זה לא מחובתה. ״אשה קטנה, גדולה״. מקווה שלא אצטרך להמליץ עליה לאף אחת, אבל אם אדרש אמליץ עליה ורק עליה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו