האם חיות מחמד שלנו תורמות להמשך מגפת הקורונה?
עלייה במקרים של דלקת שריר הלב בחתולים ובכלבים, עוררה את חשדתם של חוקרים שמא חיות המחמד שלנו נדבקות בקורונה יותר ממה שחשבנו. תוצאות המחקר בכתבה
הקשר בין נגיף הקורונה לחיות מחמד כבר נמצא קשור בתחילת המגפה. עם הגל הראשון באיטליה, יצא מחקר[1] שזיהה נוגדנים לנגיף הקורונה בחתולים ובכלבים, בעיקר בקרב אלו שבעליהם חלו בקוביד-19.
לצד זאת, עד כה דווח על מקרים אקראיים ברחבי העולם של זיהום וירוס הקורונה בכלבים ובחתולים. פעמים רבות חיות המחמד לא הראו סימנים קליניים הקשורים לזיהום, במקרים אחרות התסמינים היו קלים וכללו בעיות עיכול ודרכי נשימה קלות, כגון שיעול, נזלת והתעטשות[2].
המעקב אחר חיות המחמד שלנו בנוגע להידבקות נגיף הקורונה, חיוני לא רק כדי לשמור על בריאותן של החיות, אלא גם כדי לעצור את מחזוריות ההידבקויות. מחקר[3] חדש, שתוצאותיו התפרסמו בכתב העת VetRecord, בחן את העלייה שחלה לאחרונה במקרים שבהם התפתחו תסמינים של דלקת שריר הלב בחיות מחמד שבעליהם חלו בקוביד-19.
Bobex-73 | Shutterstock
העלייה הדרמטית שעוררה את החשד
במהלך 2020-2021, חלה עלייה חדה (12.8% מקרים לעומת 1.5% בשנה הקודמת) במספר החתולים והכלבים שאשפזו עם סימנים של דלקת שריר הלב בבריטניה.
וטרינרים/ות הבחינו כי העלייה הזו נמצאת בהתאמה לעלייה במקרי הקוביד-19 בבריטניה, מה שעורר את החשד לקשר אפשרי בין שני המקרים.
לצורך כך, החוקרים בדקו עם הבעלים של חיות המחמד האם היו להם תסמינים של קוביד-19 בשבועות האחרונים או אם הם נמצאו חיוביים לקורונה בבדיקת PCR.
החוקרים גילו כי מרבית בעלי חיות המחמד שסבלנו מסימנים של דלקת שריר הלב, נדבקו בקורונה 3-6 שבועות לפני כן, ובשל כך הם החליטו לבצע בדיקות קורונה בחלק מחיות המחמד שהיה בהן חשד לדלקת שריר הלב. מתוך 6 חיות מחמד שנבדקו, 3 נמצאו חיוביות לקורונה, ועוד 3 היו עם נוגדנים לנגיף. בכל המקרים היה מדובר בווריאנט אלפא, זה שהיה אחראי לעלייה הדרמטית בבריטניה בחורף 2020-2021.
אפשר למנוע הדבקת חיות מחמד
החוקרים מאמינים שחיות המחמד נדבקו מהבעלים שלהם, מאחר שהם פיתחו תסמינים כמה שבועות לאחר שלבעלים שלהם היו תסמינים לקוביד-19 או שהם היו חיוביים לקורונה.
התסמינים של חיות המחמד לדלקת שריר הלב התבטאו בהופעה פתאומית של חולשה, אובדן תיאבון, התעלפות וקשיי נשימה. עם זאת, עד כה הסימנים הקליניים שנראו על חתולים היו לרוב סימנים נשימתיים קלים, ובעלי החיים התאוששו. כלבים היו פחות רגישים לזיהום ובקושי הראו סימנים קליניים כלשהם.
כדי למנוע הדבקה של חיות המחמד, מומלץ לשטוף ידיים היטב לפני ואחרי שנוגעים בחיות המחמד. אם חיית מחמד סובלת מתסמינים שעלולים להיות קשורים לקוביד-19, יש לפנות לווטרינר/ית. בעלים שחולים בקוביד-19, צריכה להימנע לגמרי ממגע עם בעל החיים. במידה ואין מי שיטפל בחיית המחמד, יש לשים מסיכה בעת ההכנה והאכלת החיה.
לסיכום, למרות שמדובר בתופעה נדירה יחסית, המחקר החדש מדגיש את העובדה שחיות מחמד יכולות להידבק בווירוס הקורונה. עם זאת, לטענת החוקרים מסתמן שהעברה נעשית מבני אדם לחיות המחמד, אך כרגע אין הוכחה שחיות המחמד יכולות להדביק בני אדם.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[1] Nat Commun 11, 6231 (2020). https://doi.org/10.1038/s41467-020-20097-0.
[2] Front. Vet. Sci., 10 February 2021. https://doi.org/10.3389/fvets.2021.619207.
[3] VetRecord. First published: 04 November 2021. https://doi.org/10.1002/vetr.944.