דלג לתוכן

איך מתמודדים על השמנה בעידן שמקדש רזון?

מה ההשפעה של התפיסה החברתית של השמנה על הצלחת הטיפול במחלה ואיך ניתן לרדת במשקל ביעילות למרות הסטיגמות הקיימות? התשובות בפנים

מאת: ד"ר רקפת בכרך, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/12/2021
3 דקות קריאה

מימון המדור נעשה באופן בלתי תלוי וללא השפעה על התכנים, כשירות לציבור על -ידי חברת נובו נורדיסק.


כבר שנים רבות שרזון נחשב לאידיאל היופי, דבר שהוביל לתפיסה חברתית שלילית כלפי הסובלים מעודף משקל והוליד מגוון סטיגמות בנוגע להשמנה. השמנה, נתפסת בעיני רבים כבחירה התנהגותית הנובעת ממגוון רחב של תכונות אופי שליליות. אך למעשה לא מדובר בבחירה, אלא
במחלה של ממש שמקורה במגוון גורמים, גנטיים, חברתיים, התנהגותיים ורגשיים. ריבוי הגורמים להשמנה הופך את הטיפול בה למורכב, אך זהו אינו האתגר היחיד בטיפול במחלה. התפיסה החברתית עלולה להפוך את ההתמודדות עם השמנה לקשה מנשוא ולפגוע לעיתים גם בהצלחת הטיפול.

אישה עומדת על משקל ולפניה סרט למדידת היקפים

Pixel-Shot | Shutterstock

 

האזינו לפודקאסט הבריאות של אינפומד

התפיסה החברתית של השמנה

עודף משקל אינו מהווה רק גורם להתפתחות של מחלות שונות ולתמותה מוקדמת, פעמים רבות הוא מוביל לאפליה בעבודה או בחברה. השמנה נתפסת לא פעם כבעיה התנהגותית הנובעת מבחירה של אדם שמקורה בתכונות אופי שליליות, כמו למשל עצלנות, בטלנות, קושי בהתמדה ועוד.

כך לדוגמה, מחקרים שונים הראו שבמקרים שבהם מתמודדים שני אנשים בעלי כישורים דומים למשרה מסוימת, הנטייה תהיה להעדיף את האדם הרזה ולא את זה הסובל מעודף משקל, ככל הנראה בשל כך שהשמנה מיוחסת לאותן תכונות אופי שליליות.
סטיגמת ההשמנה מקשה גם על יצירה של קשרים חברתיים או זוגיים ועלולה לגרום לתחושת בדידות. בעידן הרשתות החברתיות, בו המראה תופס חשיבות מרכזית, האתגרים החברתיים אף עלולים להיות מהותיים יותר.

לצד אותם אתגרים חברתיים, חשוב לזכור כי השמנה היא בעיה פיזיולוגית המקשה מאוד על ביצוע של פעולות יומיומית, על איכות השינה, הניידות ועוד. בנוסף, השמנה מהווה גורם סיכון להתפתחות של מחלות שונות, לרבות סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב והיא עלולה להוביל גם לתמותה מוקדמת

השפעותיה של השמנה על בריאות הנפש

פעמים רבות אלה הסובלים מהשמנה הם בעלי דימוי עצמי נמוך וסובלים מתחושת כישלון מתמשכת, דבר שעלול להעלות את הסיכון להתפתחות של מצבים נפשיים שונים. השמנה נקשרת לבעיות רגשיות, כמו עצבות, חרדה ודיכאון. מחקר מסוים שבוצע בשנת 2010 אף מצא כי אלה הסובלים מהשמנה מצויים בסיכון גבוה יותר להתפתחות של דיכאון בכ-55% [1]. מנגד, פעמים רבות השמנה עלולה לנבוע מבעיות נפשיות שונות המובילות לאכילה רגשית.


האם אותן השלכות חברתיות מקשות גם על ירידה במשקל?

הסטיגמות החברתיות עלולות לפגום בדימוי העצמי, להוביל להחמרה במצב הנפשי וכתוצאה מכך גם להוביל לאכילה רגשית ולהקשות על ירידה במשקל. חלק מהסובלים מהשמנה רואים באוכל כנחמה ועל כן מתקשים להתמיד בתהליך הירידה במשקל לאורך זמן.


איך אפשר להתמודד עם הסטיגמה החברתית ולטפל בהשמנה ביעילות?

ראשית, חשוב להבין כי השמנה היא מחלה כרונית הנובעת ממגוון רחב של גורמים, בהם גם גורמים גנטיים וביולוגיים. על כן, על הטיפול בה הוא רב מערכתי ומשלב פתרונות שונים שיספקו מענה לכלל הגורמים שהובילו להשמנה, הפיזיולוגיים, ההתנהגותיים והרגשיים.

הטיפול התרופתי
תרופות לטיפול בהשמנה קיימות כבר שנים רבות ופועלות במנגנונים שונים כדי לסייע למטופל לרדת במשקל ולשמר את התוצאה. בעוד שחלק מהתרופות משפיעות על המעי ומונעות את ספיגת השומן, אחרות משפיעות על מנגנוני השובע והרעב.

התרופות החדשות לטיפול בהשמנה ניתנות בזריקה ומשפיעות הן על מנגנוני השובע והרעב והן על התרוקנות הקיבה. כך, משיגות הן מטרה כפולה – הן מובילות לדיכוי מסוים של התיאבון ומגבירות את תחושת השובע, תוך התפתחות של תופעות לוואי מינימליות וחולפות המאפשרות להתמיד בטיפול לאורך זמן.

ייעוץ תזונתי
לצד הטיפול התרופתי, חשוב להיעזר בדיאטנית כדי לבנות תפריט מותאם אישית המבוסס על מזונות מועדפים וכולל גם חלוקה נכונה של הארוחות, כדי שניתן יהיה להתמיד בו לאורך זמן. שילוב של טיפול תרופתי עם טיפול תזונתי יוביל אמנם לירידה הדרגתית במשקל, אך יאפשר לשמור על התוצאה.

פעילות גופנית
פעילות גופנית היא רכיב חיוני לשם ירידה במשקל. הפעילות מאיצה את תהליך חילוף החומרים בגוף, תורמת לבניית רקמת שריר, משפרת את איכות החיים ומסייעת בשימור התוצאה.

תמיכה נפשית
כפי שצוין, פעמים רבות השמנה נגרמת בשל גורמים נפשיים שונים ואכילה רגשית. מערך תמיכה נפשי עשוי לספק כלים יעילים להתמודדות עם הדחפים, לסייע בשיפור הדימוי העצמי וכך לתרום רבות לתהליך הירידה במשקל.


מה חשוב לדעת לפני תחילת הטיפול?
תהליך הטיפול בהשמנה הוא כוללני ומתמשך. למרות שלא בכל שלב בתהליך יידרש טיפול של כל אחד מאנשי הצוות, היבטים רבים בתהליך דורשים התייחסות מקיפה וטיפול ארוך טווח. על כן, חשוב להציב מטרות ריאליות, הדרגתיות וברות השגה שיאפשרו לחוות הצלחה ולהתמיד בטיפול.

טרם קבלת החלטה בנוגע לטיפול התרופתי יש לבצע תיאום ציפיות עם הרופא המטפל ולבחור בתרופה המתאימה ביותר למצב הרפואי ולשגרת החיים. שילוב בין טיפול תרופתי, תזונה נכונה ופעילות גופנית יוביל לתגובה מוצלחת ולתוצאה מספקת לאחר מספר חודשים.

 

 

[1] Luppino FS, de Wit LM, Bouvy PF, et al. Overweight, Obesity, and Depression: A Systematic Review and Meta-analysis of Longitudinal Studies. Arch Gen Psychiatry. 2010;67(3):220–229. doi:10.1001/archgenpsychiatry.2010.2

 

הכתבה נכתבה בשיתוף עם ד"ר רקפת בכרך, מומחית ברפואת משפחה, שירותי בריאות כללית, חברת הועד המנהל של החברה הישראלית לטיפול בהשמנת יתר. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 
מימון המדור נעשה באופן בלתי תלוי וללא השפעה על התכנים, כשירות לציבור על -ידי חברת נובו נורדיסק.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' אילן שמעון
פרופ' אילן שמעון אנדוקרינולוגיה
מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת מרכז רפואי רבין-בלינסון, משנה לדיקן הפקולטה לרפואה אוניברסיטת תל-אביב
ד"ר איריס יעיש
ד"ר איריס יעיש אנדוקרינולוגיה
5.0
( 73 חוות דעת )
"רופאה מקסימה ,מאוד מקצועית ואנושית לשמחתי נתנה לי מענה ומידע בכל מה ששאלתי .אשמח להמליץ למי שתצטרך"
ד"ר יואב איזנברג
ד"ר יואב איזנברג אנדוקרינולוגיה
אנדוקרינולוג בכיר בשרותי בריאות כללית, תל אביב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו