5 סכנות בריאותיות אחרי גיל המעבר
הירידה המשמעותית בהורמונים הנשיים לאחר גיל המעבר, מציבה נשים רבות בפני בעיות ואתגרים בריאותיים. לפניכן 5 מהם
אם ביקרת לאחרונה אצל רופא נשים או רופאת נשים והתבשרת שאת בפוסט-מנופאוזה, כדאי שתדעי שהפסקת המחזור אינה הדבר היחידי שמשתנה אחרי גיל המעבר. לרמות ההורמונים שגרמו להופעת המחזור החודשי שלך יש תפקידים נוספים בגוף, וירידה ברמתם, ובעיקר של האסטרוגן, עלולה להשפיע על הגוף ולהציב אתגרים בריאותיים חדשים. בכתבה זו תוכלי לקרוא על כמה מהם.
YAKOBCHUK VIACHESLAV | Shutterstock
מתי את בפוסט-מנופאוזה?
פוסט-מנופאוזה מוגדר על ידי רופא נשים כמונח המתאר את התקופה שלאחר גיל המעבר, כאשר עברה לפחות שנה שלמה מאז הפסקת הווסת[1].
בשלב זה בחיים, שנות הרבייה שלך למעשה מאחוריך ואת כבר לא מבייצת. סביר להניח שגם תסמיני גיל המעבר שחווית יהפכו לקלים יותר או שהם ייעלמו לחלוטין. עם זאת, חלק מנשים ממשיכים לחוות תסמינים של מנופאוזה גם לאחר גיל המעבר ולעיתים אף במשך עשור או יותר1.
מודעות לסכנות הבריאותיות וטיפול בהן, עשויים להקטין את הסיכון לבעיות בריאותיות לאחר גיל המעבר. הנה כמה מהן:
- השמנה - השינויים ההורמונליים עלולים להוביל לעלייה במשקל סביב הבטן, אבל אלה לא בהכרח הגורמים היחידים לעלייה במשקל. מסת השריר בדרך כלל פוחתת עם הגיל, בעוד שרמות השומן עולות. איבוד מסת שריר מאט את הקצב המטבוליזם ועלול להוביל להשמנה במידה וכמות האוכל אינה פוחתת והפעילות הגופנית אינה גוברת. גם גורמים אחרים כגון מחסור בפעילות גופנית, אכילה לא מאוזנת, מחסור בשינה, עלולים להוביל לעלייה במשקל[2].
- מחלות לב - פרט לירידה ברמות האסטרוגן, פוסט-מנופאוזה מאופיינת גם בשינויים אחרים שחלים בגוף ועלולים להזיק לבריאות, ולא תמיד ברור מה גורם להם. כך למשל לחץ הדם, הכולסטרול ה"רע" (LDL) והטריגליצרידים, נוטים לעלות לאחר ובמהלך גיל המעבר, ולהוות גורמי סיכון למחלות לב בהמשך החיים[3].
- בריחת שתן – למעלה ממחצית הנשים שעברו את גיל המעבר סובלות מבריחת שתן. המקור לבעיה אינו מובן במלואו, כיוון שבריחת שתן יכולה לנבוע משינויים רבים בגוף. נכון לשנת 2019, הנתונים מראים כי בריחת שתן בנשים לאחר גיל המעבר מתרחשת לעיתים קרובות יותר בגלל מחלות אחרות כגון סוכרת, יתר לחץ דם או דיכאון[4].
- דלקות בדרכי השתן - זיהום בדרכי השתן הוא הזיהום החיידקי השכיח ביותר בנשים בכלל ובנשים לאחר גיל המעבר בפרט. גורם משמעותי בהתפתחות של בקטריוריה (חיידקים בשתן) בנשים לאחר גיל המעבר הוא המחסור באסטרוגן. ישנם לפחות שני מחקרים שמראים השפעה מיטיבה של אסטרוגן בנשים מבוגרות הסובלות מדלקות חוזרות בדרכי השתן[5].
- אוסטאופורוזיס – אוסטאופורוזיס היא מחלה הנפוצה במיוחד בקרב נשים לאחר גיל המעבר, והיא מגבירה את הסיכון לשברים שעלולים להוביל לתחלואה ואף לתמותה. הגורם העיקרי לדלדול העצם לאחר גיל המעבר הוא המחסור באסטרוגן, אך קיימים גורמי סיכון משמעותיים נוספים ובהם גנטיקה, עישון, רזון, מחלות ותרופות הפוגעות בבריאות העצם[6].
לסיכום, הסיכונים הבריאותיים הקיימים לאחר המנופאוזה הם רבים, אך התייעצות עם רופא נשים או רופאת נשים עשויה להוביל למניעה של בעיות בריאותיות אלו באמצעות שמירה על אורח חיים בריא, ובמידת הצורך גם באמצעות טיפול תרופתי.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[2] https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menopause-weight-gain/art-20046058
[4] Menopause Rev 2019; 18(1): 46-50. DOI: https://doi.org/10.5114/pm.2019.84157.
[5] Korean J Urol. 2011 Dec;52(12):801-808. English. Published online Dec 20, 2011. https://doi.org/10.4111/kju.2011.52.12.801
[6] Menopause. September 2021 - Volume 28 - Issue 9 - p 973-997. doi: 10.1097/GME.0000000000001831.