המחלה שנפוצה יותר בנשים ולא מקבלת מספיק תשומת לב
למרות שכיחותה הגבוהה באופן משמעותי ממחלות אחרות, אוסטיאופורוזיס לא מקבלת התייחסות רצינית מספיק. למה המחלה נפוצה יותר בנשים ואיך ניתן לזהות פוטנציאל להתפתחותה כבר בגיל צעיר? התשובות בכתבה
העלייה בתוחלת החיים הובילה להזדקנות מהירה של האוכלוסייה ברחבי העולם ולשינויים באורח החיים, והשכיחות של אוסטיאופורוזיס ושל שברים נלווים עלתה באופן משמעותי ואף צפויה להמשיך לעלות באופן ניכר בעתיד. בשל שכיחותה, אוסטאופורוזיס נחשבת לדאגה רצינית לבריאות הציבור[1].
Crevis | Shutterstock
למה אוסטיאופורוזיס נפוצה יותר בנשים?
אוסטיאופורוזיס נחשבת למחלה של נשים משום שהיא נפוצה באופן משמעותי ביותר נשים מאשר בגברים. זה אמנם לא כ"כ הוגן, אבל זו המציאות: אם את אישה, את אוטומטית בסיכון גבוה יותר לאוסטאופורוזיס מאשר גברים. מחלת העצמות השכיחה ביותר, פוגעת באחת מכל שלוש נשים ואחד מכל חמישה גברים מעל גיל 50 ברחבי העולם[2].
גם שיעור השברים כתוצאה מהמחלה גבוה יותר בנשים לאחר גיל המעבר מאשר בגברים מבוגרים. למה זה קורה? ישנן כמה השערות לכך[3]:
- לנשים באופן טבעי יש בדרך כלל עצמות קטנות יותר, דקות יותר, ופחות צפופות מגברים.
- נשים לרוב חיות יותר מגברים. העצם מאבדת מצפיפותה ככל שאנו מתבגרים.
- לאחר גיל המעבר (מנופאוזה) נשים מאבדות יותר מסת עצם בגלל ירידה ברמות של הורמון האסטרוגן. רמות אסטרוגן גבוהות יותר, לפני גיל המעבר, עוזרות להגן על צפיפות העצם
סימנים בגיל מוקדם למחלה
אבחון מוקדם של המחלה, יכול להוביל לטיפול מתאים שימנע שברים. ידוע כיום כי שברים בגיל המעבר ובפוסט-מנופאוזה פעמים רבות יובילו לשברים הבאים בגיל מבוגר יותר. לצד זאת, שנים רבות לא היה ידוע אם שברים לפני גיל המעבר מנבאים שברים לאחר גיל המעבר. לצורך כך, מחקר בחן נשים שעברו מיפוי עצמות בעקבות שברים (שאינם קשורים לתאונות רכב) בין הגילאים 20 ל-50. בדיקת מיפוי עצמות עזרה לאבחן שברים, כאשר בהמשך נבחנו גם פרמטרים נוספים כגון צפיפות העצם, היסטוריה של טיפול הורמונלי, משקל ועוד. מהמחקר עלה כי שברים בגיל מוקדם (20-50) היו קשורים לסיכון מוגבר לשברים לאחר גיל 50, בעקבות הופעת אוסטאופורוזיס בנשים אלו[4].
בנשים מעל גיל 45, אוסטאופורוזיס מהווה גורם ליותר ימי אשפוז מכל מחלה אחרת, כולל סוכרת, אוטם שריר הלב וסרטן השד2. באופן מפתיע, אוסטאופורוזיס שכיחה הרבה יותר ממחלות אחרות שלרוב תופסות את תשומת הלב הציבורית, למרות שההשלכות של שברים מסוימים משבשות באופן משמעותי את איכות החיים ואף עלולות להוביל למוות.
לכל הרופאים/ות בתחום האוסטאופורוזיס ומחלות עצם.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[1] Genant, H.K., et al., Interim report and recommendations of the World Health Organization Task-Force for Osteoporosis. Osteoporos Int, 1999. 10(4): p. 259-64. https://www.who.int/chp/topics/Osteoporosis.pdf .
[4] Arch Intern Med. 2002;162(1):33-36. doi:10.1001/archinte.162.1.33 .