דלג לתוכן

סיבים תזונתיים מגינים מפני אדנומות וסרטן המעי הגס

סיבים תזונתיים מגינים מפני אדנומות וסרטן המעי הגס

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/05/2003
2 דקות קריאה
אנשים הצורכים כמות מספקת של סיבים תזונתיים הם בעלי סיכון הנמוך
בשליש להתפתחות אדנומות וסרטן במעי הגס בהשוואה לאלו הצורכים כמות
נמוכה של סיבים תזונתיים. כך על-פי שני מחקרים המתפרסמים ב Lancet.

צריכת הסיבים של המשתתפים במחקר הראשון נבדקה באמצעות שאלונים.
החוקרים ערכו השוואה בין צריכת הסיבים של 33,971 משתתפים אשר נמצאו
ללא כל פוליפים בבדיקה אנדוסקופית של המעי הגס (סיגמואידוסקופיה), ו
3,591 משתתפים אשר אובחנו עם פוליפ אחד לפחות.

לאחר ניתוח של התוצאות נמצא כי הסיכון לאדנומות פחת בצורה משמעותית
ככל שצריכת הסיבים היתה גבוהה יותר. לאלו אשר צרכו את הכמויות
הגבוהות ביותר של סיבים (יותר מ 30.6 גרם ליום) היתה ירידה משמעותית
של 27% בסיכון לאדנומות בהשוואה לאלו עם הצריכה הנמוכה ביותר של
סיבים (פחות מ 15.4 גרם ליום). סיבים שמקורם מדגנים ומפירות היו
בעלי ההשפעה המגינה הטובה ביותר.

הירידה בסיכון היתה נכונה גם לאדנומות במצב מתקדם ובמצב התחלתי.
כאשר בדקו את התוצאות על-פי אתרים ספציפיים במעי, נמצא כי צריכה
גבוהה יותר של סיבים היתה קשורה לירידה משמעותית של 30% בסיכון
לאדנומות דיסטליות, אולם הירידה בסיכון לא היתה משמעותית עבור
אדנמות רקטליות.

גם במחקר השני, אשר כלל צוות חוקרים בינלאומי, נבדקה צריכת הסיבים
באמצעות שאלונים אשר ניתנו ליותר מ 500,000 משתתפים בגילאי 25 עד
.70

במשך תקופת המעקב של המחקר, אובחן סרטן של המעי הגס ב 1,065
משתתפים. הסיכון לסרטן המעי הגס היה נמוך יותר בצורה משמעותית ככל
שגברה צריכת הסיבים. המשתתפים עם צריכת הסיבים הגבוהה ביותר (יותר מ
31.9 גרם ליום), היו בעלי סיכון הנמוך ב 25% בהשוואה למשתתפים עם
צריכת הסיבים הנמוכה ביותר (פחות מ 12.6 גרם ליום), לפתח סרטן של
המעי הגס. הירידה בסיכון לסרטן היתה גדולה יותר עבור אזור המעי הגס
היורד והסיגמואידי, ונמוכה יותר עבור אזור החלחולת. במחקר זה לא
נמצאו הבדלים ניכרים בהשפעה המגינה של סוגי הסיבים התזונתיים
השונים.

החוקרים מסכמים כי צריכה גבוהה יותר של סיבים מגינה מפני אדנומות
של האזורים הדיסטליים במעי הגס ומפני סרטן של המעי הגס והחלחולת. הם
מציינים כי אפילו הגברה מתונה בצריכה של סיבים תזונתיים באוכלוסיות
בהן צריכת הסיבים היא נמוכה יכולה להיות בעלת השפעה משמעותית במניעת
סרטן.

Lancet 2003;361:1491-95, 1496-501

[28/05/2003]

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אייל גל
ד"ר אייל גל גסטרואנטרולוגיה
מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה - המרכז הרפואי קפלן
ד"ר רוני רוזן
ד"ר רוני רוזן גסטרואנטרולוגיה
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו