דלג לתוכן

מה קורה כשמערכת העיכול שלנו יוצאת מאיזון ואיך מטפלים בזה?

המזון שאנו צורכים עובר תהליכי פירוק, ספיגה ופינוי, כדי שנוכל לנצלו לשם הפקת אנרגיה ורכיבים חיוניים לתפקוד הגוף. על ביצוע התהליך המורכב אמונה מערכת העיכול ולכן, כשהיא אינה מאוזנת, עלולות להתפתח תופעות פיזיולוגיות רבות. מדוע מערכת העיכול יוצאת מאיזון, מהן הסכנות בכך ומה כולל תהליך האבחון והטיפול ברפואה המשלימה ? התשובות בפנים

מאת: מכון הניג, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 11/01/2022
3 דקות קריאה

מערכת העיכול היא אחת מהמערכות הגדולות והמרכזיות בגופינו: ראשיתה בפה וסופה ברקטום, ולה היכולת להשפיע על כלל מערכות הגוף. במערכת העיכול מתרחש כל תהליך קבלת המזון, פירוקו לשם הפקת אנרגיה ורכיבים חיוניים לתפקוד הגוף, וכן גם פינוי הפסולת. לכן, איזון של מערכת העיכול חשוב במיוחד כדי להבטיח שכלל מערכות הגוף פועלות כראוי ומקבלות את האנרגיה והחומרים החיוניים הדרושים לתפקודן.

חוסר איזון של מערכת העיכול יכול להיגרם עקב מגוון של גורמים: תזונה לקויה, מצבי לחץ וסטרס, תרופות שונות, כל אלה מובילים לשגשוג יתר של חיידקים ,פטריות וטפילים, כמו חיידק ההליקובקטור פילורי ופטריית הקנדידה.

כתוצאה מחוסר האיזון יכולות להתפתח שלל מחלות ובעיות שונות, בהן מעי רגיז, דלקות במערכת העיכול כמו למשל קרוהן, קוליטיס, גסטריטיס ועוד. וכן יכולים להתפתח חוסרים תזונתיים משמעותיים שנובעים מספיגה לקויה ואי פירוק של ויטמנים וברזל.

 


Peter Hermes Furian | Shutterstock
 

מה הסיבות האפשריות לכך שמערכת העיכול "יצאה מאיזון"?

סטרס ומצבים נפשיים
המצב הנפשי משפיע רבות על מערכת העיכול שלנו. סטרס מוגבר עלול לגרום לשגשוג של חיידקים שונים, כמו למשל חיידק הליקובקטר פילורי. חיידק זה קיים בגופינו בצורה מאוזנת ועל כן לא גורם לכל פגיעה. עם זאת, חוסר איזון ושגשוג שלו עלולים לגרום למגוון תופעות, כמו למשל צרבת, גזים, חוסרים תזונתיים ואפילו התפתחות של דלקות מעיים וכיבים בקיבה. גם מחלות מעי דלקתיות עלולות להחריף עקב לחץ נפשי. מחקר מסוים שבחן חיילים הראה כי אירוע  מעורר לחץ הוביל לעלייה מאסיבית של הסובלים ממחלת הקרוהן.

הרגלי אכילה
אורח החיים המערבי מקשה על אכילה נאותה ומלאה. כתוצאה מכך, המזון שמגיע אל הקיבה אינו מפורק כראוי, דבר שעלול לגרום לכאבי בטן ולתחושת אי נוחות. בנוסף, גם זמני האכילה יכולים להשפיע על תפקוד מערכת העיכול. לדוגמה, אכילת ארוחות גדולות בשעות מאוחרות יכולה להוביל לעיכול לקוי הנובע מפעילות איטית יותר של המערכת בשעות הלילה.

תזונה לקויה
המזון המעובד והמתועש מרגיל את גופנו לצרוך כמויות גבוהות של סוכר, מלח ופחמימות וגורם להתפתחות של תופעות כמו ריפלוקס, צרבות, כאבי בטן ועוד. תזונה המכילה סוכרים רבים (תזונה לבנה), מעודדת יציאה מאיזון של פטריות וחיידקים השוכנים באופן טבעי בגופינו ולהתפתחות של דלקות במערכת העיכול.

תרופות
נטילה של תרופות מסוימות כמו אנטיביוטיקה, עלולה לגרום לשגשוג של חיידק הליקובקטר פילורי. כמו כן, חלק מהתרופות עלולות לגרום לתופעות לוואי במערכת העיכול. כך לדוגמה, תרופות פסיכיאטריות יכולות להוביל להתפתחות של בחילות, כאבי בטן ועוד. שימוש בתרופות יוצר נזק בריריות/במערכת העיכול ולכן שימוש בתרופות דורש שיקום ותחזוקה מתמדת של מערכת העיכול.

מה הסכנה ביציאה מאיזון של מערכת העיכול?

מעבר לאי הנוחות, חוסר איזון של מערכת העיכול עלול לגרום להיווצרות של חסרים תזונתיים משמעותיים בחומרים החיוניים לתפקוד הגוף. הדוגמה השכיחה היא מחסור בוויטמין B12 המגיע לרוב מהתזונה. מחסור של ויטמין זה עלול לגרום לתופעות שונות ואף להתפתחות של אנמיה. במצבים מתקדמים וללא טיפול, חוסר איזון של מערכת העיכול עלול לגרום להתפתחות של דלקות במעי, להופעה של כיבים בקיבה ולפגיעה משמעותית באיכות החיים.

כיצד מאבחנים בעיות במערכת העיכול ברפואה המשלימה?

הסיבות למחלות וחוסר איזון במערכת העיכול שונות מאוד בין אדם לאדם. בעזרת כלי אבחון מגוונים ניתן לזהות את שורש הבעיה ממנה מטופל סובל.בשלב הראשון יתבצע תשאול מקיף כדי להבין היטב מהם התסמינים מהם סובל המטופל וכן לבחון את אורח חייו. לאחר מכן יתבצע אבחון לשון.

הלשון שלנו מהווה מפה של הגוף כולו ובאמצעות בחינה מקיפה שלה ניתן לאתר בעיות במערכות גוף שונות. אבחון לשון כולל בחינה של צבע הלשון, החיפוי שעליה, והחתכים והבליטות שבה. כך לדוגמה, חיפוי לבן ועבה על גבי הלשון יכול לרמז על שגשוג של פטריית הקנדידה.

מהו הטיפול בבעיות במערכת העיכול?

מטרת הטיפול ברפואה משלימה אינה רק להעלים את הסימפטומים אלא לטפל בשורש הבעיה תוך הקניית הרגלי חיים נכונים שמונעים החמרה ו/או היווצרות של בעיות נוספות. כמובן שהשלב הראשון בטיפול יתמקד בהקלה מיידית של התסמינים.

תהליך הטיפול ברפואה משלימה כולל שלושה שלבים:

הקלה מיידית בתסמינים

שיקום מערכת העיכול

שימור ואורח חיים בריא

כל זה מתקיים בעזרת פורמולות מתאימות לבעיות במערכת העיכול, בניית תוכנית טיפול מותאמת אישית לכל אדם והקניית כלים לשימור ואורח חיים בריא.

טיפול טבעי, יעיל וממוקד עשוי לתרום לטיפול בבעיות מערכת העיכול ואף לחזק את הגוף כולו. עם זאת, לשם הצלחת הטיפול נדרש שיתוף פעולה מצד המטופל והתמדה בשיטת התזונה שהותאמה.

 


 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 מירב סבר
מירב סבר רפואה משלימה
מורה ומטפלת ברפואה סינית
 דלית ויינטראוב
דלית ויינטראוב טיפול מיני / סקסולוגיה
ייעוץ וטיפול זוגי-מיני
 ג'רמי לגרנז׳ אוסטאופת DO
ג'רמי לגרנז׳ אוסטאופת DO אוסטאופתיה
מטפל בשיטת האוסטאופתיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו