מה שחשוב לדעת על גידולי מערכת העיכול
אילו גידולים יכולים להתפתח במערכת העיכול, איך מתאימים את מערך הטיפול למחלה המסוימת והאם ישנם טיפולים ספציפיים המשפיעים על המאפיינים של כל גידול? המידע החיוני בכתבה
מערכת העיכול היא אחת מהמערכות הגדולות ביותר בגופינו. תחילתה בוושט, עבור בקיבה וכלה בפי הטבעת. לאורכה קיימים איברים חיוניים לפעילות הגוף, בהם הכבד והלבלב.
גידולים ממאירים עלולים להתפתח בכל חלק במערכת העיכול, והם ייחודיים לכל איבר. המחלות הממאירות השכיחות ביותר במערכת העיכול הן סרטן המעי הגס, הקיבה והלבלב.
mi_viri | Shutterstock
אילו תסמינים עלולים להעיד על התפתחות של גידול ממאיר במערכת העיכול?
פעמים רבות, גידולים במערכת העיכול אינם מובילים להתפתחות של תסמינים מיוחדים בשלבי המחלה המוקדמים. לצד זאת, גם אם התפתחו תסמינים הם אינם ספציפיים ויכולים להעיד על מצבים רפואיים רבים, מעבר להתפתחות של מחלה ממאירה, דבר שעלול להוביל לעיכוב באבחנה.
גידולים ממאירים במערכת העיכול העליונה, לרבות סרטן הושט והקיבה, עלולים לגרום להופעה של כאבי בטן, הקאות, ירידה בלתי מוסברת במשקל ועוד. גידולים במערכת העיכול התחתונה יכולים לגרום לשינויים ביציאות, להופעה של דם בצואה ועוד.
בשל כך שהתסמינים אינם ספציפיים, בכל מצב בו התרחש שינוי חריג ביציאות, במשקל או בתיאבון יש לפנות לרופא/ה ולבצע בדיקה של מערכת העיכול. לצד זאת, חשוב להקפיד על ביצוע של בדיקות סקר תקופתיות לאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס, כמו בדיקת דם סמוי בצואה או קולונוסקופיה.
מהם הגורמים להתפתחות של גידולים במערכת העיכול?
גורמי הסיכון שעלולים לגרום להתפתחות של גידולים במערכת העיכול רבים ומגוונים. מערכת העיכול מושפעת מאוד מגורמים סביבתיים, לרבות השמנה, עישון, מחסור בפעילות גופנית, אכילה של מזון משומר וצריכה גבוהה של בשר אדום.
הכבד למשל, מושפע באופן ניכר מהרגלי חיים לא בריאים, לרבות צריכת אלכוהול מוגברת והשמנת יתר. גורמים אלה עלולים להעלות את הסיכון להתפתחות של גידול ראשוני בכבד.
לצד הגורמים הסביבתיים שינויים גנטיים במערכת העיכול עלולים גם הם להוביל להתפתחות של גידולים ממאירים. כך לדוגמה תסמונת לינץ' – מצב בו קיימת מוטציה בגנים שאחראיים על תיקון הנזקים בחומר הגנטי, מעלה את הסיכון להתפתחות של גידולים ממאירים במערכת העיכול, כמו סרטן המעי הגס.
סרטן הלבלב עלול להתפתח כתוצאה ממעורבות של מוטציה בגן BRCA ולכן בכל מצב בו התגלה גידול ממאיר בלבלב תתבצע בדיקה לגילוי המוטציה.
טיפול מותאם אישית בגידולי מערכת העיכול
התאמה אישית של הטיפול בגידולי מערכת העיכול נחלקת לשתי רמות: התאמה של אמצעי הטיפול למחלה הספציפית, והתאמה של טיפולים ייעודיים למאפייני הגידול.
התאמה אישית של אמצעי הטיפול
תחום האונקולוגיה התפתח בשנים האחרונות בצעדי ענק וכיום קיימות חלופות טיפול רבות, בהן ניתוח, כימותרפיה, הקרנות, טיפול ביולוגי, טיפולי אימונותרפיה ועוד.
אסטרטגיית הטיפול מותאמת למאפייני הגידול, למיקומו במערכת העיכול ולשלב המחלה, כל זאת כדי לספק משלב טיפולי שיסייע בהשגת התוצאה הטובה ביותר. התאמה אישית של מערך הטיפול כרוכה בדיון מולטי דיציפלינרי הכולל כירורגיה, אונקולוגיה עם התמחות בטיפול בגידולי מערכת העיכול, הדמיה, גסטרואנטרולוגיה ועוד.
התאמת הטיפול למאפייני הגידול
כאמור, חלק מגידולי מערכת העיכול כוללים מאפיינים גנטיים ייחודיים הגורמים לתהליכים שונים אשר "דוחפים" את המחלה קדימה. טיפולים מסוימים משפיעים על אותם מאפיינים וכך מסייעים בעצירת המחלה לעיתים אף בריפוי שלה.
כך לדוגמה, אם קיים קולטן לחלבון HER2 בסרטן הקיבה, יינתן טיפול ביולוגי מותאם לגידול זה. בנוסף, כיום ידוע על מוטציות שונות בגידולים של דרכי המרה בהן ניתן לטפל באמצעות טיפול ביולוגי. חלק מהגידולים מתאימים גם לטיפול באמצעות אימונותרפיה.
איך ניתן לבדוק את הקיום של אותן מוטציות?
כיום עבור מגוון רחב של מחלות ממאירות בדרכי העיכול, ניתן לבצע ריצוף גנטי מלא לאיתור מוטציות שונות. בסרטן מעי גס גרורתי ריצוף זה אף כלול בסל הבריאות. לצד זאת, כדי לבחון את היעילות הפוטנציאלית של טיפולים ספציפיים יתבצעו בדיקות נוספות לבחינת קיומם של אותם פרמטרים (למשל נוכחות של קולטנים ל-HER2 בסרטן הקיבה או נוכחות של מוטציה בגן BRCA בסרטן הלבלב).
חשוב לציין כי גילוי של מוטציה מסוימת או ביטוי חלבון מסויים אינו מהווה תמיד ממצא משמעותי לטיפול, וכן כי לא לכל מוטציה קיים כיום טיפול ידוע.
האם בדיקות לגילוי מוטציות בגנים אלה משמשות גם למניעה של סרטן מערכת העיכול?
איתור מוטציות בגנים מסוימים המעורבים בסינדרומים גנטיים חיוני עבור המעקב אחר המטופל עצמו למניעת התפתחות גידולים נוספים וכן עבור אבחון מוקדם של בני המשפחה האחרים. אם התגלתה מוטציה משמעותית חשוב לתכנן מעקב נכון אחר בני המשפחה הבריאים וכך לסייע במניעת התפתחות המחלה. כיום, קיימת סדרה של בדיקות סקר אותן ניתן לבצע בהתאם לשינוי הגנטי שהתגלה, וכך למנוע את התפתחות המחלה או לאתרה בשלבים מוקדמים.