הפרעה ברצף האוטיזם (ASD- autism spectrum disorder) היא הפרעת תקשורת המתבטאת כבר בשלבים הראשונים להתפתחות או שקיימת עוד בגילאי הילדות. כפי שנגזר משמה, מדובר במגוון הפרעות המתבטאות בצורות רבות, כאשר המאפיין המשתנה המרכזי הוא רמת האינטליגנציה. למעשה, כ-25% מאלה הסובלים מאוטיזם יהיו בעלי רמת אינטליגנציה תקינה וכ-75% יהיו בעלי רמת אינטליגנציה גבולית ופיגור קל. מיעוטם יאובחנו עם פיגור בינוני.
הפגיעה העיקרית המתרחשת בשל אוטיזם היא הפרעה בתקשורת המתבטאת בקושי ליזום קשרים חברתיים ובשמירה על קשרים, בהבנה של סיטואציות וקודים חברתיים, בעייתיות בהבנת הומור וחשיבה מופשטת וכן גם אתגרים בהתמודדות חברתית. לצד זאת, אוטיזם עלול להוביל גם להפרעה בהתפתחות השפה והדיבור, לחרדה, לקשיים במעברים ושינויים ועוד.
Roman Yanushevsky |Shutterstock
מהם הסוגים השונים של אוטיזם?
בעבר, הפרעות על הרצף האוטיסטי חולקו לפי סוגים שונים שאופיינו גם הם על פי מידת האינטליגנציה, למשל תסמונת אספרגר שאופיינה בהפרעת תקשורת, אינטליגנציה תקינה, מידה מסוימת של חוסר הבנה את הנורמות והקודים החברתיים, אך התערות ותפקוד תקין; או תסמונת רט האופיינית לבנות בלבד ומאובחנת בנסיגה ביכולת התקשורתית והשפתית בתחילת החיים. הסימן המאפיין ביותר של התסמונת הוא תנועות ידיים מתמידות, כמו למשל תנועה של שטיפת ידיים. תסמונת סוואנט היא צורה נדירה של אוטיזם המתאפיינת בהצטיינות בתחום מוגדר אחד וחוסר בקיאות מוחלט בתחומים אחרים. למשל, ילד שיודע לדקלם באופן מדויק את לוח הרכבות או את המראה של החיות השונות אך מציג חוסר בקיאות בתחומים באחרים. בשמונה השנים האחרונות הסיווג על פי סוגים של אוטיזם אינו קיים עוד וההפרעה מאובחנת על פי מידת חומרתה, בעיקר בהתבסס על רמת האינטליגנציה ומידת הפגיעה ביכולת התקשורתית.
מהם הגורמים או ההשערות לגורמים המובילים לאוטיזם?
כיום לא ידועה הסיבה לאוטיזם, אולם ישנן השערות הגורסות כי מדובר במצב משפחתי. למעשה, אם קיימת היסטוריה של אוטיזם ככל הנראה שגם בדורות הבאים הסיכוי להתפתחות ההפרעה גדול יותר. חשוב לציין כי תיאוריות שהתהוו בעבר, למשל שחיסונים עלולים לגרום להתפתחות של הפרעה על הרצף האוטיסטי לא גובו בכל הוכחה מדעית.
אילו סימני אזהרה יכולים להעלות חשד לאוטיזם?
אחד הסימנים הראשונים לאוטיזם היא היעדר יצירת קשר עין על-ידי התינוק עם הוריו בחודשי החיים הראשונים. לצד זאת, היעדר הופעת חיוך כתגובה עד לגיל שמונה חודשים, הפרעה בהתפתחות השפה והדיבור (למשל אם ילד בגיל שלוש מדבר רק ג'יבריש והוא אינו מגיע מבית רב לשוני), הימנעות ממשחק בקבוצה בגן או בפעוטון ועוד, כל אלה יכולים גם הם להעיד על אוטיזם.
אחד מאותות האזהרה הראשוניים ביותר ביותר המופיעים על הרקע התקשורתי הוא היעדר משחק סימבולי המדמה את החיים האמיתיים, למשל הכנה של מזון במטבח צעצוע, הלבשה של בובות ועוד. לעיתים, החרדה הנלווית להפרעה על הרצף האוטיסטי מובילה לקשיים באכילה, לדוגמה קשיים באכילה של מזונות חדשים, היעדר מגוון מזונות, הפרדה של מזונות שונים לצלחות ועוד.בקרב כ-50% מהלוקים באוטיזם קיימת גם הפרעת קשב וריכוז והיא יכולה להיות אחד הסימנים המשמעותיים ביותר שיעלו חשד להפרעה.
מי מאבחן אוטיזם וכיצד?
כדי לאבחן אוטיזם ולאפשר זכאות לזכויות שונות, נדרש אבחון פסיכיאטרי והערכה פסיכולוגית. ברוב המקרים האבחון יתבצע על ידי פסיכיאטר ילדים, אולם גם נוירולוגים יודעים לאבחן את ההפרעה, אם כי באופן כללי יותר.
לצורך האבחון, תתבצע אנמנזה מקיפה של התופעות והתסמינים שהתפתחו, סקירה של ההיסטוריה המשפחתית והרפואית, של מהלך ההריון ועוד. הפסיכיאטר יבצע בדיקה מקיפה של הילד ויתייחס גם לקריטריונים המופיעים ב- DSM5 (ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי). ההערכה הפסיכולוגית תכלול לרוב שימוש בשאלונים מקובלים, למשל מבחן אדוס, הנועד כדי להעריך את היכולת הקוגניטיבית .
מרגע האבחנה, איך כדאי לפעול?
הטיפול תלוי במאפיינים אותם מציג הילד. חלק מהילדים יזדקקו למסגרות חינוך מיוחדות, בהן כיתת תקשורת קטנה או בתי ספר ייעודיים. אם אובחנה גם הפרעת חרדה או הפרעת קשב וריכוז יינתן טיפול תרופתי.לצד כל אלה, יינתן טיפול פסיכולוגי מקיף לילד ולהוריו המשמש כדי ללמוד את כישורי התקשורת וכישורי החיים הנדרשים.
מתי לרוב מתחילים בטיפול?
בשל כך שהפרעה על הרצף האוטיסטי מערבת קשיי תקשורת ובעיות הסתגלות, מומלץ להתחיל בטיפול מוקדם, כתלות בחומרת ההפרעה ובפרזנטציות שמציג הילד. המיומנות התקשורתית וכישורי החיים קריטיים להתנהלות בעולם ולכן פרמטרים אלו צריכים לקבל מענה מוקדם כדי לאפשר לילד לרכוש יכולות חברתיות וכישורים חיים בסיסיים שיאפשרו לו מידה מסוימת של עצמאות. ברוב המקרים תחילת הטיפול תתבצע בגילאי הגן המוקדמים (3-4 שנים).
הכתבה בשיתוף עם ד"ר מיכאל ינקו, פסיכיאטר מומחה לילד והמתבגר, מייסד ומנהל קליניקה פרטית רב- מקצועית לטיפול בילדים ומתבגרים. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד