דלג לתוכן

האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?

האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בעתיד? התשובות בכתבה שלפניכם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/04/2022
2 דקות קריאה
חלב אם הוא המזון הראשון שתינוקות צורכים. לתזונה הטבעית הזו אין טעם וריח זהים בכל יום, וההבדלים נובעים בעיקר מתזונת האם[1]. האם לעובדה שכבר בשלב ההנקה התינוק/ת נחשף/ת לטעמים מסוימים יש השפעה פוטנציאלית על התזונה שלו בעתיד?

האם חריף באמת מועבר לחלב אם? 

ראשית, חשוב להדגיש שלא כל מה שהאם אוכלת מועבר אחד לאחד לחלב שלה: ישנם מאכלים שישפיעו יותר על טעם החלב ובהם שום וקפה, בעוד שמאכלים כגון שמן דגים, משפיעים באופן מועט על טעם החלב[1].

מחקר[2] 2021 בחן את אחת השאלות שהכי מטרידות אימהות מניקות – האם חריף עובר לחלב? לצורך כך החוקרים בדקו האם טעמו של תבשיל קארי שצרכו אימהות מניקות ניתן לזיהוי בחלב שלהן. הסיבה שנעשה שימוש בתבשיל קארי היא החריפות השולטת במנה בשל רכיבים כגון ג'ינג'ר, צ'ילי ופלפל.

לאחר צריכת התבשיל נאספו דגימות של חלב אם מאימהות מניקות, ודגימות אלו עברו ניתוח של תרכובות הטעם המצויות בהן.

כבר שעה לאחר צריכת התבשיל נמצא פיפרין בדגימות שנאספו. פיפרין הוא חומר המצוי בפלפל ומעניק לו את החריפות. הפיפרין נשאר במשך כמה שעות בחלב האם. עם זאת, חשוב לציין שרמת הריכוז שלו הייתה נמוכה יותר מזו של תפיסת הטעם של אדם מבוגר.

עוד נתון מעניין שעלה מהמחקר הוא ששאר המרכיבים החריפים לא היו נוכחים בדגימות חלב האם.

חשיפה למגוון טעמית מגיל ינקות

מחקרים הראו שההעדפות התזונתיות שלנו בגיל מבוגר מושפעות כבר מגיל הינקות. הנקה מספקת לתינוק מגוון חוויות חושיות המשתנות ללא הרף, שכן חלב אם מכיל טעמים ממזונות שהאם צורכת. בפורמולה, לעומת זאת, תינוקות נחשפים לחוויות חושיות מוגבלות בשל הטעם הקבוע של תמ"ל. עובדה זו ככל הנראה מסבירה מדוע פעוטות, ילדים בגילאי גן ובית ספר שינקו בילדות נוטים לקבלה חיובית יותר של מגוון רחב יותר של מזונות בריאים ומזונות חדשים, ופחות נוטים להיות בררנים באוכל[3].

מחקר[4] משנת 2017, בחן את חוויות ההאכלה המוקדמות ביותר של תינוק (הנקה ופורמולה) ואת ההשפעה של הנקה על העדפות התזונתיות של הילדים בגיל מאוחר יותר. לטענת החוקרים, ילדים שינקו היו בעלי דפוסי תזונה בריאים יותר בהשוואה לילדים שניזונו מפורמולה. זאת ועוד, הטעמים של תזונת האם שנחוו דרך מי השפיר וחלב האם, השפיעו מאוחר יותר על ההעדפות התזונתיות של הילד/ה. כל התינוקות לומדים מחוויות טעמים ברחם, אך רק תינוקות שיונקים נחשפים שוב ושוב למגוון רחב של טעמים במהלך ההנקה.

לסיכום, לא מדובר בטעמים ספציפיים המומלצים לתינוק יונק, כי אם בחשיפתו למגוון טעמים. חלק מהטעמים מועברים לתינוק/ת דרך התזונה של אם מניקה, אך לא כולם, ולכן תזונה מגוונת ומאוזנת, במסגרת ההמלצות לאם מניקה, עשויה להוביל להרגלי ת
 
[2] Molecular Nutrition & Food Research. First published: 11 October 2021. https://doi.org/10.1002/mnfr.202100508.
[3] Springer Verlag. June 2017. DOI:10.1007/s13668-017-0200-3.
[4] Ann Nutr Metab 2017;70(suppl 3):8-15. https://doi.org/10.1159/000478757.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רוני שפר
ד"ר רוני שפר ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"דוקטור רוני שפר רופא מנוסה מקצועי רגיש ברמות ונותן מענה גם ברגעים לא קונבנציונליים"
פרופ' דניאל לנדאו
פרופ' דניאל לנדאו ילדים
5.0
( 43 חוות דעת )
"הגענו לפרופ׳ לנדאו לחוות דעת יצאנו עם תשובות לשאלות ורגועים"
ד"ר אבי ברכר
ד"ר אבי ברכר ילדים
רופא ילדים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו