השמנה אינה בהכרח קשורה לכמות האוכל
האם מה שחשבו עד היום על השמנה שגוי? מחקר חדש טוען שהשמנה אינה הפרעה במאזן האנרגיה, כי אם הפרעה מטבולית המושפעת ממה שאנו אוכלים, ולא מכמה. הפרטים בכתבה
2 דקות קריאה
בשנים האחרונות מעודדים אותנו לאכול פחות ולעשות יותר פעילות גופנית[1], ולמרות זאת נראה שהעולם לא מצליח לעצור את העלייה בשיעורי ההשמנה והמחלות הקשורות להשמנה, ובשנים האחרונות ניתן לראות כי בעיה זו אף הולכת וגואה בקרב ילדים[2].
האם המודל שטוען שעלייה במשקל נגרמת מצריכת יתר של אנרגיה בהשוואה למה שאנחנו מוציאים[3], בעצם שגוי?
לטענת חוקרים של מחקר חדש[4], המודל המוכר אינו המקור להשמנה - אכילת יתר אינה מה שגורם להשמנה. למעשה, טוענים החוקרים, תהליך ההשמנה הוא מה שגורם לאכילת יתר. ההשמנה נובעת, בין היתר, מתגובות הורמונליות הקשורות לסוג המזון, ובפרט למזון בעל ערך גליקמי גבוה, המשנה את המטבוליזם בגוף.
New Africa | Shutterstock
אלא שלצד המחשבה הזו וההמלצות לציבור בניהול אורח חיים בריא, הכוללות פעילות גופנית וצריכה קלורית מופחתת, העולם עדיין סובל מעלייה במשקל וממחלות הקשורות להשמנה.
המודל הזה, טוענים החוקרים מהמחקר החדש, אינו מסביר את הגורמים הביולוגיים לעלייה במשקל. לצורך העניין, בני נוער, למשל, נוטים להעלות את צריכת המזון היומית בגיל ההתבגרות, אך האם אכילת היתר היא מה שתורמת לפרץ הגדילה בגיל זה, או שלהיפך - פרץ הגדילה גורם להם להיות רעבים ולאכול יותר?
במחקר החדש מציעים החוקרים מודל חדש להשמנה, ומציעים להסתכל על מגפת ההשמנה מנקודת מבט פיזיולוגית: להתמקד במה אוכלים במקום בכמה אוכלים.
פחמימות מעובדות הן סוג מזון הגורם לשינויים בתגובות ההורמונליות: הגוף מגביר את הפרשת ההורמון אינסולין ומדכא את הפרשת ההורמון גלוקגון. הורמונים אלה, בתורם, מאותתים לתאי השומן לאחסן יותר קלוריות ולהשאיר פחות מהן זמינות לתדלוק של השרירים ושל רקמות מטבוליות פעילות אחרות. במצב זה המוח קולט כי הגוף אינו מקבל מספיק אנרגיה והדבר מוביל לתחושת רעב. לצד זאת, המערכת המטבולית אף מאטה את הקצב בניסיון לחסוך באנרגיה. בסופו של דבר נוצר מצב שבו גם מצטבר יותר שומן בגוף וגם אוכלים יותר, והדבר מוביל לעלייה במשקל.
לטענת החוקרים, מודל פחמימות-אינסולין מסביר טוב יותר את המשך בעיית ההשמנה בעולם ואימוץ שלו עשוי להוביל להשלכות מרחיקות לכת בהתמודדות עם מגפת ההשמנה העולמית. במקום להנחות אנשים לאכול פחות, כפי שכבר עושים שנים רבות מבלי להצליח להקטין את היקף המגפה, צריך להתבסס על המודל החדש - להתמקד בסוג האוכל ולהפחית צריכה של פחמימות מעובדות.
לסיכום, למרות שהחוקרים רואים במודל זה כתחליף מוצלח שאף מציע אסטרטגיות יעילות יותר ועמידות לאורך זמן בהתמודדות עם מגפת ההשמנה, יש צורך במחקר נוסף שיבחן את שני המודלים.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
האם המודל שטוען שעלייה במשקל נגרמת מצריכת יתר של אנרגיה בהשוואה למה שאנחנו מוציאים[3], בעצם שגוי?
לטענת חוקרים של מחקר חדש[4], המודל המוכר אינו המקור להשמנה - אכילת יתר אינה מה שגורם להשמנה. למעשה, טוענים החוקרים, תהליך ההשמנה הוא מה שגורם לאכילת יתר. ההשמנה נובעת, בין היתר, מתגובות הורמונליות הקשורות לסוג המזון, ובפרט למזון בעל ערך גליקמי גבוה, המשנה את המטבוליזם בגוף.
New Africa | Shutterstock
להסתכל על האיכות במקום על הכמות
לטענת החוקרים, המודל הוותיק המבוסס על מאזן אנרגיה הקובע כי עלייה במשקל נגרמת כאשר אנו צורכים כמות גבוהה מדי של אנרגיה בהשוואה לאנרגיה שאנו מוציאים. אורח החיים היושבני, וזאת לצד צריכה של מגוון מאכלים עתירי קלוריות, הם מה שהוביל את העולם למגפת השמנה.אלא שלצד המחשבה הזו וההמלצות לציבור בניהול אורח חיים בריא, הכוללות פעילות גופנית וצריכה קלורית מופחתת, העולם עדיין סובל מעלייה במשקל וממחלות הקשורות להשמנה.
המודל הזה, טוענים החוקרים מהמחקר החדש, אינו מסביר את הגורמים הביולוגיים לעלייה במשקל. לצורך העניין, בני נוער, למשל, נוטים להעלות את צריכת המזון היומית בגיל ההתבגרות, אך האם אכילת היתר היא מה שתורמת לפרץ הגדילה בגיל זה, או שלהיפך - פרץ הגדילה גורם להם להיות רעבים ולאכול יותר?
במחקר החדש מציעים החוקרים מודל חדש להשמנה, ומציעים להסתכל על מגפת ההשמנה מנקודת מבט פיזיולוגית: להתמקד במה אוכלים במקום בכמה אוכלים.
פחמימות מעובדות גורמות לשינויים בתגובות ההורמונליות
המודל החדש, הקרוי פחמימות-אינסולין, מציע כי מגפת ההשמנה הנוכחית נגרמת כתוצאה מדפוסי תזונה מודרניים המאופיינים בצריכה מרובה של מזון בעל ערך גליקמי גבוה – בעיקר פחמימות מעובדות.פחמימות מעובדות הן סוג מזון הגורם לשינויים בתגובות ההורמונליות: הגוף מגביר את הפרשת ההורמון אינסולין ומדכא את הפרשת ההורמון גלוקגון. הורמונים אלה, בתורם, מאותתים לתאי השומן לאחסן יותר קלוריות ולהשאיר פחות מהן זמינות לתדלוק של השרירים ושל רקמות מטבוליות פעילות אחרות. במצב זה המוח קולט כי הגוף אינו מקבל מספיק אנרגיה והדבר מוביל לתחושת רעב. לצד זאת, המערכת המטבולית אף מאטה את הקצב בניסיון לחסוך באנרגיה. בסופו של דבר נוצר מצב שבו גם מצטבר יותר שומן בגוף וגם אוכלים יותר, והדבר מוביל לעלייה במשקל.
לטענת החוקרים, מודל פחמימות-אינסולין מסביר טוב יותר את המשך בעיית ההשמנה בעולם ואימוץ שלו עשוי להוביל להשלכות מרחיקות לכת בהתמודדות עם מגפת ההשמנה העולמית. במקום להנחות אנשים לאכול פחות, כפי שכבר עושים שנים רבות מבלי להצליח להקטין את היקף המגפה, צריך להתבסס על המודל החדש - להתמקד בסוג האוכל ולהפחית צריכה של פחמימות מעובדות.
לסיכום, למרות שהחוקרים רואים במודל זה כתחליף מוצלח שאף מציע אסטרטגיות יעילות יותר ועמידות לאורך זמן בהתמודדות עם מגפת ההשמנה, יש צורך במחקר נוסף שיבחן את שני המודלים.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[3] Circulation. 2012 Jul 3; 126(1): 126–132. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.111.087213.
[4] The American Journal of Clinical Nutrition, 2021; DOI: 10.1093/ajcn/nqab270.
האם המאמר עניין אותך?
השמנה וסוכרת: סיכון מוגבר לסרטן
מאת: פרופ' יהודה קמרי
21/02/2023
אנחנו רגילים לשמוע על מחלות לב וכלי דם כסיבוכים המרכזיים הקשורים להשמנה וסוכרת, אלא שבשנים האחרונות השכיחות לסיבוכי...
לכתבה המלאה
איך מטפלים בהשמנה ובתסמונת המטבולית?
מאת: פרופ' יהודה קמרי
29/09/2022
כרבע מאוכלוסיית העולם המערבי סובלת מהתסמונת המטבולית – צבר של גורמי סיכון, שהמרכזי בהם הוא השמנה, המעלים את הסיכון ...
לכתבה המלאה
השמנה אינה בהכרח קשורה לכמות האוכל
מאת: מערכת אינפומד
12/05/2022
האם מה שחשבו עד היום על השמנה שגוי? מחקר חדש טוען שהשמנה אינה הפרעה במאזן האנרגיה, כי אם הפרעה מטבולית המושפעת ממה ...
לכתבה המלאה
מה חשוב לדעת על ניתוחים בריאטריים חוזרים?
מאת: ד"ר דביר פרויליך
28/07/2021
ניתוחים בריאטריים מהווים אמנם קרש קפיצה עבור מטופלים רבים הסובלים מהשמנת יתר קיצונית לירידה משמעותית במשקל, אולם בק...
לכתבה המלאה
מכשירים דיגיטליים לירידה במשקל: הבטחה חסרת בסיס או שיטה מנצחת?
מאת: מערכת אינפומד
07/03/2021
אינספור אפליקציות, אתרים ומכשירים לבישים מבטיחים ללוות אותנו יד ביד בתהליך הירידה במשקל. האם קיים בסיס מחקרי להבטחו...
לכתבה המלאה
האם נמצאה תרופה להשמנה?
מאת: מערכת אינפומד
17/02/2021
כשליש מהאנשים שהשתמשו בתרופה חדשה המטפלת בהשמנה הפחיתו למעלה מ-20% ממשקלם. כל הפרטים על המחקר החדש בכתבה
לכתבה המלאה
4 הנחות נפוצות על עודף משקל - והאמת
מאת: מערכת אינפומד
24/12/2020
כולנו יודעים שעודף משקל עלול לפגום בבריאות הכללית. אולם, ישנם מגוון מיתוסים הקשורים בהשמנה אשר יכולים לגבות גם מחיר...
לכתבה המלאה
האם הגיל באמת משפיע על הירידה במשקל?
מאת: מערכת אינפומד
07/12/2020
תמיד האשמתם את הגיל בקושי שלכם לרדת במשקל? למרות מה שהורגלנו לחשוב שנים רבות, מחקר חדש טוען שהפחתת המשקל אינה קשה י...
לכתבה המלאה
האם התזונה שלנו יכולה להעלות את הסיכוי להתפתחות של סרטן?
מאת: מערכת אינפומד
03/12/2020
בעוד שישנם גורמים גנטיים אשר מעלים את הסיכוי ללקות בסוגי סרטן שונים, ישנם גורמים הקשורים באורח החיים וניתנים לשליט...
לכתבה המלאה
עד כמה BMI הוא מנבא בריאות מדויק?
מאת: מערכת אינפומד
19/11/2020
בדיקת BMI היא בדיקה מהירה ופשוטה המספקת מידע לגבי משקלו של אדם. למרות השימוש בבדיקה להערכת הסיכון לתחלואה ולתמותה, ...
לכתבה המלאה