דלג לתוכן

מומים מולדים בפרקי הירכיים ובכפות הרגליים: אבחון וטיפול

מדוע חשוב לבצע אולטרסאונד של פרקי הירכיים בשבועות הראשונים לחיי התינוק, איך אפשר לזהות מומים בכפות הרגליים וכיצד ניתן לטפל בפגיעות האורתופדיות השכיחות? הנה מה שחשוב לדעת על שניים מהמומים האורתופדיים הנפוצים ביותר

מאת: ד"ר בכר ג'ואברה
תאריך פרסום: 27/06/2022
2 דקות קריאה
ד"ר בכר ג'ואברה בשיתוף עם ד"ר בכר ג'ואברה i מומחה לאורתופדיה ואורתופדיית ילדים, רופא בכיר במחלקה אורתופדית ילדים בבית חולים כרמל
מומים מולדים בכפות הרגליים ובפרקי הירכיים הם מצבים שכיחים מהם יסבלו 7-10% מהילודים.
גורמי הסיכון לשתי הבעיות משותפים וכוללים הריון מרובה עוברים, לידת עכוז, ניתוח קיסרי ומיעוט מי שפיר. לצד זאת, מומים אלה שכיחים יותר בבנות בהשוואה לבנים.


עקב ריבוי גורמי הסיכון למומים אלה ומידת השכיחות שלהם, מומלץ לבצע אולטרסאונד פרקי ירכיים לכל הילודים ובדיקה פיזיקלית על -ידי רופא אורתופד ילדים בחודשים הראשונים לחיים. כך, ניתן לזהות את המומים בשלב מוקדם ולאפשר טיפול שמרני ויעיל.


רופא אורתופד בודק את כפות הרגליים של התינוק כדי לשלול חשד למומים בכפות הרגליים
New Africa | .shutterstock

דיספלזיה של מפרק הירך - DDH

מפרק הירך מורכב מעצם האגן (הנראית כמכתש) ומעצם הירך (הנראית כמו עלי). במקרים שבהם קיים העיוות, עצם הירך אינה יציבה בתוך המפרק, באופן חלקי או מלא (אז קיים מצב של פריקת המפרק). DDH נגרם כתוצאה מפגיעה טראומטית או פיזיולוגית ואם אינו מטופל הוא עלול לגרום להפרעה התפתחותית של המפרק ואף לצליעה. לכן, ההמלצה היא לבצע אולטרסאונד של פרקי הירכיים בשבועות 4-8 לאחר הולדת התינוק.

הטיפול הראשוני במום במפרק הירך כולל טיפול באמצעות רצועות פיסוק (רצועות פבליק) אשר שומרות על מנח תקין של המפרק ומסייעות בהחזרתו למיקום אנטומי תקין. הטיפול אורך כחודש ימים ואם מתבצע בשלבים מוקדמים סיכויי הצלחתו עומדים על כ-95%.

מהם עיוותים בכפות הרגליים ומה השלכותיהם?

עצמות המסרק הן קבוצה של חמש עצמות המצויות לאורך החלק הקדמי של כף הרגל. מטטרסוס אדוקטוס (MTA) הוא עיוות מולד בו מתרחשת סטייה של עצם הירך לכיוון פנים. כתוצאה מכך, מנח כף הרגל כולו פונה פנימה. MTA מתפתח לרוב בשל מנח תוך רחמי מסוים ויכול להופיע ברגל אחת או בשתי הרגליים.

בעבר, הטיפול בעיוות זה כלל גיבוס של הגפה התחתונה והיה מלווה באי נוחות פיזית עבור הילד, כמו גם עבור ההורים.


UNFO הוא טיפול חדשני לטיפול בעיוותים בכפות הרגליים. זהו סנדל מיוחד הנועד כדי לתקן את העיוות וליישר את כף הרגל הקדמית ואצבעות הרגליים. הטיפול אורך כשישה שבועות ומומלץ בגילאי 3-8 חודשים כדי להגיע לתוצאה מקסימלית. אם הטיפול מתבצע בשלבים מוקדמים אלו סיכויי הצלחתו גבוהים מאוד.

לסיכום, עיוותים מולדים בגפיים התחתונות הם מצבים שכיחים העלולים להתפתח בשל מגוון גורמי סיכון. כדי למנוע השלכות משמעותיות בעתיד ולטפל בפגיעות אלה ביעילות, מומלץ לבצע מעקב אצל אורתופד ילדים, הכולל בדיקה אורתופדית מלאה ואולטרסאונד פרקי ירכיים בחודשי החיים הראשונים. אבחון מקיף ומוקדם יסייע באיתור הבעיה ובהתאמת טיפול שמרני ויעיל.




 
הכתבה בשיתוף עם ד"ר בכר ג'ואברה, מומחה לאורתופדיה ואורתופדיית ילדים, רופא בכיר במחלקה אורתופדית ילדים בבית חולים כרמל. הכתבה נערכה על -ידי מערכת אינפומד 

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' סמי ניטצקי
פרופ' סמי ניטצקי כירורגיה
סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
ד"ר רות וינברג
ד"ר רות וינברג רפואת שיניים
רופאת שיניים עם ניסיון של 30 שנים העוסקת בטיפולים משמרים ייחודים וטיפולי אסתטיקת הפה.
ד"ר בן ורנר
ד"ר בן ורנר אלרגיה ואימונולוגיה
4.8
( 22 חוות דעת )
"ד״ר בר עזר לי רבות להתמודד עם האלרגיות שלי, איכות החיים שלי השתפרה רבות בעקבות הטיפול"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר בכר ג'ואברה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו