דלג לתוכן

משבר אמצע החיים: מה קורה לנפש שלנו?

אם גם אתן מרגישות שמגיל 45 הפכתן להיות חרדתיות יותר, אתן כבר לא מבינות את בן או בת הזוג ובא לכן לעשות שינוי דרמטי בקריירה, אתן ממש לא לבד. רחלי פנט, הפסיכולוגית הראשית בעולם ומלואה, מסבירה מה קורה לנו בגילאים אלו ולמה זו בעצם הזדמנות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/07/2022
3 דקות קריאה

גיל המעבר הוא ביטוי מקובל לשלב בחיים שבו מערכת הרבייה הנשית חדלה לייצר את הורמוני המין הנשיים, וכתוצאה מכך המחזור החודשי פוסק ומתפתחים שלל תסמינים פיזיולוגיים. פעמים רבות, תקופת חיים זו נקשרת למשבר אמצע החיים. שינויים אלו מתרחשים לרוב בשלב זהה בחיים, בדרך כלל מגיל 45 ועד לגיל 51, והם אינם כוללים רק שינויים גופניים, אלא גם רגשיים.

 

משבר גופני vs משבר נפשי 

"בתקופת זמן זו מתרחשים שני דברים עיקריים - מצד אחד ייצור האסטרוגן יורד ומתחילות תופעות גופניות שונות, בהן קשיי שינה, חרדות, תסמינים רגשיים, דפיקות לב, הצטברות של שומן בטני, יובש בנרתיק, ירידה בחשק המיני ועוד. לצד זאת, מתרחשים תהליכים נפשיים חברתים – הילדים גדלים וזקוקים פחות לתפקוד הורי פעיל, השגנו מטרות רבות שהצבנו לעצמנו בשלבים מוקדמים יותר (קריירה, דירה וכדומה) וכעת אנו מוצאות עצמנו עם הרבה זמן פנוי", מסבירה רחלי פנט, פסיכולוגית קלינית, הפסיכולוגית הראשית ומנהלת ההדרכה בעולם ומלואה, מרכז לבריאות הנפש של האישה במעגל הפריון.
"אותו מעבר מתקופת זמן אינטנסיבית לתקופה אחרת, פנויה יותר, יכול להוביל לשינויים רגשיים שונים כגון:
  • "אובדן הפריון – מנופאוזה מסמלת את סיום תקופת הפריון, שלב זה מביא עמו רגשות מעורבים. יש נשים שמרגישות הקלה שסיימו עם המחזור וסיום תקופת הפריון, לרוב הנשים יש תחושות מעורבות - מצד אחד הקלה וקבלה של השלב הזה וההזדמנויות שחבויות בו, ומצד שני עצבות על אובדן הפריון והילדים שיחלו להיות להן. אובדן הפריון מעלה את המודעות לתהליך של הזדקנות, נשים מדווחות שהן מרגישות פחות נשיות ופחות אטרקטיביות בגלל שאינן פוריות. מחקרים מראית שנשים שהערך העצמי שלהן נשען בעיקר על הבאת ילדים לעולם וגידולן דיווחו על תסמינים של דיכאון וירידה בערך העצמי. לעומתן נשים שהגדירו את עצמן באמצעות מספר תפקידים, הביעו פחות חשש לגבי אובדן הפוריות, ועמידות רגשית גבוהה יותר.
  • דימוי גוף –  חשוב להבין שבשלב המנופאוזה גוף האישה משתנה. היא עולה במשקל, השומן מתחיל להצטבר יותר באזור הבטן מאשר בירכיים, השיער הופך דק יותר, עור פניה יבש ועם יותר קמטים. נשים מדווחות שהן מרגישות זקנות ופחות מושכות. נשים שיש להן הערכה גבוהה יותר של המראה שלהן יחד עם בטחון עצמי ועמדות חיוביות לגבי גיל המעבר, חוות באופן פחות אינטנסיבי את הסימפטומים של תקופה זו.
  • זוגיות - המסגרת הזוגית נסובה במשך שנים סביב הילדים ובשלב זה היא חוזרת להתמקד בבני הזוג, דבר שעלול להוביל למשבר ולעיתים אף לגירושים. פעמים רבות ההתפתחות הנפרדת והריחוק בין בני הזוג הופכים ניכרים בשלב זה ומקשים על איחוי הקשר הזוגי.
  • מיניות - בעיות השינה והשינויים הגופניים בגילאים אלה עלולים לתרום לירידה בחשק המיני".



אישה מדוכאת בעקבות משבר אמצע החיים\
shutterstock



 

למה יש משבר באחת התקופות הכי טובות בחיים שלנו? 

"בשלבים מוקדמים יותר בחיים שלנו, אנו עסוקות בדברים חיצוניים, כמו כלכלה קריירה ומשפחה. בגיל המעבר, בו רבות מאיתנו משיגות את אותו האיזון הקיומי, המשאבים מופנים להתמודדות פנימית, דבר שעלול להוביל למשבר. אנו בוחנות אילו דברים לא הגשמנו; תוהות איפה לרכז את האנרגיות כיום וכדומה".

משבר אמצע החיים, על השינויים הפיזיים והנפשיים שבו, מוביל לא פעם להעצמת תחושות שבעבר נראו לנו מינוריות, למשל חרדה: "מהבחינה הרפואית, הפרעות חרדה המתפתחות בשלב זה בחיים קשורות בעיקר לשינויים ההורמונליים המתרחשים בגוף האישה, ובעיקר הירידה הדרמטית באסטרוגן. האסטרוגן קשור לקולטנים בכל הגוף והוא משפיע על כל מערכות הגוף, כולל ויסות רגשי, ולכן בגיל הפרי-מנופאוזה ישנה התגברות של חרדה - בגלל התחלה של חוסר איזון הורמונלי.
לצד זאת, למשבר הנפשי בגיל זה חסרה הסברה. קיימים אמנם ארכיטיפים שמלווים אותנו דורות בנוגע לגיל הנעורים, תקופת ההיריון והלידה וגידול הילדים, אולם השיח בנוגע לתקופת גיל המעבר חסר. היעדר המידע בנוגע לתופעות הנורמטיביות יכול להוביל להעצמת החרדה ולשיוכה לתהליך חריג, במקום להשפעה נורמטיבית ואינהרנטית אותה חוות נשים רבות בגילאים אלה", מסבירה רחלי.

מה אפשר לעשות כדי לעבור בשלום את משבר אמצע החיים?

  • ברמה התרבותית - חשוב שיבינו שאנחנו לא זקנות, בטח לא כשתוחלת החיים כ"כ עלתה. קיימת אמנם התקדמות בשיח על הנושא, אבל מודעות גבוהה תסייע לנשים להבין לקבל את השלב הזה בצורה טובה יותר.
  • ברמה החברתית – חשוב לייצר את אותה שבטיות ואחווה הקיימת סביב הריון ולידה גם בשלב הזה.  נשים צריכות לקבל תמיכה מנשים אחרות – משפחה או חברות, או אפילו קבוצות. כמו שיש קבוצות תמיכה לאחר לידה או כל דבר אחר, כדאי שנדבר על גיל המעבר או משבר אמצע החיים.
  • ברמה האישית – ברגע שנשים יוכלו לראות את הפניות, ההתפתחות האישית, הרוחנית ושלל השינויים המיוחדים שמחכים בגיל הזה, הן אולי יוכלו לראות את זה כשלב שהן מחכות לו. במקרים מסוימים יהיה צורך בעזרה חיצונית, הן אם עבור השינויים הגופניים, הן אם עבור השינויים הרגשיים. אני ממליצה לפנות לאנשי ולנשות מקצוע שמתמחים במשבר אמצע החיים או בגיל המעבר".
לסיכום, למרות שגיל המעבר יכול להצטייר כתקופה מאתגרת הוא טומן בחובו התבוננות רוחנית ונפשית שעשויה להוביל אותנו לדרכים חדשות ומרתקות. ואם התסמינים הם אלה שמקשים עליכן, החדשות הטובות הן שבכ-80% מהמקרים הם יחלפו אחרי המנופאוזה. לצד זאת, קיימים טיפולים הורמונליים ואלטרנטיביים שונים שעשויים לסייע לגוף להתרגל למצב החדש.



 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ערן ברזילי
פרופ' ערן ברזילי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 11 חוות דעת )
"פרופסור ברזילי הסביר על כל התהליך, התנהל ברגישות ובהומור וגרם להרגשה נוחה מאוד."
ד"ר אהוד רז
ד"ר אהוד רז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 14 חוות דעת )
"ד"ר אהוד רז רופא רגיש, אכפתי, מסביר ומרגיע . הרגשתי בידיים טובות ובטוחות . תודה רבה!"
פרופ' טליה אלדר גבע
פרופ' טליה אלדר גבע יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית למיילדות, גינקולוגיה ופריון, מנהלת מחלקה לפריון והולדה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו