( 7 חוות דעת )סגן מנהל מחלקת אף אוזן גרון וכירורגיית ראש וצוואר במרכז רפואי לגליל בנהריה. עוסק באיבחון, טיפול וייעוץ בכל התחומים של מחלות אף אוזן גרון04-9921328
האוזן שלנו מחולקת לשלושה חלקים: האוזן התיכונה, החיצונית והפנימית. בעיות אוזניים במבוגרים עלולות להתפתח בכל אחד מחלקי האוזן וחלקן אף שכיחות במיוחד: בעוד שחלק מהמצבים מתפתחים עקב זיהומים, אחרים קשורים במצבים גנטיים, בחשיפה לרעש או בשימוש בתרופות אוטו-טוקסיות. הנה כמה מבעיות האוזניים הנפוצות במבוגרים שכדאי להכיר.
Shutterstock | Miss Ty
האוזן החיצונית
דלקות של האוזן החיצונית שכיחות יותר בעונת הקיץ מאחר שהן נגרמות עקב חשיפה למקורות מים, כמו ים ובריכה. דלקת אוזניים זו גורמת לכאבי אוזניים עוצמתיים ומהווה הפרעה משמעותית לשגרת החיים. במקרים מסוימים, הדלקת עלולה להוביל להיצרות של תעלת השמע החיצונית ולירידה בשמיעה. קבלת טיפול לא מתאים עלולה להוביל לסיבוכים נוספים ולכן חשוב לפנות לרופא אא"ג שיאבחן את המחלה ויורה על טיפול מתאים בה.
האוזן התיכונה
באזור האוזן התיכונה יכולות להתפתח דלקות, כמו גם מצבים אחרים הגורמים לליקוי שמיעה הולכתי. למרות שהגורמים לבעיות אלה מגוונים, התסמינים יהיו לרוב זהים ויכללו דלקת חריפה, הצטברות של נוזלים באוזן התיכונה ועוד. היעדר טיפול בבעיה עלול להוביל להתפתחות של מחלה כרונית באוזן תיכונה ולליקוי שמיעה משמעותי וקבוע. על כן, אבחון מוקדם עשוי למנוע נזק ארוך טווח.
האוזן הפנימית
בעיות באוזן הפנימית גורמות לליקוי שמיעה תחושתי ועצבי והן נובעות לרוב מבעיות תורשתיות או סביבתיות וכן גם עקב שימוש בתרופות אוטו-טוקסיות. לעיתים גם חשיפה לרעש יכולה להוביל להתפתחות בעיות בחלק זה של האוזן. על פי רוב, מצבים אלה מאופיינים בליקוי שמיעה תחושתי – עצבי המלווה בתחושת טנטון או זמזום באוזניים. במקרים מסוימים, בעיות באוזן הפנימית גורמות להופעה של ליקוי השמיעה פתאומי אשר מחייב אבחון מדויק ומהיר וטיפול מוקדם כדי להעלות את הסיכוי לשיקום השמיעה.
בעיות הקשורות במערכת שיווי המשקל
בעיות במערכת שיווי המשקל יכולות להתפתח בשל מצבים מרכזיים ופריפריים הקשורים בבריאות האוזניים. כדי לאבחן את הגורם לבעיה ולספק טיפול מתאים ידרשו לרוב בדיקות קליניות, בדיקות שמיעה, בדיקות מעבדה שונות והדמיה.
מדוע אבחון מדויק ומוקדם חיוני?
הטיפול בבעיות אוזניים נקבע בהתאם לחלק באוזן בו התפתחה המחלה, כמו גם לגורם שהוביל להופעתה. לכן, אבחון מקיף על-ידי רופא אף אוזן גרון חיוני במיוחד להתאמת טיפול יעיל ולמניעת התדרדרות.
האבחון כולל בדיקה קלינית מקיפה, כולל בדיקה באמצעות מיקרוסקופ המסייע באבחון מדויק יותר וזיהוי של מצבים שאינם מאותרים בעזרת אמצעים אחרים. במקרים מסוימים יהיה גם צורך בבדיקת שמיעה או בבדיקות הדמיה.
באילו מצבים יכול להידרש שיקום שמיעה?
שיקום שמיעה יידרש לרוב עקב בעיות כרוניות ולא בשל מצבים אקוטיים. עם זאת, חשוב לציין כי כלל המצבים שפורטו לעיל יכולים לגרום לשינויים כרוניים ולעיתים אף לירידה בשמיעה ולסיבוכים מורכבים יותר. על כן פנייה לאבחון מדויק ומתן טיפול מתאים חיוניים.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר ודים לטיצ'בסקי, סגן מנהל מחלקת אף אוזן גרון וכירורגיית ראש וצוואר במרכז רפואי לגליל בנהריה. עוסק באיבחון, טיפול וייעוץ בכל התחומים של מחלות אף אוזן גרון. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד