דלג לתוכן

מצבים בריאותיים שמעלים את הסיכון למחלת כליות

ברוב המקרים, מחלת כליות כרונית מתפתחת בשל קיום של מחלות רקע שונות המשפיעות על תפקוד הכליות, רובן שכיחות. אספנו עבורכם שלושה מצבים בריאותיים שעלולים להוביל להתפתחות של מחלת כליות ואת בדיקות הסקר שיאפשרו מוקדם גילוי ועשויות למנוע החמרה

מאת: ד"ר נטע לב
תאריך פרסום: 31/08/2022
4 דקות קריאה
בשיתוף אסטרהזניקה

מחלת כליות כרונית, הנקראת גם אי ספיקת כליות כרונית, היא מצב בו מתרחש אבדן הדרגתי של תפקוד הכליות. הכליות אמונות על סינון הפסולת ועודפי הנוזלים מזרם הדם אל מחוץ לגוף דרך מערכת השתן. במצבים של מחלת כליות כרונית, הכליות אינן מתפקדות כראוי ולכן עלולות להופיע תופעות שונות והסיכוי להתפתחות של סיבוכים רב מערכתיים עולה.

מחלת כליות כרונית מתבטאת במספר דרגות חומרה, החל מאי ספיקה כלייתית קלה וכלה באי ספיקת כליות מתקדמת וצורך בטיפול כלייתי חליפי. ככל שמחלת הכליות חמורה יותר, השפעותיה משמעותיות ונרחבות יותר ומערבות איברים שונים בגוף.
שכיחות אי ספיקת כליות (בדרגות השונות) בעולם היא כ- % 10באוכלוסייה הכללית. הרוב סובלים מאי ספיקת כליות קלה עד בינונית ורק מיעוט המטופלים מגיעים לאי ספיקת כליות מתקדמת. שיעור התמותה העולמי כתוצאה מאי ספיקת כליות כרונית הולך ועולה לאורך השנים. בישראל בשנת  2019 מחלה זו הייתה הסיבה ה-8 לתמותה בכלל האוכלוסייה.

ברוב המקרים, מחלת כליות כרונית נגרמת עקב מחלות ומצבים בריאותיים אחרים אשר פוגעים בתפקוד הכלייתי באופן הדרגתי. מבין הגורמים השכיחים ביותר ניתן לציין גיל מבוגר, עישון, תחלואה בסוכרת סוג 2,  יתר לחץ דם ועודף משקל.

אילוסטרציה של רופא מחזיק כליות, כדהמיה למחלת כליות כרונית
Marko Aliaksandr | Shutterstock

מיתר לחץ דם ועד להשמנה: גורמי הסיכון להתפתחות של מחלת כליות כרונית 

מחלות לב
קיים קשר דו כיווני בין תחלואה לבבית לבין התפתחות של מחלת כליות. מאחר שכל חלקי גופינו זקוקים לאספקת דם, הפגיעה הנגרמת עקב התפתחות של מחלת לב היא רב במערכתית ומערבת לא פעם גם את הכליות. אי ספיקה לבבית (מצב בו שריר הלב עצמו נפגע ויכולתו להזרים דם לשאר חלקי הגוף יורדת) עלולה להוביל ל לפגיעה כלייתית , ומנגד, מחלת כליות משפיעה על מאזן הנוזלים בגוף ולכן עלולה לפגום גם בלב ולהוביל להחמרה במחלת לב קיימת. בקרב מטופלים עם אי ספיקת לב, כ- % 30-60 סובלים מאי ספיקת כליות בינונית עד קשה.
יתר לחץ דם
לחץ דם גבוה הוא מצב נפוץ ששכיחותו הולכת ועולה עם הגיל. כתוצאה ממנו נפגעת מידת האלסטיות של כלי הדם בגוף ולאורך זמן תפקוד האיברים עלול להיפגע גם הוא. הפגיעה בכלי הדם בכליה מובילה לירידה הדרגתית בתפקוד הכלייתי. מנגד, לחץ הדם מושפע גם הוא מהתפקוד הכלייתי, בעיקר עקב פגיעה בהפרשת הורמונים שונים על ידי הכליות. כך לדוגמה, רנין הוא הורמון המופרש על ידי הכליות ואמון על שמירה על לחץ דם תקין. במקרים של מחלת כליות הפרשתו מופרעת – דבר העלול לגרום ליתר לחץ דם .
השמנת יתר
השמנה היא מצב בו קיימת הצטברות עודפת של שומן בגוף בהתייחס למדד ה-BMI.  מדובר באחת מהמגפות הנפוצות ביותר בעולם המערבי הגורמת לסיבוכים שונים, לרבות עלייה ברמות השומנים בדם, התפתחות של יתר לחץ דם והופעה של סוכרת. בנוסף, השמנה מהווה גורם סיכון להתפתחות של מחלת כליות כרונית.כאמור, הכליות שלנו אמונות על ניקוי הרעלים מזרם הדם. עודף משקל מוביל לעלייה בשטח הפנים ובנפח הדם ולכן מקשה על התפקוד הכלייתי. כתוצאה מכך, נוצרת מעין "שחיקה" של הכליות ועם הזמן תפקודן נפגע. חשוב לציין כי לא כל מצב של עודף משקל עלול להוביל לפגיעה כלייתית. מדובר בהשמנה משמעותית הנמשכת לאורך שנים.
 

אם אני נמצא בסיכון, מה עלי לעשות כדי לאבחן את מחלת הכליות בשלב מוקדם ולמנוע החמרה? 

בשלב הראשון, כדי לאבחן פגיעה בתפקוד הכלייתי מתבצעות שתי בדיקות:

- בדיקה לבחינת רמות הקריאטינין בדם
קריאטנין הוא תוצר פירוק של תאי השריר. עלייה ברמתו בדם עלולה להעיד על פגיעה בתפקוד הכלייתי.

- בדיקה לזיהוי נוכחות של חלבון בשתן
את הכליות ניתן לדמות לסוג של מסננת אשר מפרישה רעלים מהגוף ומשאירה בו
חומרים חיוניים, כמו חלבונים. אם מופיע בשתן חלבון, עולה חשד להתפתחות של מחלת כליות. כמות החלבון נמדדת ביחס שבין האלבומין לקריאטנין המופרש בשתן. יחס תקין יהיה נמוך מ- 30 מ"ג אלבומין לגרם קריאטנין, בעוד שיחס העולה על  30מ"ג אלבומין לגרם קריאטנין יוגדר כמיקרו אלבומין. נוכחות של מעל ל- 300 מ"ג אלבומין בשתן תעיד על פגיעה כלייתית משמעותית יותר. אם נמצאו רמות אלבומין גבוהות ייבחנו סמנים נוספים העלולים להעיד על פגיעה בכליות ויהיה צורך בטיפול כדי למנוע החמרה נוספת.

כל כמה זמן יש לבצע את בדיקות הסקר? 

הצורך בביצוע של בדיקות הסקר משתנה ממטופל למטופל ותלוי בגורמי הסיכון הקיימים. מומלץ להתייעץ עם רופא/ת המשפחה בנוגע לתדירות הנדרשת לביצוע בדיקות הסקר כדי לזהות את הפגיעה הכלייתית בשלבים מוקדמים ולטפל בה בהקדם.

מהן דרכי הטיפול האפשריות במחלת כליות כרונית? 

רוב הטיפולים הניתנים עוזרים להאט את קצב התקדמות אי ספיקת הכליות ולטפל בסיבוכים של אי ספיקת כליות, ובחלקן גם מפחיתות תמותה כתוצאה מאי ספיקת כליות כרונית.

- שינויים באורח החיים
הטיפול הראשוני במחלת כליות כרונית כולל איזון של גורמי הסיכון הקיימים, לרבות טיפול ביתר לחץ דם, איזון רמות הסוכר בדם, ירידה במשקל והימנעות מנטילת תרופות שעלולות להזיק לתפקוד הכלייתי. הפסקת עישון חשובה לאין ערוך ועשויה לתרום תרומה משמעותית להאטת התקדמות המחלה. עישון מזיק לכלי הדם ועל כן עלול לפגוע בכלי הדם הקטנים בכליות ולהוביל להחמרה במצב. במקרים המתאימים לכך תתוכנן דיאטה מותאמת אישית למצב הבריאותי. כך לדוגמה, למטופלים הסובלים מלחץ דם גבוה יומלץ על תזונה דלת נתרן.

- תרופות מקבוצת מעכבי  SGLT2
תרופות אלה משמשות לטיפול בסוכרת באמצעות השפעה על הכליות והוצאת הסוכר אל מחוץ לגוף דרך השתן. לצד זאת, מחקרים שונים הראו כי יש להן השפעה מיטיבה על הכליות ועל הלב. השימוש בהן נמצא כמסייע בהפחתת התמותה ממחלת כליות כרונית ולכן אחת מתרופות אלו משמשת גם לטיפול בחולי אי ספיקת כליות כרונית שאינם סובלים מסוכרת.

- מעכבי   ACE ותרופות מקבוצת ARB
תרופות מקבוצות אלה משמשות לטיפול ביתר לחץ דם. לצד זאת, הן מסייעות בהפחתת כמות החלבון המופרש בשתן, מאיטות את קצב התקדמות אי ספיקת הכליות ולכן יינתנו פעמים רבות לחולים ביתר לחץ דם הסובלים מאי ספיקת כליות ולמטופלים עם הפרשת חלבון בשתן.

- משתנים אוצרי אשלגן
תרופות אלה מעכבות את פעילותו של הורמון האלדוסטרון וכך מסייעות בהורדת לחץ הדם. לצד זאת, יש להן אפקט מגן על הכליות והלב.

איך בוחרים את הטיפול המתאים ביותר למצבי?

כאשר מאובחנת מחלת כליות חשוב להימצא במעקב על ידי רופא/ה מומחה/ית בנפרולוגיה (ענף ברפואה העוסק בתפקוד הכליות ובמחלות כליה). הרופא/ה המומחה/ית יקבע מהי מידת החומרה של המחלה וייבחן את גורמי הסיכון הקיימים. בהתאם לכך, ובשיתוף עם המטופל/ת, ייבחר הטיפול המתאים והמועיל לאיזון של מחלות הרקע ובמקביל גם תורם למניעת החמרה במצב הכליות.

 

הכתבה בשיתוף עם  ד"ר נטע לב, מומחית בנפרולוגיה ורפואה פנימית, בשיתוף אסטרהזניקה
 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
4.9
( 7 חוות דעת )
"הגעתי לפרופסור מרים לאחר שהיינו מטופלים במרפאה אחרת ואני כלכך שמחה שעשינו את הצעד הזה! קודם כל יסודית מאוד, מסבירה כל דבר לפרטי פרטים, מסבירה על המשך הטיפול הלאה , רואה את המטופל ומכבדת מאוד. יכולה להגיד בפה מלא שפרופסור מרים היא אחד ויחידה. תודה רבה לך על כך 🩷"
ד"ר דוד טובבין
ד"ר דוד טובבין נפרולוגיה
5.0
( 26 חוות דעת )
"פגישה רגועה, לא מלחיץ, מעבר מסודר על כל מרכיב בבדיקות ואיך לטפל בו ואיזה יעדים עלי להגיע. זה ביקור ראשון הייתי אצל הרבה נפרולוגים אף פעם לא הקדישו לי הזמן כפי שבדק אותי"
ד"ר צבי חי ברנע
ד"ר צבי חי ברנע נפרולוגיה
מומחה בנפרולוגיה, נפרולוג בכיר מחוז מרכז
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו