דלג לתוכן

כך לא תזרקו מזון לא מקולקל

גל ההתייקרות נמשך בארץ. מה המשמעות של תאריכי התפוגה שעל אריזות המזון והאם אפשר לסמוך עליהם? הנה כתבה שתעזור לכם/ן להבין עד מתי באמת כדאי להשתמש במוצרים ולחסוך בהוצאות מיותרות, ומתי כדאי להיזהר ולשמור על הבריאות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/10/2022
3 דקות קריאה
גל ההתייקרויות שקורה בימים אלו כמעט בכל העולם, לא פסח גם על ישראל. אלא שבארץ, החברות גובות מלכתחילה מחירים גבוהים משמעותית ביחס לעולם, מה שהופך את סל המזון שלנו ליקר במיוחד. אחת הדרכים הטובות לחסוך בהוצאות מיותרות, היא להבין איך לפענח את התאריכים שעל האריזה ולהימנע מזריקה מיותרת של מזון לא מקולקל.
מחקר[1] אמריקאי משנת 2011 מצא שאמריקאים רבים מעדיפים להיות בטוחים ולא להצטער על ההחלטה לזרוק אוכל שנקנה מהחנות והוא עדיין טוב לאכילה. המחקר אף מצא ש-91% מהמשתתפים אמרו שהם מדי פעם זרקו מזון שתאריך ה"מכירה עד" שלו עבר, מתוך דאגה בריאותית. בארה"ב הסימון "מכירה עד" משמע עד מתי למוכר מותר להציג את המוצר למכירה. זהו אינו תאריך שמורה על בטיחות המוצר[2].
איך אפשר לשמור על הבריאות ולא להסתכן בצריכה של מזון מקולקל, ומאידך גם להימנע מזריקה מיותרת של מזון לא מקולקל? הנה מה שכדאי לדעת.

אישה בודקת תוקף של מוצר במקרר
goodluz | Shutterstock.

 

לא רק השלכות כלכליות 

מדי שנה כמויות עצומות של מזון מיוצרות בעולם, אך הן לא נצרכות על ידי בני אדם. לעובדה המעציבה הזו יש השפעות שליליות משמעותיות: הן מבחינה כלכלית, אך גם מבחינה סביבתית[3].
ההערכות הן ש-8-10% מפליטת גזי החממה העולמיות קשורים למזון שאינו נצרך. לפי דו"ח של האו"ם לשנת 2021, הבזבוז נחשב לתורם עיקרי לשלושת המשברים של שינויי אקלים בעולם: אובדן שטחי טבע ומגוון ביולוגי, זיהום אוויר ופסולת. מה הפתרון? הפחתת בזבוז המזון על ידי הקמעונאים, שירותי המזון, אך גם על ידי משקי הבית הפרטיים [2]
 

תאריך שיווק או תאריך תפוגה? 

לפי משרד הבריאות, על כל אריזת מזון חייבים להופיע שני תאריכים: תאריך הייצור ותאריך התפוגה. תאריך הייצור הוא התאריך שבו האוכל יוצר. תאריך תפוגה הוא עד מתי המוצר טוב לשימוש או עד מתי המזון שומר על תכונותיו, איכותו ובטיחותו. באופן כללי, מה שחשוב לשים לב הוא לתאריך התפוגה, אשר נמצא באחריות היצרן במקרה של אוכל ארוז מראש. עם זאת, כאשר קונים בתפזורת כגון ירקות, אפשר לזהות את מצבם לפי המראה. במקרה של אוכל טרי מן החי כגון בשר, דגים וביצים, ישנן הגבלות של משרד הבריאות שעל המוכר להתייחס אליהן. מאחר שמזון מקולקל מן החי עלול להיות מסוכן לבריאות, מומלץ לקנות מזון זה אך ורק ממקומות מורשים, ולוודא עם המוכר שלמוצר שאותו אתם קונים נותרו מספיק חיי מדף עד לתאריך השימוש/אחסון[4].  

לשימוש עד/עדיף להשתמש לפני 

תאריך התפוגה יסומן על האריזה באחת משתי הדרכים הבאות[3].  
  • לשימוש עד – סימון זה ייעשה במקרים בהם עלול להתרחש קלקול מזון שעלול לגרום לסכנות בריאותיות כגון קלקול קיבה וסלמונלה. במקרה זה לא מומלץ להמשיך לצרוך מוצר מזון זה מעבר לתאריך הסמוך למילים "לשימוש עד".
  • עדיף להשתמש לפני – במקרים אלו הסימון ייעשה באריזות שאינן בסכנה לקלקול מזון. עד לתאריך המצוין בסמוך למילים אלו, ישמור המזון על האיכות המצופה ממנו. במילים אחרות - לעיתים ניתן להשתמש בביטחון במזון זה גם אחרי התאריך של "עדיף להשתמש לפני", וזאת בתנאי שהאריזה נשמרה בתנאים הראויים ואינה נפגמה. עם זאת, איכות המזון עלולה לרדת ולפגום בטעם, במרקם ועוד.
לסיכום, כדאי להבין אם יש לזרוק מזון או לא, בחנו את סוג המזון ובדרך שבה מסומן תאריך התפוגה. בכל מקרה שבו אינכם בטוחים אם המזון מקולקל או לא, כדאי לשים לסימנים בולטים נוספים כגון ריחות שינוי צבע, שינוי מרקם וסמיכות/דלילות.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' עמירם ניר
פרופ' עמירם ניר קרדיולוגיה
מנהל היחידה לקרדיולוגית ילדים ומומי לב במבוגר, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים
פרופ' אילן שמעון
פרופ' אילן שמעון אנדוקרינולוגיה
מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת מרכז רפואי רבין-בלינסון, משנה לדיקן הפקולטה לרפואה אוניברסיטת תל-אביב
ד"ר ודים טשליקוב
ד"ר ודים טשליקוב רפואת כאב
מנהל מרפאת כאב במרכז הרפואי אסותא - סמסון, אשדוד
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו