דלג לתוכן
ד"ר משה חיימוף ד"ר משה חיימוף

סחרחורת ממקור וסטיבולרי: אילו בדיקות יעזרו למצוא טיפול מתאים?

סחרחורת היא תלונה נפוצה אשר יכולה להיגרם כתוצאה מפגיעה בענפים שונים של הרפואה. אחד הגורמים השכיחים ביותר להתפתחותה, ממנו נובעים כ-50% מהמקרים, הוא בעיה במערכת הוסטיבולרית. מכון יציב מסייע באבחון מדויק של הגורם לסחרחורת ובמציאת טיפול מתאים: הפרטים בפנים

מאת: ד"ר משה חיימוף
תאריך פרסום: 26/10/2022
3 דקות קריאה
פרסומת
ד"ר משה חיימוף בשיתוף עם ד"ר משה חיימוף i מומחה באף אוזן גרון בעל ניסיון רב בטיפול בסחרחורות
סחרחורת היא אחת מהתלונות הנפוצות ביותר המובילות לפנייה לגורם רפואי. מדובר בתלונה סובייקטיבית אשר יכולה להתבטא בצורות שונות, לרבות חוסר יציבות, תחושה סיבובית, אשליית תנועה (המכונה ורטיגו), תחושת ציפה, שיוט, מסך שחור מול העיניים ואפילו כאבי ראש. אבחון המקור לסחרחורת הוא אחד מהצעדים הראשונים והמשמעותיים ביותר בדרך למציאת טיפול מתאים ולהקלה במצב.

אישה אצל רופא אף אוזן גרון בגלל סחרחורת
Image Point Fr | Shutterstock

 

למה הראש שלי מסתובב?

"סחרחורת נובעת ממגוון מקורות הנגזרים מארבעה ענפים מרכזיים ברפואה: פגיעה במערכת שיווי המשקל הנמצאת באוזן הפנימית,  פגיעה נוירולוגית, פגיעה שמקורה ברפואה הפנימית (לרבות בעיות לב, כלי דם, חוסר איזון הורמונלי, נטילה של תרופות מסוימות, מחלות אוטואימוניות, בעיות עיניים ועוד) ופגיעה פסיכוסוציאלית (קיום של מצבים נפשיים, כמו מתח, חרדה, עייפות ודיכאון העלולים להוביל להופעה של סחרחורת) ". מסביר ד"ר חיימוף, מומחה ברפואת אף אוזן גרון ורפואה אוטונוירולוגית, מנהל מכון יציב לאבחון סחרחורת.

"אחד הדברים החשובים והראשוניים ביותר שיש לבצע בעת פנייה לרופא, ובייחוד לרופא אף אוזן וגרון המומחה באבחון ובטיפול בסחרחורת, הוא הבדלה בין ארבעת הענפים הללו ואיתור הגורם האפשרי בתוכם שהוביל לסחרחורת. לאחר שאותר הגורם ונגיע לאבחנות או הבעיות המהוות מקור לסחרחורת נוכל החליט גם על טיפול מתאים".

מה כוללת הערכה רפואית של החולה המסוחרר?

"בדומה לכל אבחון רפואי, בשלב הראשון תתבצע בחינה מקיפה של ההיסטוריה הרפואית של המטופל וכן גם בדיקה פיזיקלית. במקרים מסוימים, בדיקות אלו יספיקו כדי לאתר את הסיבה להופעת הסחרחורת. מסביר ד"ר חיימוף ומפרט: "כך לדוגמה, סחרחורת מסוג  ורטיגו פרוקסיזמלי פריפרי (BPPV) אשר מתפתחת עקב השתחררות של גבישים באיבר שיווי המשקל באוזן, ניתנת לאבחון באמצעות בדיקה פיזיקלית על -ידי רופא אא"ג  ואף לטיפול באמצעות ביצוע של מניפולציה (תמרון)". עם זאת, מצבים אחרים של סחרחורת, ואלו מהווים את רוב הסיבות, דורשים בדיקות עזר נוספות ולעיתים גם הפנייה לרופאים מומחים אחרים לשם איתור הבעיה הספציפית וטיפול בה".
 

המקור ל-50% ממקרי הסחרחורת 

פגיעה במערכת שיווי המשקל (המערכת הוסטיבולרית), מהווה את אחת מהסיבות הנפוצות ביותר לסחרחורת ומצריכה בירור נוסף והערכה וסטיבולרית ע"י צוות המורכב מרופא/ה וקלנאי/ת תקשורת.
 
"המערכת הוסטיבולרית היא איבר חישה קטן וחיוני הממוקם באוזן הפנימית
. פגיעה בו עלולה להוביל להתפתחות של סחרחורת המתבטאת לרוב בתחושת תנועה שאינה קיימת במציאות ולעיתים בתחושת חוסר יציבות" מסביר ד"ר חיימוף. "סחרחורת וסטיבולרית מופיעה בהתקפים האורכים שניות, דקות, שעות ולעיתים אפילו ימים, ומלווה לא פעם בתלונות אחרות, למשל בחילות, לחץ בראש, דפיקות לב, רצון להתרוקן בשירותים, ירידת שמיעה ועוד ".

מה המטרה של הערכה וסטיבולרית וכיצד היא מתבצעת? 

"הערכה וסטיבולרית מהווה פעמים רבות חלק מתהליך הבירור לסיבת הסחרחורת, כאשר עולה חשד שמקור התופעה נעוץ בבעיה בתפקוד מערכת שיווי המשקל". מסבירה יעל אטלס, קלינאית תקשורת מומחית בתחום האודיאולוגיה והוסטיבולוגיה במכון יציב.

"במכון נערכו מספר בדיקות שנועדו כדי לסייע לרופא המומחה בקביעת אבחנה מדויקת ומשכך גם במציאת טיפול מתאים. כתלות בסוג הבדיקות הנדרשות, ההערכה מלאה אורכת 2-3 שעות.

הבדיקות הנדרשות משתנות בהתאם להערכה הרפואית המקדימה והמטופל יקבל הסבר מפורט על מטרתן וההכנות המקדימות הנדרשות עוד במעמד קביעת התור. בתום התהליך מתקבלת תמונת מצב מלאה בנוגע לתפקוד המערכת הוסטיבולית והבנה של המקור לסימפטומים".

אילו בדיקות יכולות להיכלל בהערכה ומה מטרתן?

"מערכת שיווי המשקל באוזן הפנימית מורכבת מחמישה איברים – שלוש תעלות חצי קשתיות ושני איברים אוטוליטיים. לכן, כדי להתרשם מכלל תפקוד האוזן הפנימית ולהבין אם מדובר בפגיעה נקודתית או מפושטת, מתבצעות לרוב מספר בדיקות". מציינת יעל ומפרטת: בדיקת וידאוניסטגמוגרפיה או VNG   (נקראת גם ENG) , נועדה בעיקר לבדיקה של תפקוד עצב איבר שיווי המשקל והקשר של המערכת עם המוח, העיניים, הצוואר והגוף. בנוסף הבדיקה מאפשרת הערכה של תפקוד תעלה אחת משלוש התעלות החצי קשתיות וזאת באמצעות תיעוד תנועות העיניים בעזרת משקפיים ייחודיים; בדיקת VEMP, נועדה כדי לבחון את תפקוד האיברים האוטוליטים באמצעות השמעת צלילי נקישה המגרים אותם ובחינת השינוי החשמלי משרירי הצוואר והעיניים בתגובה לצלילים; בדיקת V-HIT משתמשת במשקפיים ייחודיים כדי להעריך את תפקודן של שלוש התעלות החצי קשתיות האמונות על התחושה הסיבובית. בדיקת יציבה, פוסטורוגרפיה, מספקת מידע על יציבה כללית של הגוף, הקשר בין המערכות השונות ככלל, ואת סיכויי הנפילה. הבדיקה מתבצעת באמצעות עמידה על פלטות ממוחשבות ומדידה של תנועת הגוף הטבעית במצבים שונים של עמידה: עיניים פקוחות, עיניים עצומות, עמידה על כריות והטיות הראש במצבים שונים.

חשוב לציין כי פגיעה וסטיבולרית יכולה לשלב איבר אחד או מספר איברים, ולכן
הערכה מלאה כוללת סדרת בדיקות זאת כדי להתרשם מתפקוד האוזן הפנימית כולה ולהבין האם מדובר בפגיעה נקודתית או בפגיעה שהיא מפושטת יותר".

מדוע שיתוף פעולה בין רופא אא"ג על ניסיון באבחון וטיפול בסחרחורת לבין קלינאית תקשורת עם רקע בתחום האודיאולוגיה והסטיבולוגיה חיוני? 

"שיתוף פעולה בין שני הגורמים המקצועיים מאפשר לנו לקבל את התמונה המלאה: בעוד שרופא אא"ג מכיר היטב את המחלות והתסמינים השונים, הבדיקות המתבצעות ע"י הקלינאית מסייעות באישוש סופי של האבחנה כי מדובר בסחרחורת ממקור וסטיבולרי ובספציפיקציה שלה לשם קביעה בנוגע לסוג האיברים המעורבים. כך, ניתן לחסוך מהמטופלים ניסיונות טיפול רבים ולספק אסטרטגיה טיפולית שתוביל להקלה בסחרחורת ולשיפור באיכות החיים" מסכמת יעל.

 
מרפאת יציב הוקמה על ידי ד"ר משה חיימוף, מומחה באף אוזן גרון בעל ניסיון רב בטיפול בסחרחורות.המרפאה מהווה מרכז רב תחומי לאבחון סחרחורות הנובעות מפגיעה באיבר שיווי המשקל באוזן. במכון, מתבצע מגוון רחב של בדיקות על ידי קלינאיות תקשורת מנוסות בתחום האודיאוליגיה והוסטיבולוגיה  במטרה להעריך את תפקוד איבר שיווי המשקל ולאתר את הגורם לסחרחורת.
 


 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יצחק שוחט
ד"ר יצחק שוחט אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה אא״ג וניתוחי ראש וצוואר
ד"ר לירון מלכא
ד"ר לירון מלכא אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
4.9
( 90 חוות דעת )
"ד״ר מלכא מקצועית אמינה ועדינה בטיפול הרפואי"
ד"ר ראובן ישי
ד"ר ראובן ישי אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
רופא בכיר ומנתח במחלקת אף אוזן גרון, בית חולים רמב״ם 
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר משה חיימוף

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו