דלג לתוכן

יצאתםן מרופא/ת המשפחה עם ערימת הפניות? זה לא תמיד בריא

בכל שנה מתים בישראל כ-3400 איש כתוצאה מטעויות רפואיות - פי 10 יותר מתאונות דרכים. ד"ר אביבה אלעד מסבירה איך ריבוי ההפניות שקבלתםן מרופא/ת המשפחה קשור לכך ומה ניתן לעשות נעשה כדי למנוע את הבעיה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 04/07/2023
4 דקות קריאה
מדוע המפגש עם רופא/ת המשפחה הוא הדבר הכי חשוב בבריאות שלנו? ד"ר אביבה אלעד מומחית ומדריכה ברפואת משפחה, מנהלת מכון אופק להדרכה ברפואת שלמה, מסבירה איך בעזרת רפואה שלמה ניתן למנוע טעויות רפואיות ולשפר את הבריאות שלנו. רפואה שלמה היא גוף ידע ומיומנות שפותח ע"י ד"ר אלון מרגלית וד"ר יששכר עשת, אשר שילבו כלים מעולם מדעי ההתנהגות (פסיכולוגיה, תקשורת) לתוך המפגש הרפואי. יחד הם יצרו מסגרת מובנית שמאפשרת לרופא/ה לקבל תמונה רחבה יותר על סיבות הסבל, חוויית החולה והמחלה.

למעשה הרופא מומחה ברפואה והמטופל מומחה לעצמו, וביחד אנחנו צוות. ביחד אנחנו מגיעים לשיח, למשא ומתן לפתרונות המתאימים לאדם.

להוריד לחץ דם בעזרת טיפול נפשי

במקרים רבים רופא משפחה הוא המפגש הראשוני שלנו עם מערכת הבריאות. רופא משפחה בעצם מנהל את האירוע וגם מכיר את המטופלים שלו. "יכול להיות אדם שיגיע עם יתר לחץ דם יקבל  עוד ועוד תרופות להורדת לחץ הדם שאינו מתאזן, אבל ייתכן שהסיבה לכך היא בכלל לחץ נפשי דיכאון או כאב", אומרת ד"ר אביבה אלעד. "כך קורה לא פעם שמטופלים מקבלים טיפולים או מינוני תרופות שאינם פותרים את מקור הבעיה, ושלעיתים אף מובילים להתפתחות של בעיות רפואיות אחרות. במקרים כאלה יש מקום לרופא המשפחה, שמכיר לעומק את מטופליו, להציע כלים מתאמים אישית, תרופתיים ולא תרופתיים שיוכלו להעצים את החולה. יכול להיות ששינוי באורחות החיים, טיפול במצב הנפשי, ביחסים עם המשפחה וכו', היו פותרים את הבעיה או לפחות מאפשרים להפחית את המינון של התרופה". 

להגיע לרופא/ת משפחה אחרי ד"ר גוגל

במקביל לקידום זכויות האדם והחולה – עם ההכרה שלאנשים יש אוטונומיה וזכות על גופם, ואחרי המהפכה הטכנולוגית - הילתו של הרופא ירדה בזכות הזמינות האוניברסלית של מידע ברשת, מה שמכונה "ד"ר גוגל.

"כיום ברור שתוצאת המפגש הרפואי אינה תלויה רק ברופא/ה או רק במטופל/ת, אלא במה שקורה בתוך המפגש בין השניים", אומרת ד"ר אלעד. "אין כבר מקום להתנשאות והוראות חד צדדיות מגבוה מצד הרופא,  אבל גם ההיפך פסול - כאשר המטופל דורש מרשמים ובדיקות והופך את הרופא לפקיד. ברפואה שלמה - הממוקדת במפגש הרפואי, יש לרופא השפעה על איכות הקשר ועל תהליך האבחון והריפוי כך שהתוצאות טובות יותר, המפגש יעיל ומועיל יותר. מדובר בסוג של משא ומתן תוך חלוקת תחומי אחריות, על יחסים בגובה העיניים, של רצון לפתור את הבעיה".

מטופל אצל רופא משפחה, רפואה שלמה
צילום: shutterstock

זה נשמע אידילי, אבל מה קורה היום בפועל במערכת הבריאות?

"כיום זמן המפגש עם רופא/ת משפחה הוא 10 דק', מתוכן המטופל מקבל 5-7, זה זמן כסת"ח שבעצם נועד לוודא שלא מפספסים משהו חמור", עונה ד"ר אלעד, "זה מוביל לכך שהרופא שולח את המטופל להמון בדיקות, צילומים, הפניות לרופאים אחרים, ואז המטופל מתחיל לצאת למסע (בהנחה שזה מטופל צייתן שלא התייאש וזרק את הניירת לפח). והמסע הזה כרוך בקרינה מבדיקות, בשימוש בתרופות עם תופעות לוואי, למשל: ניקח אדם שהגיע עם כאב גב לרופא, הופנה לצילום, בדיקות דם, אורתופד וקיבל תרופה המגרה את הקיבה, הוא נחשף לקרינה מיותרת, ייתכן שתתקבלנה תשובות כוזבות בבדיקות הדם שלו, הוא כותב לרופא שיש לו כאב בקיבה ומקבל תרופה נגד דלקת בקיבה, זו מורידה ספיגת מגנזיום והכאב שלו מחמיר, כשהוא מגיע לאורתופד כעבור חודש, מצבו גרוע משהיה והוא כבר נוטל 2 תרופות, האורתופד מחליף לתרופה "חזקה יותר" והכאב בקיבה מחמיר- מכאן הדרך לגסטרוסקופיה קצרה.

אבל זה לא נגמר פה, כי הבעיה הזו משליכה גם על בתי החולים. רופאי משפחה מפנים למיון על רקע העומס וחוסר הזמן. כאשר המיון מוצף במטופלים שלא צריכים להיות שם בכלל, זה יוצר מיסוך ופחות פניות למי שבאמת צריך טיפול. ומתוך 100 שהגיעו למיון שלא לצורך 30 בערך יתאשפזו , ז"א שהם מסתכנים בבדיקות מיותרות, להידבק בחיידק בית החולים, וכל זה כמובן, על חשבון מטופלים שבאמת צריכים אשפוז.

לעומת זאת מטופל אחר המגיע לרופא המקפיד להקשיב בתשומת לב ולבדוק אותו, הרופא יתרשם שכתוצאה מהרמת משא התכווץ לו שריר, יבצע דיקור רפואי או ישלח אותו לפיזיותרפיה, במקרה של דיקור יארך המפגש 15-17 דקות והמטופל ייצא עם הקלה משמעותית בכאב שיחלוף באותו יום או ביומיים שאחרי, אם הרופא אינו מיומן בדיקור - יארך המפגש 12 דקות והמטופל יקבל הפניה לפיזיותרפיה".

כ-3400 מתים בשנה בגלל טעויות רפואיות – פי 10 מתאונות דרכים

"מערכת הרפואה סובלת מעומס וממחסור של כוח אדם, שהוא גם שחוק מאוד", אומרת ד"ר אביבה אלעד, "ההשלכות של המצב הזה  הן שיש פחות תועלת והרבה יותר נזק היקפי. בארה"ב, למשל, רפואה היא הגורם השלישי לתמותה – מוות כתוצאה מנזקים שנגרמים על ידי המערכת הרפואית. גם באנגליה המצב לא שונה בהרבה. בישראל, מבקר המדינה בעשור הקודם דיווח על כ-3400 שמתים בארץ מדי שנה מטעויות רפואיות – פי 10 יותר מתאונות דרכים".

רפואת משפחה איכותית משמרת חיי אדם

"מבחינת המטופל - אנחנו טוענים שאדם חייב לקחת אחריות על בריאותו. לעבור ממצב שבו באים לרופא כמו למוסך כדי שיתקן מה שכבר התקלקל, למצב של תחזוקה מונעת – שמירה על אורחות חיים בריאים.

מבחינת הרופאים – אנחנו עושים היום קורסים לרופאים בכל השלבים - מתמחים, מומחים ומדריכים. לאחרונה החלטנו לעשות תפנית ולהכשיר מדריכים בתחומי רפואה שונים כדי שהמגמה תתפשט הלאה. בנוסף, בגלל שחלק מהעניין זה בעיית זמן, חייב רופא להיות אסרטיבי מול המערכת ולדרוש יותר זמן. הדבר מעוגן גם בהנחיות האתיות של הר"י. כיום יש כבר דגש על חוויית החולה ברפואת משפחה, גישת הרפואה השלמה מעניקה כלים סדורים על מנת לצקת את התכנים שניתנים בהתמחות לכדי מסגרת נוחה במפגש מועיל.

התיקונים לא יקרו מיד, אבל חשוב לכוון אליהם כיוון שמחקרים מוכיחים שוב ושוב שמדינות עם רפואת משפחה איכותית, הן מדינות שבהן הרפואה מועילה יותר, יעילה יותר מבחינה כלכלית ומשמרת חיי אדם".

היום מדברים על בינה מלאכותית, שמרחיקה אותנו מזה. יכול להיות שרפואה שלמה זה אנכרוניסטי?

"יש אמנם טענה שבינה מלאכותית תוכל לחקות אמפתיה, אבל מה שמביא מטופל לרופא זה לא רק התסמין, אלא הדאגה, אי הוודאות, הסבל. התסמין הוא רק תסמין. אצל הרופא אנחנו מקבלים יחס, הרגעה, תחושה שהסבל מובן, כל אלו שקולים לנחמה שחיפשנו בילדות כשפנינו להורים בעת שנפצענו. מדובר בצורך אנושי בסיסי. חשוב גם להתייחס להפעלת כוחות הריפוי הטבעיים בעזרת האמונה הפנימית, עם כל התחכום של AI, היא עדיין לא יודעת להעניק אמפתיה, ואני חושבת שבינה מלאכותית תתקשה לקלוט את המכלול. היא כן תוכל, למשל, לפי המדדים של בדיקות הדם להגיד איזה סוג של תרופה ללחץ דם תתאים למטופל, מה המינון ומתי כדאי לקחת אותה. היא גם תוכל להציע למטופל לעשות יותר פעילות, לישון טוב, אולי אפילו להתגרש, אבל כל זה יהיה מאוד פלקטי ונטול רגש. אדם צריך אדם שיראה אותו."

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 56 חוות דעת )
"הרופאה צלצלה בחלון הזמן הנתון, בקשיבה בסבלנות , הציע דרכי אבחון אפשריים ושלחה זימונים לכך, ברק זמן קצר ולעיניין ובאדיבות"
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר לניאדו פתרה לי בעיה שרופאים אחרים לא התייחסו אליה כמו שצריך אחרי הרבה זמן ללא פתרון"
ד"ר טטיאנה פצ'יוני
ד"ר טטיאנה פצ'יוני משפחה
מומחית ברפואת המשפחה פנימית וכללית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו