ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם זהים לאלה שבירקות טריים? ואם כן - איך מקפיאים לבד בבית בצורה נכונה? התשובות בכתבה
3 דקות קריאה
הקיץ החם והלח בישראל מקצר את חיי המדף של הפירות והירקות, ובלית ברירה מרבית השנה הם מאוכסנים במקרר. האם אפשר ליהנות מפירות וירקות קפואים ולחסוך לעצמנו את טווח הזמן הקצר שבו אפשר לעשות בהם שימוש, ועדיין ליהנות מאותם ערכים תזונתיים, ואם כן – איך עושים זאת באופן עצמאי? הפרטים בכתבה שלפניכםן.
צילום: shutterstock | innakreativ
פירות וירקות קפואים עוברים עיבוד מינימלי הכרוך בהסרת חלקים בלתי אכילים והארכת חיי המדף שלהם, אבל רמת עיבוד זו, בניגוד למזון אולטרה מעובד, אינה משנה באופן משמעותי את המוצר המקורי. למעשה, הקפאתם עוזרת לעכב תהליך של ריקבון שעוברים פירות וירקות באופן טבעי עם הזמן, אשר פוגע בוויטמינים מסיסים במים כמו סוגי ויטמין C וסוגי ויטמין B, שלעתים קרובות רגישים יותר לחום ויכולים להתחמצן עם הזמן[1].
הקפאת ירקות ופירות מסייעת לשמור על האיכויות התזונתיות שלהם. אם לא בא לכםן לרכוש מוצר קפוא בגלל המחיר, ניתן לעשות זאת לבד. הנה כמה דברים שחשוב לדעת:
לסיכום, פירות וירקות קפואים הם בחירה נהדרת למי שרוצה לשמור על תזונה בריאה וליהנות מהם בכל עונה. ניתן למצוא אותם בקלות ברוב החנויות, אפשר להכין בבית לבד וליהנות משימוש בהם במגוון רחב של מנות, והכל תוך שמירה על היתרונות התזונתיים שלהם לאורך זמן.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
צילום: shutterstock | innakreativ
פירות וירקות קפואים זה לא מזון מעובד?
פירות וירקות קפואים הם ירקות ופירות שטופים, מגולענים ופרוסים, שהקפאתם נעשתה בשיא הבשלתם, מה שמאפשר שמירה על מינונים מרביים של ויטמינים ומינרלים.פירות וירקות קפואים עוברים עיבוד מינימלי הכרוך בהסרת חלקים בלתי אכילים והארכת חיי המדף שלהם, אבל רמת עיבוד זו, בניגוד למזון אולטרה מעובד, אינה משנה באופן משמעותי את המוצר המקורי. למעשה, הקפאתם עוזרת לעכב תהליך של ריקבון שעוברים פירות וירקות באופן טבעי עם הזמן, אשר פוגע בוויטמינים מסיסים במים כמו סוגי ויטמין C וסוגי ויטמין B, שלעתים קרובות רגישים יותר לחום ויכולים להתחמצן עם הזמן[1].
קפוא זה פחות בריא, לא?
לא. מחקר שפורסם בשנת 2017 בכתב העת Journal of Food Composition and Analysis, השווה מספר חומרים מזינים בפירות וירקות טריים לעומת קפואים. הירקות והפירות שנבחרו הם ברוקולי, כרובית, תירס, שעועית ירוקה, אפונה, תרד, אוכמניות ותותים. החומרים שנבדקו הם ויטמין C, פרו-ויטמין A (נוגד חמצון) וחומצה פולית. ברוב ההשוואות בין חומרים מזינים בקטגוריות של טריים וקפואים לא נמצאו הבדלים משמעותיים בתכולת החומרים המזינים. מחקר זה ניפץ את האמונה הרווחת שפירות וירקות טריים הם בעלי ערך תזונתי גבוה יותר ממקביליהם הקפואים[2].האם אפשר להקפיא באופן עצמאי?
[3]הקפאת ירקות ופירות מסייעת לשמור על האיכויות התזונתיות שלהם. אם לא בא לכםן לרכוש מוצר קפוא בגלל המחיר, ניתן לעשות זאת לבד. הנה כמה דברים שחשוב לדעת:
- לצורך הקפאה ביתית חשוב להתחיל בתהליך זמן קצר לאחר הקנייה או הקטיף כדי לשמור על הטריות ועל איכויות הפרי או הירק. אי אפשר לקחת ירק במצב לא טוב ולשפר את מצבו על ידי הקפאה. אם הפירות והירקות מקולקלים, הקפאה רק תחמיר את המצב.
- יש לוודא שאין מים או קרח כשהפירות והירקות יוצאים מהמקפיא, מה שעלול להעיד על כך שהיו תנודות בטמפרטורה של המקרר. מוצר שעבר מחזורי הקפאה-הפשרה מאבד הרבה מהאיכויות שלו.
- ירקות קפואים יכולים להישאר במקפיא במשך 8-12 חודשים כאשר הם מאוחסנים בטמפרטורה קבועה של מינוס 18 מעלות ומטה.
איך מקפיאים לבד בבית ירקות?
יש מספר פעולות שחשוב לבצע לפני שמקפיאים ירקות[4]:- הלבנה - טכניקה של צריבת הירקות במים רותחים למשך זמן קצר, למעט בצל ופלפל ירוק. הלבנה מאטה או מפסיקה את פעולת האנזימים. אם האנזימים ממשיכים להיות פעילים במהלך ההקפאה, זה פוגע בצבע, בטעם ובמרקם של הירק. זמן ההלבנה – הכנסת הירקות למים רותחים, הפסקה ברגע שהמים רותחים שוב.
- קירור – מיד לאחר ההלבנה, חשוב לעצור את תהליך הבישול באמצעות צינון הירקות במים קרים זורמים או במים קפואים. משך זמן הצינון הוא כמשך זמן ההלבנה.
- ייבוש – לאחר הקירור מסננים היטב את הירקות. לחות עלולה לפגום באיכות בזמן הקפאת ירקות.
לסיכום, פירות וירקות קפואים הם בחירה נהדרת למי שרוצה לשמור על תזונה בריאה וליהנות מהם בכל עונה. ניתן למצוא אותם בקלות ברוב החנויות, אפשר להכין בבית לבד וליהנות משימוש בהם במגוון רחב של מנות, והכל תוך שמירה על היתרונות התזונתיים שלהם לאורך זמן.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
[1] E., Skrede, G., & Wold, J. P. (2001). The impact of freezing and storage temperature on sensory quality, nutrient retention and shelf life of selected vegetables. Food Quality and Preference, 12(4), 305-316.
[2] Journal of Food Composition and Analysis. Volume 59, June 2017, Pages 8-17. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2017.02.002
האם המאמר עניין אותך?
דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד 09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד 02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד 06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד 09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד 25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי" 09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד 12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד 16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד 04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד 27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה