דלג לתוכן

ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?

לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם זהים לאלה שבירקות טריים? ואם כן - איך מקפיאים לבד בבית בצורה נכונה? התשובות בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/07/2024
3 דקות קריאה
הקיץ החם והלח בישראל מקצר את חיי המדף של הפירות והירקות, ובלית ברירה מרבית השנה הם מאוכסנים במקרר. האם אפשר ליהנות מפירות וירקות קפואים ולחסוך לעצמנו את טווח הזמן הקצר שבו אפשר לעשות בהם שימוש, ועדיין ליהנות מאותם ערכים תזונתיים, ואם כן – איך עושים זאת באופן עצמאי? הפרטים בכתבה שלפניכםן.

ירקות קפואים
צילום: shutterstock | innakreativ

פירות וירקות קפואים זה לא מזון מעובד?

פירות וירקות קפואים הם ירקות ופירות שטופים, מגולענים ופרוסים, שהקפאתם נעשתה בשיא הבשלתם, מה שמאפשר שמירה על מינונים מרביים של ויטמינים ומינרלים.

פירות וירקות קפואים עוברים עיבוד מינימלי הכרוך בהסרת חלקים בלתי אכילים והארכת חיי המדף שלהם, אבל רמת עיבוד זו, בניגוד למזון אולטרה מעובד, אינה משנה באופן משמעותי את המוצר המקורי. למעשה, הקפאתם עוזרת לעכב תהליך של ריקבון שעוברים פירות וירקות באופן טבעי עם הזמן, אשר פוגע בוויטמינים מסיסים במים כמו סוגי ויטמין C וסוגי ויטמין B, שלעתים קרובות רגישים יותר לחום ויכולים להתחמצן עם הזמן[1].

קפוא זה פחות בריא, לא?

לא. מחקר שפורסם בשנת 2017 בכתב העת Journal of Food Composition and Analysis, השווה מספר חומרים מזינים בפירות וירקות טריים לעומת קפואים. הירקות והפירות שנבחרו הם ברוקולי, כרובית, תירס, שעועית ירוקה, אפונה, תרד, אוכמניות ותותים. החומרים שנבדקו הם ויטמין C, פרו-ויטמין A (נוגד חמצון) וחומצה פולית. ברוב ההשוואות בין חומרים מזינים בקטגוריות של טריים וקפואים לא נמצאו הבדלים משמעותיים בתכולת החומרים המזינים. מחקר זה ניפץ את האמונה הרווחת שפירות וירקות טריים הם בעלי ערך תזונתי גבוה יותר ממקביליהם הקפואים[2].

האם אפשר להקפיא באופן עצמאי?

[3]
הקפאת ירקות ופירות מסייעת לשמור על האיכויות התזונתיות שלהם. אם לא בא לכםן לרכוש מוצר קפוא בגלל המחיר, ניתן לעשות זאת לבד. הנה כמה דברים שחשוב לדעת:
 
  • לצורך הקפאה ביתית חשוב להתחיל בתהליך זמן קצר לאחר הקנייה או הקטיף כדי לשמור על הטריות ועל איכויות הפרי או הירק. אי אפשר לקחת ירק במצב לא טוב ולשפר את מצבו על ידי הקפאה. אם הפירות והירקות מקולקלים, הקפאה רק תחמיר את המצב.  
  • יש לוודא שאין מים או קרח כשהפירות והירקות יוצאים מהמקפיא, מה שעלול להעיד על כך שהיו תנודות בטמפרטורה של המקרר. מוצר שעבר מחזורי הקפאה-הפשרה מאבד הרבה מהאיכויות שלו.
  • ירקות קפואים יכולים להישאר במקפיא במשך 8-12 חודשים כאשר הם מאוחסנים בטמפרטורה קבועה של מינוס 18 מעלות ומטה.

איך מקפיאים לבד בבית ירקות?

יש מספר פעולות שחשוב לבצע לפני שמקפיאים ירקות[4]:
 
  • הלבנה - טכניקה של צריבת הירקות במים רותחים למשך זמן קצר, למעט בצל ופלפל ירוק. הלבנה מאטה או מפסיקה את פעולת האנזימים. אם האנזימים ממשיכים להיות פעילים במהלך ההקפאה, זה פוגע בצבע, בטעם ובמרקם של הירק. זמן ההלבנה – הכנסת הירקות למים רותחים, הפסקה ברגע שהמים רותחים שוב.
  • קירור – מיד לאחר ההלבנה, חשוב לעצור את תהליך הבישול באמצעות צינון הירקות במים קרים זורמים או במים קפואים. משך זמן הצינון הוא כמשך זמן ההלבנה.
  • ייבוש – לאחר הקירור מסננים היטב את הירקות. לחות עלולה לפגום באיכות בזמן הקפאת ירקות.

לסיכום, פירות וירקות קפואים הם בחירה נהדרת למי שרוצה לשמור על תזונה בריאה וליהנות מהם בכל עונה. ניתן למצוא אותם בקלות ברוב החנויות, אפשר להכין בבית לבד וליהנות משימוש בהם במגוון רחב של מנות, והכל תוך שמירה על היתרונות התזונתיים שלהם לאורך זמן.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות
[1] E., Skrede, G., & Wold, J. P. (2001). The impact of freezing and storage temperature on sensory quality, nutrient retention and shelf life of selected vegetables. Food Quality and Preference, 12(4), 305-316.
[2] Journal of Food Composition and Analysis. Volume 59, June 2017, Pages 8-17. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2017.02.002

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אילנה דריאל
ד"ר אילנה דריאל תזונה ודיאטה
מחלות דרכי העיכול, אלרגיה ורגישות למזון בעלת דוקטורט לביוכימיה ומדעי התזונה
בלינדה פלדמן
בלינדה פלדמן אורתופדיה
מטפלת ברפואה סינית
 סבטלנה אוליאנוב
סבטלנה אוליאנוב טיפול בכאב
מטפלת ברפואה סינית ואחות מוסמכת
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו