דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית עלולה להיות מאוד מסוכנת והיא אינה מתאימה לכולם/ן. הפרטים המלאים בכתבה
5 דקות קריאה
דיאטה קטוגנית, המכונה גם דיאטת קטו, היא תזונה דלת פחמימות ועשירה בשומן אשר שימשה במשך מאות שנים לטיפול במצבים רפואיים מסוימים. במאה ה-19 שימשה הדיאטה הקטוגנית לאזן את מחלת הסוכרת; בשנת 1920 היא הוצגה כטיפול יעיל לאפילפסיה בילדים שבהם הטיפול התרופתי לא היה יעיל; היא נבדקה ונעשה בה שימוש גם במסגרות מעקב בקרב חולי סרטן, סוכרת, תסמונת שחלות פוליציסטיות ומחלת אלצהיימר. החל משנות ה-70 משווקת הדיאטה הקטוגנית כאסטרטגיה רבת השפעה לצורך ירידה במשקל[1].
מה חשוב לדעת לפני שמתחילים עם השינוי התזונתי הקיצוני וממה כדאי להיזהר? התשובות לשאלות אלו ולשאלות נוספות, בכתבה שלפניכם/ן.
צילום: shutterstock | Yulia Furman
כיום, דיאטות דלות פחמימות אחרות כגון דיאטות פליאו ודוקאן, עשירות גם הן בחלבון, אך מתונות יותר בשומן. דיאטה קטוגנית, לעומת זאת, היא בעלת תכולת שומן גבוהה במיוחד, בדרך כלל 70% עד 80%, ועם צריכה מתונה של חלבון[1].
לצד זאת, רק דיאטות קטוגניות סטנדרטיות ועתירות חלבון נחקרו בהרחבה. המידע בכתבה זו מתייחס בעיקר לתזונה הקטוגנית הרגילה, למרות שרבים מהעקרונות חלים גם על הגרסאות האחרות.
מאכלים שמותר לאכול:
מאכלים שצריך להגביל:
למרות שדיאטה קטוגנית יכולה לתרום למגוון מצבים בריאותיים, מרבית האנשים מאמצים אותה כדי לרדת במשקל. מחקרים מראים שדיאטה זו עשויה להוביל לשריפת שומנים, לשמירה על המטבוליזם ולהרגשת מלאות.
המעבר הזה, שבמהלכו הגוף מפסיק לעשות שימוש בפחמימות ועובר לקטונים, לוקח בדרך כלל כשבוע. עם זאת, בקרב אנשים מסוימים זה עשוי להימשך זמן רב יותר. במהלך תקופה זו, תקופת המעבר, תיתכן ירידה דרמטית במשקל, אך זה בדרך כלל נובע משינויים גופניים שגורמים לאובדן נוזלים בגוף. בהתאם למשקל ולגובה, כך גם הירידה במשקל, אך בדרך כלל בשבוע הראשון הירידה היא בין חצי קילו ל-5 קילו. לאחר הירידה הראשונית הזו, הגוף מתחיל לנצל את השומן בגוף לצורכי אנרגיה, ואז צפויה ירידה משמעותית בשומנים, שתלויה גם היא במשקל הגוף ובכמות מאגרי השומן של כל אחד ואחת.
עוד סיכונים שכדאי להיות מודעים אליהם[8]:
לסיכום, דיאטה קטוגנית מובילה לקטוזיס - מצב מטבולי הגורם להפיכת שומן לאנרגיה במקום לסוכר. ישנם יתרונות פוטנציאליים רבים בתזונה זו, לרבות ירידה במשקל, אנרגיה מוגברת והקלה במחלות כרוניות. עם זאת, הדיאטה עלולה להוביל לתופעות לוואי ואף לגרום לסיכונים בריאותיים. במידה ואת או אתה מעוניינים להתחיל בדיאטה קטוגנית, מומלץ להתייעץ תחילה עם דיאטנית.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
מה חשוב לדעת לפני שמתחילים עם השינוי התזונתי הקיצוני וממה כדאי להיזהר? התשובות לשאלות אלו ולשאלות נוספות, בכתבה שלפניכם/ן.
צילום: shutterstock | Yulia Furman
מה זה דיאטה קטוגנית?
דיאטה קטוגנית היא תזונה המתמקדת במזונות המכילים הרבה שומנים בריאים, כמויות גבוהות של חלבון ומעט מאוד פחמימות (סוכר). מטרת הדיאטה היא לגרום לריקון מאגרי הסוכר של הגוף, המשמש כדלק/אנרגיה של הגוף שניתן לנצל במהירות. בדרך כלל לאחר כמה ימים בודדים מתחיל בגוף חסך בפחמימות, בדלק, ומתחיל תהליך מטבולי המכונה קטוזיס שבו הגוף מפרק חלבון ושומן לחומרים בשם קטונים המהווים תחליף אנרגיה לגוף. בצורה זו נשרפים שומנים ומשקל הגוף יורד[2].כיום, דיאטות דלות פחמימות אחרות כגון דיאטות פליאו ודוקאן, עשירות גם הן בחלבון, אך מתונות יותר בשומן. דיאטה קטוגנית, לעומת זאת, היא בעלת תכולת שומן גבוהה במיוחד, בדרך כלל 70% עד 80%, ועם צריכה מתונה של חלבון[1].
איזה סוגים של דיאטה קטוגנית קיימים?
ישנן 4 גרסאות של הדיאטה הקטוגנית והן כוללות[3]:- דיאטה קטוגנית רגילה - תזונה דלת פחמימות, חלבון מתון ועתירת שומן. היחס הוא בדרך כלל 70% שומן, 20% חלבון ו-10% פחמימות.
- דיאטה קטוגנית מחזורית - תזונה הכוללת תקופות קטוגניות ולאחריהן צריכת פחמימות גבוהה יותר. למשל - 5 ימים קטוגניים ואחריהם יומיים עתירי פחמימות.
- דיאטה קטוגנית ממוקדת – מתאימה לספורטאים, שכן תזונה זו מאפשרת הוספת פחמימות בעקבות פעילות גופנית.
- דיאטה קטוגנית עתירת חלבון – תזונה הדומה לתזונה קטוגנית סטנדרטית, אך כוללת יותר חלבון. היחס הוא לרוב 60% שומן, 35% חלבון ו-5% פחמימות.
לצד זאת, רק דיאטות קטוגניות סטנדרטיות ועתירות חלבון נחקרו בהרחבה. המידע בכתבה זו מתייחס בעיקר לתזונה הקטוגנית הרגילה, למרות שרבים מהעקרונות חלים גם על הגרסאות האחרות.
דיאטה קטוגנית - מה מותר ומה אסור?
[4]מאכלים שמותר לאכול:
- עוף ובשר (בקר, עוף, הודו).
- דגים ופירות ים (אמנון, סלמון, טונה, שריפס ועוד).
- שמנים ושומנים (קוקוס, זית, אבוקדו, חמאת שקדים, חמאה - במתינות).
- ביצים.
- מוצרי חלב (גבינות קשות, גבינות שמנות ושמנת - במתינות).
- אגוזים (שקדים, פקאן, מלך, לוז, ברזיל, מקדמיה).
- זרעים (דלעת, פשתן, שומשום, חמניות).
- ירקות דלי עמילן (ברוקולי, סלק, כרוב, גזר, כרובית, מלפפון, ירוקים, עגבנייה, בצל ועוד).
- פירות דלי פחמימות (תותים, פטל).
מאכלים שצריך להגביל:
- לחם ולחמניות.
- אורז.
- ירקות עמילניים כמו תפוחי אדמה.
- פירות עתירי פחמימות כמו בננות.
- מזון עשיר בסוכר כמו ממתקים.
- משקאות ממותקים כמו קולה.
מתי נשתמש בדיאטה קטוגנית?
דיאטה קטוגנית מייצרת שינויים מטבוליים מועילים שיכולים להוביל ליתרונות בריאותיים כגון[5]:- ירידה במשקל - מחקרים מראים שתזונה קטוגנית יכולה להוביל לתחושת רעב מופחתת, מה שעשוי להוביל לפחות צריכת מזון.
- אובדן שומן בטני – הפחתה של שומן תוך שמירה על מסת גוף רזה.
- אפילפסיה – במקרים מסוימים ממליצים לילדים עם אפילפסיה על דיאטת קטו כדי להפחית או אפילו למנוע התקפים בשל שינויים מוחיים החלים עקב הדיאטה.
- מצבים נוירולוגיים אחרים - מחקרים הראו שדיאטה קטוגנית עשויה לשפר מצבים נוירולוגיים כגון מחלת אלצהיימר, אוטיזם וסרטן מוח.
- סוכרת סוג 2 - דיאטת קטו יכולה לעזור לאנשים עם סוכרת סוג 2 לרדת במשקל ולנהל את רמות הסוכר בדם.
- מחלות לב - עשויה להוריד את הסיכון לפתח מחלות לב וכלי דם על ידי הורדת לחץ דם גבוה, שיפור רמות הכולסטרול ה-HDL ("הטוב") והורדת הטריגליצרידים.
- תסמונת מטבולית - עשויה להפחית את הסיכון לפתח תסמונת מטבולית, הקשורה לסיכון למחלות לב.
- קוגניציה ואנרגיה – דיאטה זו מספקת את צורכי האנרגיה של הגוף בצורה שמפחיתה את הדלקתיות בגוף. מחקרים מראים שהמוח עובד ביעילות רבה יותר על קטונים מאשר על סוכר.
דיאטה קטוגנית - כמה יורדים?
[6]למרות שדיאטה קטוגנית יכולה לתרום למגוון מצבים בריאותיים, מרבית האנשים מאמצים אותה כדי לרדת במשקל. מחקרים מראים שדיאטה זו עשויה להוביל לשריפת שומנים, לשמירה על המטבוליזם ולהרגשת מלאות.
המעבר הזה, שבמהלכו הגוף מפסיק לעשות שימוש בפחמימות ועובר לקטונים, לוקח בדרך כלל כשבוע. עם זאת, בקרב אנשים מסוימים זה עשוי להימשך זמן רב יותר. במהלך תקופה זו, תקופת המעבר, תיתכן ירידה דרמטית במשקל, אך זה בדרך כלל נובע משינויים גופניים שגורמים לאובדן נוזלים בגוף. בהתאם למשקל ולגובה, כך גם הירידה במשקל, אך בדרך כלל בשבוע הראשון הירידה היא בין חצי קילו ל-5 קילו. לאחר הירידה הראשונית הזו, הגוף מתחיל לנצל את השומן בגוף לצורכי אנרגיה, ואז צפויה ירידה משמעותית בשומנים, שתלויה גם היא במשקל הגוף ובכמות מאגרי השומן של כל אחד ואחת.
האם יש לדיאטה קטוגנית תופעות לוואי?
דיאטה קטוגנית עלולה להיות כרוכה בכמה תופעות לוואי, בדרך כלל קלות וקצרות טווח החולפות תוך מספר ימים עד שבועות. הקפדה על צריכת נוזלים ואלקטרוליטים (מינרלים) מספקת יכולה לעזור להתמודד עם חלק מתסמינים אלו, המכונים "שפעת קטו". תופעות הלוואי הנפוצות כוללות:- בחילות והקאות.
- כאבי ראש.
- עייפות.
- סחרחורת.
- הפרעות שינה.
- עצירות.
- סבילות מופחתת לפעילות גופנית.
מה הסיכונים בדיאטה קטוגנית?
ההשפעות קצרות הטווח של הדיאטה הקטוגנית (עד שנתיים) נחקרו, אך ההשלכות הבריאותיות ארוכות הטווח עדיין אינן ידועות. עם זאת, ישנם סיכונים פוטנציאלים רבים שיש לקחת בחשבון, כגון[7]:- שומן רווי - צריכת שומן רווי מוגברת קשורה למחלות לב ואכן, דיאטה קטוגנית קשורה לעלייה בכולסטרול ה"רע" (LDL), שקשור גם הוא למחלות לב.
- מחסור ברכיבי תזונה חיוניים - מחסור בצריכת מגוון ירקות, פירות ודגנים, עלול להוביל למחסור בחומרים כגון מגנזיום, זרחן ויטמינים B ו-C ועוד.
- בעיות בכבד – כמויות גבוהות של שומן עלולות להחמיר בעיית כבד שכבר קיימת.
- בעיות בכליות - הכליות עוזרות בחילוף החומרים של חלבון, ולכן דיאטה זו עלולה להעמיס עליהן יתר על המידה.
- ערפול ושינויים במצב הרוח - תזונה דלה בפחמימות עלולה לגרום לבלבול ולעצבנות בשל שינוי מקור האנרגיה מסוכר לקטונים.
עוד סיכונים שכדאי להיות מודעים אליהם[8]:
- כיום ידוע כי חולי סוכרת הנוטלים אינסולין או תרופות היפוגליקמיות דרך הפה עלולים לחוות היפוגליקמיה חמורה אם התרופות לא מותאמות כראוי לפני התחלה בתזונה קטוגנית.
- דיאטה קטוגנית עלולה להיות מסוכנת לאנשים עם דלקת בלבלב, אי ספיקת כבד, הפרעות מטאבוליות לרבות חסר ראשוני בקרניטין, חסר בקרניטין פלמיטואיל-טרנספראז, חסר בפירובאט קינאז ועוד.
- לעתים נדירות אנשים שעושים דיאטה קטוגנית עשויים לקבל תשובה חיובית כוזבת בעת בדיקת נשיפה לנוכחות אלכוהול, בשל תהליכים מטאבוליים בגוף.
לסיכום, דיאטה קטוגנית מובילה לקטוזיס - מצב מטבולי הגורם להפיכת שומן לאנרגיה במקום לסוכר. ישנם יתרונות פוטנציאליים רבים בתזונה זו, לרבות ירידה במשקל, אנרגיה מוגברת והקלה במחלות כרוניות. עם זאת, הדיאטה עלולה להוביל לתופעות לוואי ואף לגרום לסיכונים בריאותיים. במידה ואת או אתה מעוניינים להתחיל בדיאטה קטוגנית, מומלץ להתייעץ תחילה עם דיאטנית.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
[8] Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
האם המאמר עניין אותך?
דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד 09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד 02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד 06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד 09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד 25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי" 09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד 12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד 16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד 04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד 27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה