מזונות עשירים בוויטמינים עשויים להפחית סיכון של אלצהיימר
מזונות עשירים בוויטמינים עשויים להפחית סיכון של אלצהיימר
2 דקות קריאה
אכילת אגוזים, ירקות ירוקים, דגנים מלאים ומזונות אחרים עשירים
בנוגדי חמצון כמו ויטמין E מפחיתה את הסיכון של מחלת אלצהיימר, זאת
על-פי שני מחקרים שמתפרסמים בגיליון האחרון של ה JAMA.
על-פי מחקרים אלה, למזונות עשירים בוויטמינים, אך לא לתוספי
ויטמינים, יש השפעות מועילות, אם כי דרוש מחקר נוסף בנושא.
ויטמינים נוגדי חמצון בולמים את ההשפעות של אטומי חמצן שנקראים
"רדיקלים חופשיים", ושיכולים לגרום נזק לתאים. משערים שרדיקלים
חופשיים תורמים להתפתחות סרטן ומחלת לב. נגעים הקשורים עם חשיפה
לרדיקלים חופשיים נמצאו במוחותיהם של חולי אלצהיימר.
מחקר קודם הצביע על כך שטבליות ויטמין E מאיטות את התקדמות המחלה
באנשים שכבר אובחנו עם אלצהיימר. במחקרים החדשים נבדקו אנשים שעדיין
לא פיתחו את המחלה, ולא נמצאה שום השפעה של הטבליות.
במחקר הראשון השתתפו 815 אנשים בגיל 65 ומעלה, ללא תסמינים של
ירידה מנטלית. הם נשאלו לגבי הרגלי האכילה שלהם והיו במעקב של 4
שנים בממוצע.
131 מהמשתתפים פיתחו אלצהיימר. המחלה אובחנה ביותר מ 14% מהאנשים
שמזונם הכיל
את הכמות הקטנה ביותר של ויטמין E, בהשוואה לכ 6% מאלה שמזונם
הכיל את הכמות הגדולה ביותר של ויטמין E, כלומר הקבוצה עם הצריכה
הגבוהה של ויטמין E היתה בסיכון מופחת ב 70% להתפתחות המחלה.
התוצאות לגבי השפעת ויטמין C לא היו מובהקות מבחינה סטטיסטית.
המשתתפים שצרכו כמויות גדולות של ויטמין E נהגו לאכול דגנים מלאים
לארוחת בוקר, כריך לחם מלא לארוחת צהריים, וסלט ירוק עם אגוזים
לארוחת ערב.
לא נמצאה שום השפעה גנטית על התוצאות.
במחקר השני השתתפו 5395 אנשים בגיל 55 ומעלה שהיו במעקב 6 שנים
בממוצע. 146 מהם פיתחו אלצהיימר. אלה שצרכו כמויות גדולות של מזונות
שהכילו ויטמינים E ו C חלו פחות באלצהיימר.
כאמור, דרושים מחקרים נוספים כדי לבסס את המסקנות.
Intelihealth.com/news
June 25, 2002
[26/06/2002]
בנוגדי חמצון כמו ויטמין E מפחיתה את הסיכון של מחלת אלצהיימר, זאת
על-פי שני מחקרים שמתפרסמים בגיליון האחרון של ה JAMA.
על-פי מחקרים אלה, למזונות עשירים בוויטמינים, אך לא לתוספי
ויטמינים, יש השפעות מועילות, אם כי דרוש מחקר נוסף בנושא.
ויטמינים נוגדי חמצון בולמים את ההשפעות של אטומי חמצן שנקראים
"רדיקלים חופשיים", ושיכולים לגרום נזק לתאים. משערים שרדיקלים
חופשיים תורמים להתפתחות סרטן ומחלת לב. נגעים הקשורים עם חשיפה
לרדיקלים חופשיים נמצאו במוחותיהם של חולי אלצהיימר.
מחקר קודם הצביע על כך שטבליות ויטמין E מאיטות את התקדמות המחלה
באנשים שכבר אובחנו עם אלצהיימר. במחקרים החדשים נבדקו אנשים שעדיין
לא פיתחו את המחלה, ולא נמצאה שום השפעה של הטבליות.
במחקר הראשון השתתפו 815 אנשים בגיל 65 ומעלה, ללא תסמינים של
ירידה מנטלית. הם נשאלו לגבי הרגלי האכילה שלהם והיו במעקב של 4
שנים בממוצע.
131 מהמשתתפים פיתחו אלצהיימר. המחלה אובחנה ביותר מ 14% מהאנשים
שמזונם הכיל
את הכמות הקטנה ביותר של ויטמין E, בהשוואה לכ 6% מאלה שמזונם
הכיל את הכמות הגדולה ביותר של ויטמין E, כלומר הקבוצה עם הצריכה
הגבוהה של ויטמין E היתה בסיכון מופחת ב 70% להתפתחות המחלה.
התוצאות לגבי השפעת ויטמין C לא היו מובהקות מבחינה סטטיסטית.
המשתתפים שצרכו כמויות גדולות של ויטמין E נהגו לאכול דגנים מלאים
לארוחת בוקר, כריך לחם מלא לארוחת צהריים, וסלט ירוק עם אגוזים
לארוחת ערב.
לא נמצאה שום השפעה גנטית על התוצאות.
במחקר השני השתתפו 5395 אנשים בגיל 55 ומעלה שהיו במעקב 6 שנים
בממוצע. 146 מהם פיתחו אלצהיימר. אלה שצרכו כמויות גדולות של מזונות
שהכילו ויטמינים E ו C חלו פחות באלצהיימר.
כאמור, דרושים מחקרים נוספים כדי לבסס את המסקנות.
Intelihealth.com/news
June 25, 2002
[26/06/2002]
האם המאמר עניין אותך?
כשהזקנה קופצת עלינו: מתי הגוף מזדקן הכי מהר?
מאת: מערכת אינפומד
25/08/2024
מחקר חדש מראה כי בשתי תקופות בחיים תהליך ההזדקנות הביולוגי של הגוף הוא המהיר ביותר. מתי זה קורה ואיזה בחירות באורח ...
לכתבה המלאה
PRP לטיפול בקרעים ובגידי כתף
מאת: ד"ר עירא בכר אבניאלי
16/04/2023
קרעים בגידי השרוול המסובב נפוצים ביותר – מעל 30% מהאוכלוסיה בעשור השישי לחיים יסבלו מקרעים בגידי הכתף, וכן צעירים י...
לכתבה המלאה
איך להתכונן לגיל השלישי? 6 טיפים שיעזרו
מאת: ד"ר עדי שוורץ
05/09/2022
הגיל השלישי מאפשר לנו ליהנות סוף סוף מהפירות שעליהם עמלנו בכל שנות הבגרות, אולם הוא טומן בחובו לא מעט שינויים – פיז...
לכתבה המלאה
למה חשוב לראות ולשמוע טוב בכל גיל?
מאת: מערכת אינפומד
14/03/2022
האם ראייה טובה יותר משפרת גם את היכולות הקוגניטיביות? כיצד בעיות בשמיעה עלולות להשפיע על מחלות בגיל מבוגר? התשובות בכתבה
לכתבה המלאה
ריבוי תרופות: איך אפשר לעשות שימוש מושכל בתרופות בגיל המבוגר?
מאת: ד"ר עופר בר
10/02/2022
עם העלייה בגיל, כמות התרופות הניטלות בשגרה עולה, ואיתה מתרחשת גם עלייה בשכיחות תופעת ריבוי התרופות. מה המשמעות של ר...
לכתבה המלאה
דיכאון בקשישים: איך מתבצע אבחון והאם קיים טיפול תרופתי בטוח?
מאת: ד"ר עופר בר
26/01/2022
האוכלוסייה המבוגרת היא ללא ספק אחת מקבוצות האוכלוסייה המרכזיות לה ניתנת התייחסות בכל הנוגע לניהול משבר הקורונה. אול...
לכתבה המלאה
האם ניתן לחשב את הסיכוי שלנו לדמנציה?
מאת: מערכת אינפומד
22/09/2021
החשש מדמנציה בגיל מבוגר מרחף מעל רבים. מחקר חדש בדק האם בעזרת מחשבון ניתן לזהות אנשים בעלי סיכון גבוה יותר לדמנציה ...
לכתבה המלאה
האם הבהובי אור וקול הם הטיפול הבא באלצהיימר?
מאת: מערכת אינפומד
19/09/2021
ניסוי חדש שעשה שימוש בהבהובים של אור וקול בתדרים מסוימים, הוביל לפעילות התקינה של נוירונים המסייעים בסילוק החלבון ה...
לכתבה המלאה
על קצה המזלג: מהו דליריום?
מאת: מערכת אינפומד
25/08/2021
דליריום היא תסמונת גריאטרית שכיחה ממנה יסבלו כשליש מהקשישים במהלך אשפוז. חשוב לזהות את ההפרעה מוקדם ככל הניתן ולטפל...
לכתבה המלאה
מחלת פרקינסון : רקע , אבחנה וטיפול על קצה המזלג
מאת: ד"ר יאיר זלוטניק
01/07/2021
כ-2% מהאוכלוסייה בישראל מעל לגיל 60 (כ-30 אלף מבוגרים) סובלת מפרקינסון, מחלת המוח הניוונית השכיחה ביותר בעולם אחרי ...
לכתבה המלאה