להיות בהיריון ולשמור על כושר
להיות בהיריון ולשמור על כושר
נשים שחוו היריון, או חוות אותו כעת, יודעת עד כמה תקופה זו יכולה להיות קשה ומתסכלת מבחינה פיזית. בתקופה זו הבטן טופחת, חשים כאבי גב וכבדות ברגליים, והתחושה היא שיש קושי עצום לבצע פעולות פשוטות. אך למרות הקשיים, ואולי בגללם, כל רופא ימליץ לאישה בהיריון לבצע פעילות גופנית בעת ההיריון. פעילות גופנית תשפיע על האישה לטובה לא רק מבחינה פיזית, אלא גם נפשית. פעילות גופנית, בתוספת צריכת תזונה בהיריון במינון המתאים והבריא, יקל מאוד על האישה בתקופה זו.
בעבר הייתה טענה שנשים בהיריון צריכות לשכב או לשבת בתקופת ההיריון, ואסור להן לבצע שום פעילות שיכולה לסכן אותן או את העובר. מכאן שאסור להן גם לבצע פעילות גופנית. כיום ברור לכל שנשים בהיריון יכולות לבצע פעילות גופנית, זאת בתנאי שהן שומרות על עצמן, ושכל פעילות כזו נעשית תחת המלצת רופא, במינון הנכון ובהתאם למצב הבריאותי שלהן.
אז איזו פעילות גופנית מותר לנשים לעשות בעת תקופת ההיריון? כל גניקולוג ימליץ לנשים בהיריון לבצע הליכה קלה ברחוב או בהליכון, במשך חצי שעה, שלוש-ארבע פעמים בשבוע. במידה ומדובר בהליכה בהליכון או בנסיעה באופני כושר, יש לבצע את האימון תחת השגחת מדריך מכון כושר ובמהירות מדודה.
בשנים האחרונות יותר ויותר נשים בהיריון משלבות בתקופה זו גם אימוני יוגה ופילאטיס. אימונים אלו מאפשרים להן לקבל גמישות רבה יותר בגוף, ואף ללמוד לנשום נכון. דברים אלו יכולים לעזור להן בזמן הלידה. אימונים אלו יש לעשות תחת מדריך אשר עבר הדרכה במתן אימוני כושר לנשים בהיריון. אימונים נוספים שמומלצים לנשים בהיריון הם מתיחות ושחייה. כל אימון חייב להתבצע תוך תשומת לב למצב הגופני, בטמפרטורה נכונה, עם הפסקות בין הסטים של האימונים ועם צריכת מים רבה. לעומת זאת, ישנם אימונים שאסור לנשים בהיריון לבצע. למשל, אימוני רכיבה על סוסים, אימוני רכיבה על אופניים, אימוני משקולות ואימוני קיקבוקסינג. באימונים אלו הסיכון לקבל חבטה בבטן ולפגוע בעובר הוא רב.
פעילות גופנית בעת תקופת ההיריון מיועדת לא רק לתחזוק הגוף בתקופה בה הוא צורך יותר אוכל וישנה עלייה של משקל בהריון, אלא יש לה תפקידים נוספים. למשל, פעילות גופנית יכולה למנוע כאבים בגוף, בעיקר באזור הרגליים והגב. היא מאפשרת לאישה להתכונן מבחינה פיזית ונפשית ללידה, פעילות גופנית עוזרת לאישה לחזור לשגרה במהרה, במיוחד כאשר מדובר בנשים אשר לפני ההיריון היו מתאמנות באופן קבוע. כמו כן, פעילות גופנית היא תחליף חברתי עבור בילויים שלא מומלצים לנשים בהיריון (דוגמאת שתייה או שהייה במועדונים), זו האפשרות שלהן לצאת מהבית וליהנות.
בעבר היו שהתייחסו להיריון כאל מחלה, ואל אישה בהיריון כאל חולה נזקק. שינויים חברתיים הביאו להתפתחות המודעות על יכולתן של נשים בהיריון, יכולת המאפשרת להן לעבוד גם בשבועות האחרונים של הלידה, ולהמשיך בשגרת חייהן, כולל פעילות גופנית. כמובן שיש לבצע בשגרה שינויים שיתאימו למצבן הפיזי החדש, בלי לפגוע כלל בהיריון ובתוצאותיו.