- אינפומד
- עולמות תוכן רפואיים
- ערוץ הסרטן
- סרטן המעי הגס
סרטן המעי הגס
כל מה שחשוב לדעת על סרטן המעי הגס במקום אחד
סרטן המעי הגס הוא הגידול הממאיר השני בשכיחותו בישראל. סרטן זה מתפתח במעי הגס או ברקטום (החלחולת) - המעבר המחבר את המעי הגס לפי הטבעת. פעמים רבות סרטן המעי הגס מתפתח מגידולים חריגים הנוצרים במעי ונקראים פוליפים. גידולים אלה עלולים להפוך עם הזמן לממאירים.
הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס עולה עם הגיל, כ -90% מהמקרים מתרחשים בקרב אנשים בני 50 ומעלה. גורמי סיכון אחרים כוללים מחלות מעי דלקתיות, היסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס ותסמונות גנטיות. בנוסף, אורח חיים לא בריא, הכולל חוסר בפעילות גופנית, עודף משקל, תזונה דלה בפירות וירקות, צריכה גבוהה של אלכוהול ועישון, עלול גם הוא לתרום לסיכון מוגבר לחלות בסרטן המעי.
פעמים רבות בשלבים הראשוניים להתפתחות המחלה, סרטן המעי הגס אינו מלווה בתסמינים. לכן, בדיקות הסקר לגילוי מוקדם חיוניות. התסמינים השכיחים שעלולים להעיד על התפתחות של גידול ממאיר במעי כוללים דם בצואה, כאבי בטן וירידה במשקל שאינה מוסברת ע״י דיאטה. בבדיקות סקר כגון קולונוסקופיה ובדיקת דם סמוי בצואה ניתן למצוא פוליפים ובמסגרת בדיקת הקולונוסקופיה ניתן גם להסירם. מעבר לכך, בדיקות הסקר מסייעות גם באבחון של סרטן המעי הגס בשלב מוקדם – דבר שעשוי להגדיל את יעילות הטיפול במחלה.
ההמלצות לאוכלוסייה הכללית הן לבצע בדיקות סקר לסרטן המעי הגס החל מגיל 50 ועד גיל 75. בדיקת דם סמוי בצואה מתבצעת כל שנה וקולונוסקופיה מדי 10 שנים באנשים ללא היסטוריה משפחתית או אישית של סרטן המעי הגס. כדי לבחון את הצורך בביצוע בדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס בגילאים מוקדמים יותר יש להיוועץ ברופא/ה המטפל/ת. בעולם תוכן זה אספנו עבורכם מידע מגוון על סרטן המעי הגס, גורמי סיכון, אבחון סרטן המעי הגס, הטיפולים השונים ודרכי המניעה.
צילום: Shutterstock