הוא אחד מהגידולים הממאירים השכיחים ביותר בארץ ובעולם והוא אחראי לשליש ממקרי הסרטן החדשים בכל שנה בנשים. סרטן השד הוא גידול ממאיר הנוצר בתאי השד. גידול זה יכול אמנם להופיע אצל גברים ונשים כאחד, אך הוא נפוץ הרבה יותר בקרב נשים. ישנם מספר סוגים של סרטן השד הנבדלים אלה מאלה בסוג התאים שעברו התמרה ממארת.
השד מורכב משלושה חלקים עיקריים: אונות, צינורות ורקמת חיבור. האונות הן הבלוטות המייצרות חלב, הצינורות מובילים חלב לפטמה ורקמת החיבור מקיפה ומחזיקה את כל חלקי השד יחד. רוב סוגי סרטן השד מתחילים בצינורות או באונות.
קיימים גורמי סיכון רבים לסרטן השד, חלקם ניתנים להשפעה ושינוי בעוד שעל אחרים לא ניתן להשפיע: מבין הגורמים שאינם ניתנים לשינוי ניתן לציין גיל (מעל ל-50), מוטציות גנטיות מסוימות כגון BRCA, גיל קבלת וסת מוקדם, גיל המעבר מאוחר, היסטוריה אישית או משפחתית של סרטן שד וטיפולי קרינה בעבר ועוד. גורמי סיכון הניתנים לשינוי כוללים . מנגד חוסר בפעילות גופנית, השמנת יתר וצריכה מרובה של אלכוהול.
ישנם מספר סימני אזהרה שעלולים להעיד על התפתחות של גוש בשד, בהם אדמומיות או עור מתקלף באזור הפטמה או בשד, שינוי בגודל או בצורת השד וכאב בכל אזור בשד.
אחת מהדרכים המובילות לגילוי מוקדם של סרטן השד היא ביצוע של בדיקות סקר- כלומר, בדיקות המתבצעות לפני שהתפתחו סימנים שעלולים להעיד על מהחלה. בדיקות אלה אינן מונעות את התפתחות הגידול, אך הן מסייעות באיתורו בשלבים מוקדמים וכך מגבירות את יעילות הטיפול. הבדיקה המקובלת כיום לגילוי מוקדם של סרטן השד היא בדיקת ממוגרפיה בה מתבצע צילום רנטגן של השד. בישראל, הבדיקה מומלצת לנשים בעלות סיכון ממוצע בגילאי 50-74 כל שנתיים, ולנשים עם סיפור משפחתי של סרטן השד בבת משפחה מדרגת קרבה ראשונה (ללא מוטציה ב-BRCA) או נשים עם מחלת שד שפירה כל שנה החל מגיל 40. רצוי לשוחח עם הרופא/ה לגבי אילו בדיקות סקר לסרטן השד מתאימות עבורך ומתי כדאי לעבור אותן. בעולם תוכן זה ריכזנו עבורך מידע על אודות סרטן השד, הגורמים למחלה, דרכי האבחון והטיפול בסרטן השד, וכן גם מחקרים עדכניים וגילויים אחרונים .
צילום: Shutterstock