HIV (Human Immunodeficiency Virus)
HIV זה ראשי תיבות של נגיף כשל חיסוני - וירוס הפוגע בתאי מערכת החיסון ועלול להוביל למוות במידה ואינו מטופל בזמן.
קיימות מספר דרכים להידבקות בנגיף. הדרכים הנפוצות הן שימוש בתרומות דם מחולים או מנשאי HIV, שימוש במחטים מזוהמות ומגע מיני לא מוגן מאדם הנגוע בווירוס. תינוקות יונקים יכולים להידבק דרך יניקת חלב אם.
לאחר ההדבקות, המחלה מתקדמת בארבעה שלבים: השלב הראשון נמשך בין שבועיים לחודש וחצי, ובמהלכו החולה יציג תסמינים האופייניים לשפעת. לאחר מכן, צפויה תקופה של כמה שנים שבה לא יופיעו תסמינים כלל, עד אשר כמות תאי המערכת החיסונית הפגומים (CD4) תרד בצורה ניכרת. בשלב זה לרוב יחלו תסמינים גופניים רבים ושונים ותינתן האבחנה. השלב הרביעי של המחלה, שבו כמות תאי 4CD יורדת על מתחת ל-200, מהווה כשל של המערכת החיסונית ונקרא איידס (AIDS).
נכון ל-2017, ידוע במשרד הבריאות על 7,745 חולי איידס ונשאי HIV החיים בישראל. בשנת 2017 אותרו בישראל 405 נשאים אשר נדבקו בנגיף.
על פי נתוני משרד הבריאות, זכרים בני 25-34 מהווים את הקבוצה הגדולה ביותר של נשאי HIV החיים בישראל (מעל 2,500 חולים).
כיום קיים טיפול באיידס המאפשר חיים לצד הנגיף תוך כדי שמירה על איכות החיים. עם זאת, הסטיגמה והחשש מהדבקה של הסביבה עלולים ליצור קושי נפשי משמעותי.
ארגון הבריאות העולמי (WHO) טוען כי במידה ואוכלוסייה בסיכון גבוה תשתמש בטיפול המונע שקיים ותשתמש בטיפול התרופתי ב-HIV, עשוי הדבר להפחית את התפשטות המגפה עד כדי עצירתה המוחלטת עד שנת 2030.
בדיקה לגילוי איידס ניתן לערוך בכל אחד מסניפי קופות החולים או במרפאות האיידס המוכרות על ידי משרד הבריאות.