דלג לתוכן

אכילה כפייתית

Compulsive eating
המומחים של Infomed מסבירים:

"לא הבחנתי והשקית פשוט נגמרה"; אני לא יכול להפסיק לאכול מהעוגה הזאת!"; "אין לי אופי בכל מה שנוגע לאוכל..." אין כמעט אדם שלא מוצא את עצמו משתמש במשפטים הללו או בדומים להם בתדירות כזו או אחרת: לכולנו יש נטייה לאכול מדי פעם יותר מדי או להרגיש שפשוט לא יכולנו להפסיק. כל עוד מדובר במצבים נדירים שלא נלוות להם מצוקה פיסית או רגשית משמעותית מדובר בתופעה טבעית לחלוטין, אולם כאשר אירועים אלו קורים לעיתים תכופות ומלווים במצוקה, עיסוק בלתי פוסק באוכל וחשש מהישנות האכילה המוגזמת - ייתכן ומדובר בדפוס אכילה שנקרא אכילה כפייתית.

אכילה כפייתית

אכילה כפייתית מוגדרת כהתקפי זלילה חוזרים ונשנים בהם האדם אוכל כמות מזון מוגזמת שגורמת לתחושת מלאות יתר, וחווה איבוד שליטה על כמות המזון אותה הוא צורך. ברוב המקרים להתקפים של האכילה הכפייתית יתלווה חשש תמידי מפני הישנותם, וכן בושה וחרטה ולעיתים גם התנהגויות מפצות כמו הקאה ושימוש בחומרים משלשלים כדי "לפצות" על הקלוריות העודפות שנצרכו.

אכילה כפייתית נגרמת במקרים רבים מדפוס של אכילה רגשית: כאשר לא קיימים מנגנוני התמודדות יעילים דיים, בסיטואציות קשות של לחץ וכאב נפשי האדם פונה לאכילה כדי להסיח את דעתו מהכאב הנפשי, "לפצות" על הסבל והקושי ולחוות תחושת מלאות ושובע פיסי - גם אם הדבר לא יעזור בהיבט הרגשי. הנטייה לפנות לאכילה ככלי להתמודדות עם רגשות כואבים נובעת פעמים רבות מדפוסים שנרכשו בילדות המוקדמת והתקבעו עם השנים.

אכילה כפייתית והטיפול בה

אכילה כפייתית גורמת לאוכל להפוך להיות המוקד המרכזי של החיים: אנשים המתמודדים עם אכילה כפייתית עלולים לחוות פגיעה משמעותית בערך ובדימוי העצמי שלהם ("אני כזה אפס, לא מצליח לשלוט בעצמי"), להימנע מהגעה לסיטואציות חברתיות הכוללות אכילה משותפת מתוך חשש לאכילה מוגזמת וכן להימנע מקשרים אינטימיים מתוך חשש ובושה "להיתפס" בזמן התקף של אכילה כפייתית. יתר על כן, חלקם סובלים גם מבעיות רפואיות כמו השמנת יתר וריח רע מהפה. אלו מהם שסובלים מהתקפים בעוצמה ובתדירות גבוהה עלולים אף למצוא עצמם מבזבזים כסף רב על מזון.

עקב נזקיה המקיפים והסבל הנלווה לה, פותחו טכניקות טיפוליות מגוונות להתמודדות עם אכילה כפייתית.
אכילה כפייתית ניתנת לטיפול על ידי טכניקות טיפול פסיכולוגיות שונות. טיפול דינאמי במצבי אכילה כפייתית כולל חקירה והבנה של הגורמים המובילים לשימוש באוכל כאמצעי הרגעה. טיפול זה יסייע בזיהוי המצבים הרגשיים והבין אישיים המובילים להתפתחות אכילה כפייתית ויפעל לחזק מיומנויות התמודדות אפקטיביות יותר. טיפול קוגניטיבי התנהגותי יתמקד בזיהוי המחשבות, הרגשות והסיטואציות המשמשות טריגרים להתקפי אכילה כפייתית, ועל בסיסם יעזור בהקניית אסטרטגיות התמודדות והימנעות מהתקפים אלו. בנוסף לשיטות טיפול אלו ניתן לציין את הטיפול התרופתי אשר יעזור בהתמודדות עם דיכאון, חרדות ובעיות שליטה בדחפים אשר עומדים פעמים רבות בבסיס מצבים של אכילה כפייתית.

    רופאים בתחום

    עיניים
    ד"ר משה מלכין
    4.9
    ( 175 חוות דעת )
    "יחס אישי ותוצאה מצוינת אכפתיות"
    קראו עליי עוד
    אלרגיה ואימונולוגיה
    ד"ר בן ורנר
    4.8
    ( 22 חוות דעת )
    "ד״ר בר עזר לי רבות להתמודד עם האלרגיות שלי, איכות החיים שלי השתפרה רבות בעקבות הטיפול"
    קראו עליי עוד
    עור ומין
    ד"ר אפרת בר אילן
    5.0
    ( 5 חוות דעת )
    "רופאה מדהימה, יסודית, מקצועית ואכפתית. באתי אליה בעניין מולוסקום טיפלה בי במסירות🌹 תודה על המקצועיות והאמפתיה ממליצה בחום!!!"
    קראו עליי עודלקביעת תור

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא אכילה כפייתית

    הפרעות אכילה - כיצד מתמודדים עם אנורקסיה, בולמיה או אכילה כפייתית
    הפרעות אכילה - כיצד מתמודדים עם אנורקסיה, בולמיה או אכילה כפייתית
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/05/2009

    הפרעות אכילה - כיצד מתמודדים עם אנורקסיה, בולמיה או אכילה כפייתית לכתבה המלאה

    עוד ביס אחד ודי: כל המידע על אכילה כפייתית
    עוד ביס אחד ודי: כל המידע על אכילה כפייתית
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 23/04/2017

    אנשים רבים סובלים מהפרעת אכילה כפייתית הגורמת להם לאכול ללא הפסקה ולסבול מעודף משקל. מהו מקור ההפרעה וכיצד מטפלים ב... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו