תסמונת דאון היא מקבץ של תכונות גופניות ונפשיות הנגרמות כתוצאה מבעיה גנטית הנוצרת עוד בטרם הלידה. ילדים בעלי תסמונת דאון נוטים להיות בעלי תווי פנים אופייניים, כגון צדודית שטוחה וצוואר קצר. כמו כן, הם נוטים לסבול מדרגה מסוימת של פיגור שכלי. חומרת התסמינים משתנה ממקרה למקרה, אך הם נעים בדרך כלל בין קלים מאוד למתונים.
תסמונת דאון תוארה לראשונה על ידי לנגדון דאון בשנת 1866 ונקראת על שמו. התסמונת כוללת פיגור בגדילה ופיגור שכלי. ללוקים בה מראה אופייני אשר יכול לכלול בין השאר, פנים עגולות, מבנה אחורי פחוס של הגולגולת, צוואר קצר עם עודף עור, אפרכסות אוזניים במבנה עגול ומיקום נמוך, עיניים מלוכסנות כלפי מעלה, גשר אף שטוח ולשון משורבבת. כמו כן, כפות ידיים רחבות עם אצבעות קצרות, חריץ רוחבי יחיד בכפות הידיים ("קו קופי") ושינויים נוספים במבנה האצבעות. פרט לכך, הסימן המוקדם ביותר לאחר הלידה הוא טונוס נמוך של השרירים אצל התינוק, איחור ברכישת אבני דרך התפתחותיות בשנים הראשונות לחיים, ואיחור התפתחותי, הבולט כבר בשנה הראשונה לחיים.
התסמונת שכיחה יחסית, 800-600:1 לידות חי בממוצע. אולם, שכיחותה גבוהה יותר ככל שגיל האם גבוה יותר בעת ההריון. לכן, בקבוצת הנשים שגילן בעת ההריון גבוה מ-35 שכיחות הלידות של ילדים פגועים תהיה רבה יותר מאשר אצל נשים צעירות יותר.
התסמונת נגרמת ברוב המקרים בגלל כרומוזום מספר 21 נוסף. כך שבמקום המספר התקין של 46 כרומוזומים (23 זוגות) הקיימים בכל אחד מתאי האדם, יש 47 כרומוזומים. כלומר, במקום זוג מספר 21 יש שלושה כרומוזומים (מכאן השם הנוסף של התסמונת: "טריזומיה-21"). ל-5% מהחולים, שינויים במבנה הכרומוזומים כולל טרנסלוקציות (4%-3%) וכן נמצא מוזאיקה (1%), או שינויים אחרים. במצב של טרנסלוקציה, יש כרומוזום נוסף, אך הוא אינו חופשי, אלא מחובר לכרומוזום אחר. לכן, במקרה זה, מספר הכרומוזומים נותר 46. ואילו במצב של מוזאיקה, חלק מהתאים יכילו כרומוזום נוסף וחלק יהיו תקינים. במצב זה, הביטוי של התסמונת קל יותר על פי רוב.
בישראל ובמקומות אחרים בעולם קיימות בדיקות בעת ההריון, המזהות נשים בסיכון גבוה ללידת ילד עם תסמונת דאון.
אבחון טרום-לידתי מוצע לנשים בסיכון, לפי "בדיקת חלבון עוברי" או "בדיקת שליש ראשון", נשים שגילן מעל 35, נשים שבהריון קודם שלהם היה עובר עם בעיה בכרומוזומים ואימהות לעוברים עם ממצאים מחשידים בבדיקות אולטרסאונד. האבחון נקבע על ידי הסתכלות על תמונת הכרומוזומים של העובר כפי שניתן לראותם בתאים הנלקחים ממי השפיר (דיקור מי שפיר) או מסיסי שיליה. ביצוע בדיקות אלה כרוך בסיכון להפלה ובאופן נדיר גם בסיכונים אחרים. יש לציין כי מושקעים כיום מאמצים רבים לאיתור תאים של העובר בדם האם, כדי שניתן יהיה להגיע לאבחון התסמונת בבדיקת דם פשוטה שאינה מסכנת את האם או את ההריון. נושא זה עדיין בגדר מחקר בלבד.
הסיכון להישנות התסמונת או בעיות כרומוזומיות אחרות, אצל אימהות צעירות שבעברן הריון עם תסמונת דאון, הוא 2%-1% בכל הריון נוסף.
75%-60% מכלל ההריונות של תסמונת דאון מסתיימים בהפלה עצמונית, בדרך כלל בשליש הראשון להריון. לתינוקות הנולדים עם התסמונת, שכיחות-יתר של מומים, ומכאן גם תחלואה רבה יותר ותוחלת חיים קצרה יותר. מומי הלב קיימים אצל כ-60%-40% מהלוקים בתסמונת ומהווים סיבה משמעותית לתמותה, הן תוך-רחמית והן לאחר הלידה. אצל כ-30%, יש שינויים במערכת העיכול כולל היצרות בתריסריון, נצור בין הוושט לקנה, היצרות במעבר אל הקיבה, חוסר התפתחות של פי הטבעת ועוד. אצל חלק יש פגיעה במערכת החיסון עם תפקוד לקוי של תאי הדם הלבנים ושכיחות-יתר של מחלות זיהומיות. שכיחות לוקמיה בקרב בעלי התסמונת גבוהה פי 15-10 לעומת האוכלוסייה הכללית, והסיכון לחלות בממאירות זו הוא 1:200 אצל הלוקים בתסמונת דאון. לחמישית בערך מהלוקים בתסמונת יש שינויים בחוליות הצוואר הגורמים חוסר יציבות של החוליות הצוואריות העליונות. מבין הבעיות הקשורות במערכת העצבים המרכזית מן הראוי לציין כי לאחר גיל 35 כ-30% לוקים בשיטיון (דמנציה) - מחלת אלצהיימר. נוסף על אלה, קיימת שכיחות-יתר של שינויי מבנה בכליות, במערכת העצבים המרכזית, במבנה השיניים והלוע ובתפקוד הלשון.
בשנים האחרונות, אותר האזור הקריטי על כרומוזום 21 הקובע את התסמונת.
תסמונת דאון תסמינים
סיבות וגורמי סיכון
אבחון ובדיקות
טיפולים ותרופות
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בת 35 וזהו הריוני השלישי. ביצעתי בדיקות גנטיות לאיתור 14 מחלות שונות ובעלי, ביצע בדיקה לאיתור טיי זקס. לשמחתנו, איננו נשאים של אף אחת מהמחלות שנבדקו. אני בשבוע ההריון ה- 17, ומתכוונת לבצע בימים הקרובים בדיקת חלבון עוברי. הסיכויים ללידת תינוק עם
שאלה: אני בת 27, אני נמצאת בשבוע ה-20 להריון וביצעתי integrated test שכללה בדיקת שקיפות עורפית, בדיקות דם ותבחין מרובע, ואלו התוצאות: PAPP-A: 4.22 mIU/ml 1.12 MoM AFP 43.4 IU/ml 0.97 MoM HCG 83.9 IU/ml 3.11 MoM uE3 0.99 ng/ml 0.72 MoM INHIBIN-A 396
שאלה: לפני כחודש עברתי הפלה יזומה בשל שקיפות עורפית מוגברת (5.3 מ"מ), ולאחר שבדיקת סיסי שליה לא נמצאה תסמונת דאון. בן זוגי מרבה לשתות אלכהול, כ-3 כוסיות וודקה פעם או פעמיים בשבוע. האם כמות כזו של אלכוהול יכולה לגרום למומים בעובר גם בהריון עתידי?
שאלה: אני בת 45. אחרי בדיקת שקיפות עורפית, תוצאות בדיקת הדם שלי הם 1:290 מדובר בהריון של IVF אשר עבורי הוא הריון מאוד יקר, ואולי הסיכוי האחרון שלי להיות אמא. הגינקולוג שלי המליץ לי לעבור בדיקת מי שפיר, בדיקה שמאוד מפחידה אותי בשל הסיכוי הגבוה לאובדן ההריון
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
חלבון עוברי
-
בדיקת קריוטיפ
-
בדיקת DNA עוברי
טיפולים וניתוחים קשורים
-
הפלה יזומה
-
אימון משפחתי
-
ייעוץ פסיכולוגי
מחלות קשורות
-
מחלת טאי-זקס
-
תסמונת קלמן
-
מחלת הנטינגטון
-
הזעת יתר
-
כיחלון
מאמרים בנושא תסמונת דאון


התפתחותו של תחום הפריון בעשורים האחרונים היוותה עבור זוגות רבים הזדמנות להקמת משפחה גם כנגד כל הסיכויים. ההליכים המ... לכתבה המלאה


- חסות
בדיקת השקיפות העורפית היא בדיקת סקר המתבצעת בטרימסטר הראשון להריון לגילוי של תסמונת דאון. בשקיפות עורפית מורחבת, נ... לכתבה המלאה