טמפרטורת הגוף נעה סביב 37 מעלות צלזיוס, עם תנודות קטנות מאוד במהלך היום וכתלות בטמפרטורה החיצונית וברמת הפעילות. הדבר נועד בראש ובראשונה לשמור על תפקודם התקין של אנזימים שונים החשובים לפעילות התקינה של הגוף. התאים בגוף פועלים ללא הרף ומייצרים חום, כאשר בזמן פעילות ייצור החום עולה פי כמה. זו גם הסיבה לכך שאנו רועדים בסביבה קרה: הגוף מנסה לזוז ולייצר יותר חום. מצד שני, כאשר כמות החום בתוך הגוף גדולה ויש צורך לפלוט אותו החוצה - התגובה הראשונה תהיה הרחבת כלי דם הקרובים לעור. זו הסיבה שהפנים נראות סמוקות בסביבה חמה. טמפרטורת הגוף מווסתת דרך אזור במוח המשמש כ"תרמוסטט ביולוגי" ונקרא היפותלמוס.
מים הם מקור חשוב לוויסות החום בגוף בשל היכולת שלהם לאגור כמות גדולה של אנרגיה בלי להעלות טמפרטורה ובגלל שהם מגדילים את נפח הדם ועוזרים לו לזרום ביתר קלות. כשמדברים על פגיעות אקלים חם מבדילים בין מצב של חוסר בנוזלים (התייבשות) לבין עודף חום (מכת שמש או מכת חום), והם אינם קשורים בהכרח זה לזה.
Antonio Guillem | Shutterstock
מה זה עומס חום
עומס חום הוא מדד המבטא את מידת אי הנוחות שחש אדם בסביבה חמה, והיא נמצאת ביחס ישר לטמפרטורה, ללחות ולמהירות הרוח. המדד, שנמצא בשירות צה"ל ואומץ על ידי השירות המטאורולוגי, נמדד על ידי שימוש במדחום שבקצהו מולבש פתיל רטוב וכולל שש דרגות (מעומס חום קל ועד עומס קיצוני).
כשמתכננים פעילות מאומצת במשך היום חובה להתחשב בתחזית מזג האוויר (בחדשות משתמשים לעתים במושג "מדד חום"), שכן עומס חום כבד יכול להקשות הגוף להתקרר ולעודד התפתחות של פגיעות אקלים, כמו אלה שהוצגו לעיל. על פי מד"א ומשרד הבריאות הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה, ולכן לפני כל תכנון של פעילות בחוץ בימי שרב יש להתחשב בשעות הפעילות, ולקחת בחשבון הפסקות למנוחה ושתייה, כמו גם להגיע לפעילות אחרי שינה טובה ושתייה מרובה ביום שלפני. בכל מקרה, אם יש חשש לפגיעת חום יש להתקשר למד"א בטלפון 101.
התייבשות
התייבשות, שלעתים נקראת גם תשישות חום, מבטאת פגיעה במאזן הנוזלים בגוף, או במילים אחרות: כאשר איבוד הנוזלים מהגוף (בעיקר בדרך של הזעה והטלת שתן) גדול יותר מצריכת הנוזלים בשתייה. כאשר איבוד הנוזלים הוא 2% ממשקל הגוף, תתרחש ירידה תפקודית וקוגניטיבית. באיבוד של 5% ניתן לצפות ירידה בקצב ההזעה וירידה בזרימת הדם התת-עורית, מה שיפגע ביכולת לפזר את עודפי החום. איבוד של 6%-10% ממשקל הגוף תפחית את היכולת הגופנית על ידי ירידה בתפוקת הלב, ואיבוד של מעל 10% (שהם שבעה ליטרים לאדם ממוצע) מוגדר כמצב מסכן חיים המצריך התערבות מידית.
מכת שמש
מכת שמש, המוכרת גם בשם מכת חום, היא מצב מסכן חיים הדורש התערבות מידית. מכת חום מתבטאת בעליית חום הגוף מעל 40 מעלות צלזיוס, וחוסר יכולת של הגוף לפלוט את החום העודף לסביבה. לאור העובדה שהשרירים מייצרים פי 15-20 יותר חום במאמץ מאשר במנוחה - פעילות גופנית בסביבה חמה היא גורם סיכון קלאסי להתפתחות של מכת חום באנשים צעירים ובריאים (לדוגמא ספורטאים וחיילים).
הסכנות העיקריות במכת שמש הן נזק מוחי, פגיעה בכליות, הפרעות בקצב הלב ומוות. חשוב לציין שגם שתייה מרובה ומניעת התייבשות אינה מגינה מפני מכת שמש, שכן מנגנון הפגיעה הוא שונה.
התייבשות, מכת שמש תסמינים
סיבות וגורמי סיכון
אבחון ובדיקות
סיבוכים אפשריים
טיפולים ותרופות
מניעה
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אשתי בשבוע השמיני להריונה. היא סובלת מבחילות ומקיאה כמה פעמים ביום. אין לה תיאבון והיא ממעטת לאכול. מהם הסיכונים לעובר כתוצאה מתזונה לקויה? האם יש לשקול לתת לה תחליפי מזון או תוספים?
שאלה: אני בן 50. קראתי הרבה מאמרים על שתיית ליטר וחצי עם היקיצה, שזה מאוד בריא ומנקה רעלים. בדיקות דם מראות שיש שיפור בלא מעט חריגות, ללא תרופות. כמו כן ההרגשה שלי משופרת. מה הרפואה הקונבנציונאלית חושבת על כך?
שאלה: אחיינית שלי ילדה בשעה טובה תינוקת לפני שבוע. הרופאים לא משחררים אותה מבית חולים בשל עודף נתרן. מהם הגורמים האפשריים לעודף נתרן ומה הטיפול הטוב ביותר?
שאלה: אני בן 75. בבדיקת איסוף שתן 24 שעות נמצא אצלי פרוטאין 169 מ"ג. מהו הטיפול ומהי הדיאטה המומלצת להורדת רמת החלבון? משקלי 75 ק"ג וגובהי 178 ס"מ.
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
תרופות קשורות
-
גלוקוז (דקסטרוז)
בדיקות קשורות
-
בדיקת שתן
-
אוסמולריות
-
בדיקת לחץ דם
-
אוריאה BUN (שתנן, שיינן) חנקן שבאוריאה בדם
מחלות קשורות
-
סטרפטוקוקוס
-
תסמונת מרפן
-
תסחיף מי שפיר
-
תת-לחץ דם בעמידה
-
כאב
מאמרים בנושא התייבשות, מכת שמש


מי מאתנו לא מצא עצמו עומד מול התשובות של בדיקות הדם ושואל עצמו: מה הערכים האלה אומרים? למה בחרו לבדוק לי את המרכיבי... לכתבה המלאה


כדור הארץ בוער וכולם מדברים על ההשלכות הגופניות של שינויי האקלים. הנה ה-2 סנט שלנו איך לשמור על הבריאות בתקופה שבה ... לכתבה המלאה