היפותרמיה (תת חום הגוף) מוגדרת כמצב שבו חום ליבת הגוף, הנמדד בפי הטבעת, יורד מתחת ל-35 מעלות צלזיוס. חום גוף הנמוך מ-28 מעלות מצביע על היפותרמיה חמורה.
הגוף שומר על החום ברמת דיוק של עשיריות מעלה סביב טמפרטורה של 36.8 מעלות, למרות שינויים קיצוניים בסביבתו. הטמפרטורה הקבועה חיונית לפעולה התקינה של מערכות הגוף, המתבססות על תגובות כימיות ואנזימיות. בעת חשיפה לקור, נשמר חום הגוף בטמפרטורה הרצויה על ידי הגברת קצב חילוף החומרים, צמצום זרימת הדם לרקמות ההיקפיות כגון העור והגפיים וצמרמורת. יעילות מנגנונים אלו מוגבלת בהתאם לסוג הקור שהגוף נחשף אליו, עוצמתו ומשך זמן החשיפה.
צילום: Shutterstock
חשוב להדגיש כי לירידה בחילוף החומרים ובצריכת החמצן בעת תת-חום יש השפעה מגנה על המוח. עקב כך, מסוגלים נפגעי תת-חום לשרוד תקופות ארוכות יחסית של תת-לחץ-דם ואף של דום לב. לכן אין לקבוע מוות בטרם הועלתה טמפרטורת הגוף אל מעל ל-35 מעלות צלזיוס לפחות.
היפותרמיה (חום גוף נמוך) תסמינים
היפותרמיה (תת-חום) גורמת לפגיעה רב-מערכתית, שהביטוי הקליני משתנים עם הירידה בחום הגוף וחומרתה עולה ככל שחום הגוף נמוך יותר. הפגיעה במערכת העצבים המרכזית מסתמנת בתחילה בשיכחה, בהפרעות בשיפוט ובדיבור ובהמשך בירידה במצב ההכרה ובהזיות.
הפגיעה של היפותרמיה בלב מתבטאת בשינויים בקצב הלב, בעיקר בדופק איטי, בירידה בתפוקת הלב ולחץ הדם ובשינויים בהולכה החשמלית של הלב העלולים להביא להתפתחות הפרעות קצב מסכנות חיים או לדום לב.
תסמינים משמעותיים נוספים של היפורתמיה כוללים: ירידה בקצב הנשימה, התכווצות הסימפונות עד כדי אי-ספיקה נשימתית, צמצום בזרימת הדם לכליות ואי-ספיקה בכליות, הפרעות קרישה חדות, שינויים ברמות סוכר הדם, חולשה והתקשחות השרירים.
סיבות וגורמי סיכון
תת-חום (היפותרמיה) כתוצאה מחשיפה לקור נפוץ לא רק בקרב אנשים בריאים כגון חיילים, מטיילים, ימאים ומטפסי הרים אלא גם בקרב מחוסרי בית ושתיינים. הפגיעה בחום גוף תקין אצלם חמורה יותר עקב תת-תזונה והשפעתו של האלכוהול, שגורמת להרחבת כלי הדם ההיקפיים. גם תינוקות וקשישים רגישים במיוחד לתת-חום.
אמנם הסיבה השכיחה ביותר להיפותרמיה היא חשיפה לקור, אך חום גוף נמוך מדי יכול לנבוע גם ממחלות אנדוקריניות, כמו תת-פעילות בלוטות התריס (היפותיירואידיזם) ויותרת הכליה והיפוגליקמיה (תת-סוכר הדם), מהפרעות במערכת העצבים המרכזית כגון אירוע מוחי, פגיעה במרכז ויסות החום במוח, מחלת פרקינסון ופגיעות בעמוד השדרה.
גם פגיעות רב-מערכתיות הכוללות זיהום נרחב, הלם, כוויות ואי-ספיקה בכבד או בכליה, וכן תרופות שונות בעיקר אלו המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית, עלולות לגרום לשיבושים בחום הגוף התקין.
אבחון ובדיקות
בדרך כלל, קל לאבחן היפותרמיה (תת-חום) כשידוע על חשיפה לקור. אך כשחום גוף נמוך נגרם עקב מצב רפואי, האבחון עלול להיות מסובך יותר עקב מגוון הסיבות האפשריות והשפעת חום גוף נמוך (תת-חום) עצמו על תסמיני המחלה הראשונית ולהיפך.
סיבוכים אפשריים
איבוד ההכרה, הפרעות בקצב הלב ואף דום לב.
טיפולים ותרופות
הטיפול בנפגעי היפותרמיה נבחר בהתאם לחומרת הפגיעה ולסיבה הראשונית.
טיפול מיידי בהיפותרמיה
הטיפול המיידי בהיפותרמיה כולל טיפול תומך כגון הנשמה במידת הצורך, איזון הפרעות בקצב הלב והפרעות בקרישה ומלחים.
העלאת חום הגוף נעשית על ידי חימום סביל, לאחר הסרת בגדים רטובים במקרה הצורך, וכיסוי בשמיכות. חימום פעיל נעשה על ידי מפזרי חום, שמיכות מחוממות או באמצעות טבילת הגוף כולו או חלקיו באמבטיות חמות.
במקרים של היפותרמיה חמורה, נדרשת הזלפת נוזלים מחוממים אל תוך הווריד, שטיפות מחוממות של הקיבה וכיס השתן. לעיתים יש לבצע דיאליזה עם נוזל מחומם, או להפעיל מכונת לב-ריאה.
חשוב לציין כי עם ראשית פעולת החימום עלולה לחול דווקא ירידה של חום ליבת הגוף. תופעה זו, הכרוכה בהפרעות קצב מסכנות חיים, נובעת מפתיחת כלי דם היקפיים שהיו מכווצים ומשחרור של דם קר יחסית מההיקף אל ליבת הגוף.
מניעה
הטיפול המוצלח ביותר של תת-חום הוא מניעה ראשונית. מודעות למצבים הרי סיכון, הסברה נאותה ומתן אמצעים להגנה מפני קור לאוכלוסיות שבסיכון, תורמים לצמצום משמעותי של שיעור הסיכון להתפתחות חום גוף נמוך.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: בבוקר מדדתי חום, וחום גופי היה 35.4 מעלות. שאלתי היא האם חום גוף זה תקין ומה יכולה להיות הסיבה לירידת חום הגוף ?
תשובה: טמפרטורת הגוף מווסתת ע"י בלוטת ההיפותלמוס במוח. היא משתנה במהלך היום, ועולה לקראת הערב בכחצי מעלה בממוצע. הטמפרטורה התקינה היא בערך 36.4 - 37.2 מעלות צלסיוס. טמפרטורה של מתחת ל 35 מעלות מלווה בתסמינים של ערפול הכרה, חולשה, רעד בלתי נשלט, בלבול, האטה בנשימה ובקצב הלב. במקרה שלך, כל עוד אין תסמינים כאלה, כנראה שהסיבה הסבירה ביותר לחום הנמוך אותו מדדת היא בעיה טכנית בשיטת המדידה או במדחום ומומלץ לחזור על הבדיקה.