דלג לתוכן

היפוקסיה

מיעוט חמצן | Hypoxia
המומחים של Infomed מסבירים:
תאים חיים זקוקים לחמצן כדי לתמוך בתפקוד התקין של התא. היפוקסיה הוא תהליך של ירידה באספקת חמצן למיטוכונדריון, או חוסר יכולת של המיטוכונדריון לקלוט את החמצן. מצב זה, עלול לגרום לתפקוד ירוד של התא.

היפוקסיה היא חוסר חמצן באיבר פנימי בתא המכונה מיטוכונדריון שגורם לירידה בייצור אנרגיה. היפוקסמיה היא חוסר חמצן בדם. כיחלון, צבע כחלחל של העור והריריות הנובע מכמות מוגברת של המוגלובין ממוחזר, מופיע במצב של חוסר חמצן.

כדי לאפשר נשימה אירובית החמצן חייב לעבור מהאטמוספירה למיטוכונדריון. תהליך זה, מסובך וכולל: מעבר אוויר מהאטמוספירה לריאות; מעבר חמצן מהריאות למערכת הלב וכלי הדם; התחברות של החמצן להמוגלובין בתוך הדם; הובלת החמצן למיטת הנימים (Capillary bed); ולבסוף העברת חמצן דרך התא אל המיטוכונדריון האזור בתא בו מתרחש זירחון חמצוני, תהליך ייצור האנרגיה בתאים.

זירחון (פוספורילציה) חמצוני מתרחש בתוך המיטוכונדריון וסופו של תהליך זה, מייצר אנרגיה בצורת מולקולת אדנוזין תלת-זרחן (ATP). כל בעיה בכל שלב של השרשרת יכולה לגרום להיפוקסיה. אם לא מטפלים במצב של היפוקסיה, התופעה עלולה לגרום לחילוף חומרים אל-חמצני עם ייצור של חמצת מטבולית (Lactic acid) ואף לנזק תאי ומוות.

ד"ר מוריס שפירו

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
 
  • היפוקסיה תסמינים

    התסמינים והסימנים תלויים בחומרת ההיפוקסיה:

    היפוקסיה קלה עד בינונית מתאפיינת בכיחלון, שיקול דעת לקוי, בלבול, חוסר קואורדינציה מוטורית, אי-שקט, דופק מהיר או לחץ-דם גבוה.

    היפוקסיה קשה מתאפיינת בתרדמת, דופק איטי, תת-לחץ-דם, הפרעות קצב, היצרות כלי הדם ההיקפיים.

רופאים בתחום

אורתופדיה
ד"ר ירון ברין
4.9
( 14 חוות דעת )
"דר' ירון ברין נעים מדהים אלוף אחרי שבוע כבר הרגשתי מצויין ללא כאבים ובערך חודש כבר הלכתי רגיל ללא צליעה וכאבים מתכוונת לעשות את רגל ימין החלפת מפרק הירך"
קראו עליי עודלקביעת תור
ילדים
ד"ר רוני שפר
5.0
( 12 חוות דעת )
"דוקטור רוני שפר רופא מנוסה מקצועי רגיש ברמות ונותן מענה גם ברגעים לא קונבנציונליים"
קראו עליי עוד
יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר גיל לוי
4.9
( 33 חוות דעת )
"דוקטור גיל לוי ומזכירה שלו ורדהם היו מאוד קשובים לבעיה שלי."
קראו עליי עוד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו