התקן תוך רחמי IUD, IUCD (Intrauterine device, intrauterine contraceptive de)
התקן תוך רחמי הוא סוג של אמצעי מניעה עבור נשים. ישנם מספר סוגים של התקנים תוך רחמיים, העשויים מחומרים שונים כמו נחושת או פלסטיק. ההתקן מוכנס ע"י רופא נשים אל הרחם, וצוואר הרחם מונע ממנו לצאת החוצה. ברגע שההתקן נמצא במקומו, האישה לא תרגיש בו.
כיום ישנם שני סוגים עיקריים של התקנים תוך רחמיים הנמצאים בשימוש: התקן לא הורמונלי, העשוי מנחושת, והתקן הורמונלי. ההתקן הלא הורמונלי מונע כניסה להיריון מכיוון שהוא קוטל את הזרע ומונע ממנו להפרות את הביצית. התקן זה מתחיל לפעול מיד לאחר התחלת השימוש בו והוא יעיל למשך 10 שנים.
התקן הורמונלי מכיל את ההורמון פרוגסטין לבונגסטרל (progestin levonorgestrel), הורמון סינתטי המחקה את ההורמון המין הטבעי פרוגסטרון. ההורמון גורם לעיבוי הריר בצוואר הרחם ומונע מרירית הרחם להתעבות, ובכך מונע את ההפריה בין הזרע והביצית. ההתקן ההורמונלי מתחיל לפעול שבוע לאחר התחלת השימוש בו והוא יעיל ל-3-5 שנים, תלוי בסוג ההתקן.
היעילות של ההתקנים התוך הרחמיים במניעת היריון היא מעל 99%. כמו כן, חשוב לציין כי חלק מהנשים עשויות לחוות תופעות לוואי כמו התכווצויות בבטן או דימומים מוגברים, ובמקרים נדירים עלול להתרחש זיהום בסמוך להתקנה.