אבנים בכליות מורכבות ממלחים ומינרלים, שמקורם בשתן, אשר מתגבשים ויוצרים אבנים קטנות. האבנים יכולות להיות קטנות כגודלו של גרגר חול או להיות גדולות כמידותיו של כדור גולף. האבנים יכולות להישאר בתוך הכליות, או שהן יכולות לנוע אל מחוץ לגופך באמצעות מערכת השתן שלך.
מערכת השתן שלך היא המערכת אשר אחראית על ייצור השתן בגופך ומובילה את השתן אל מחוצה לו. מערכת השתן שלך מורכבת מן הכליות, הצינוריות אשר מחברות את הכליות אל השופכן, שלפוחית השתן, והצינור אשר מוביל משלפוחית השתן אל מחוץ לגופך (השופכה).
סביר להניח כי כאשר אבן עוברת דרך השופכן לא תחוש בכל כאב. אולם ייתכן והתהליך יהיה מלווה בכאב רב ויגרום להופעתם של תסמינים נוספים.
אבנים בכליות תסמינים
במרבית המקרים, כל עוד האבנים נמצאות בכליות, הן אינן גורמות להופעתו של כאב כלשהו. אולם, הן יכולות לגרום להופעתו של כאב פתאומי וחמור, כאשר הן נעות החוצה מן הכליות אל עבר שלפוחית השתן.
יש לגשת לטיפול רפואי מיידי במידה ואתה חושד כי יש לך אבנים בכליות. יש לשים לב להופעתו של כאב פתאומי וחמור באחד מצידי הגוף, בחלל הבטן, במפשעה, או במידה וצבע השתן שלך אדום או ורוד. יתר על כן ייתכן ותחוש בחילה ותסבול מהקאות.
סיבות וגורמי סיכון
אבנים בכליות נוצרות כתוצאה משינויים ברמות התקינות של הנוזלים, המלחים, המינרלים ודברים נוספים אשר מרכיבים את נוזל השתן.
הגורם המרכזי להיווצרותן של אבנים בכליות היא צריכה לא מספקת של נוזלים. יש להקפיד על שתייה מספקת של מים על מנת לשמור על צלילות נוזל השתן (בערך בין 8 ל- 10 כוסות מים ליום). ישנם בני אדם אשר להם נטייה לפתח אבנים בכליות וזאת בעקבות מצבים רפואיים או נטייה משפחתית.
אבנים בכליות יכולות להיות על בסיס תורשתי. במידה ובני אדם אחרים במשפחה הקרובה שלך נוטים לסבול מאבנים בכליות, סביר להניח כי תסבול מהן גם אתה.
אבחון ובדיקות
ייתכן ותבחין לראשונה כי אתה סובל מאבנים בכליות כאשר תבקר אצל הרופא המטפל בך או כאשר תיגש לחדר המיון בעקבות הופעתם של כאבים באחד מן הצדדים או בחלל הבטן שלך. הרופא המטפל בך ישאל אותך שאלות לגבי אופיו של הכאב ולגבי אורח החיים שלך. הרופא יבצע בדיקה גופנית מקיפה וייתכן שתתבקש לבצע בדיקות הדמיה שונות, כגון בדיקת רנטגן, על מנת לבחון את הכליות ואת מערכת דרכי השתן שלך.
ייתכן ותזדקק לעבור בדיקות נוספות במידה ומתגלה יותר מאשר אבן אחת אצלך או שבמשפחה שלך יש עבר רפואי של אבנים בכליות. על מנת לאתר את הגורם להיווצרותן של האבנים בכליות שלך, ייתכן והרופא המטפל יבקש לבצע בדיקת דם, כמו כן הוא יבקש ממך לבצע איסוף שתן של 24 שעות. בדיקות אלה יסייעו לרופא המטפל בך לקבוע האם יש לך נטייה לפתח אבנים הכליות גם בעתיד.
אבנים בכליות אינן גורמות להופעתו של כאב בדרך כלל. במידה וזהו המצב אצלך, ייתכן ותגלה שאתה סובל מאבנים בכליות במהלך בדיקות שאתה מבצע על מנת לטפל בבעיה רפואית אחרת ממנה אתה סובל.
טיפולים ותרופות
במרבית המקרים של אבנים בכליות, ייתכן והרופא המטפל בך יבקש ממך לטפל בך בסביבה הביתית שלך. תוכל ליטול תרופות לשיכוך כאבים. יהיה עליך להקפיד לשתות כמויות מספיקות של מים ונוזלים אחרים על מנת שלא תלקה בהתייבשות. ייתכן והרופא המטפל בך ירשום לך תרופות אשר יסייעו לאבנים שלך לצאת החוצה.
במידה והאבן גדולה מדי על מנת לצאת בעצמה, או במידה והיא נתקעת בדרכי השתן, ייתכן ותזדקק לטיפול נוסף. כאחד עד שני מקרים מתוך עשרה של אבנים בכליות אינם ניתנים לטיפול באמצעים ביתיים פשוטים. הטיפול הרפואי הנפוץ ביותר הוא על בסיס גלי קול(extracorporeal shock wave lithotripsy ESWL). טיפול זה גורם לריסוקן של אבנים בכליות לפירורים קטנים באמצעות גלים על קוליים או גלי הלם. הפירורים הם קטנים דיים על מנת לעבור במערכת השתן ולצאת את גופך באמצעות נוזל השתן.
במקרים אחרים, רופא אורולוג יצטרך להוציא את האבן על ידי ביצוע הליך ניתוחי, או על ידי החדרת תומכן (סטנט) את תוך השופכן על מנת לשמור על המעבר פתוח בכדי לאפשר לאבנים לעבור דרך השופכן.
מניעה
במידה ואתה סובל מיותר מאשר אבן אחת בכליות שלך, ובמיוחד אם ידוע כי יש לך נטייה משפחתית לפתח אבנים בכליות, סביר להניח כי תסבול מן התופעה שוב ושוב.
אולם תוכל לנקוט אמצעים על מנת למנוע את הישנותן של אבנים בכליות שלך, וזאת על ידי:
הקפדה על שתייה מספקת של נוזלים. השתדל לשתות כמויות מספיקות של מים, כ- 8 עד 10 כוסות של מים ליום, על מנת לשמור על צלילות נוזל השתן שלך. השתדל להעלות אט אט את כמויות השתייה שלך, אולי על ידי הוספת כוס מים אחת בכל יום עד אשר תגיע ליעד של 8 עד 10 כוסות מים על בסיס יום יומי.
שנה את משטר התזונה שלך. דבר זה יכול לסייע, אולם הדבר תלוי בגורם להופעתן של אבנים בכליות.
טיפולים אלטרנטיביים
במידה ואתה סובל מכאבים חזקים מאוד, הדבר מצביע על כך שאחת האבנים חוסמת את דרכי השתן שלך, ייתכן גם שאתה סובל מזיהום שהתפתח בדרכי השתן.
בכל אחד משני המקרים הללו הרופא המטפל בך יציע לך לקבל טיפול רפואי. האפשרויות לטיפול אשר עומדות בפניך הן:
גודל האבן, מיקומה בדרכי השתן, מצב הבריאות הכללי שלך, ומגוון של גורמים נוספים, נלקחים בחשבון על מנת להחליט מהו הטיפול הטוב והיעיל ביותר במקרה האישי שלך, האם כדאי לנקוט בהליך של ריסוק אבנים בכליות או האם להוציאן על ידי ניתוח.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: אני בן 56. נפלטה לי אבן מהכליה. אני מבקש הסבר של תוצאות בדירת Urine dipslide cult: ממצא תהליך 100,000 בתרבית צמחו מעל Urine culture הערה לרגישות תשובה רגישות אנטיביוטיקה חיידק 4 S Amoxicillin/Clavul A Kl. ornithinolytica 4 S Ampicillin/sulbact
תשובה: תרבית השתן שלך מעידה על זיהום בדרכי השתן, ויש בה רשימה של רגישות ועמידות לאנטיביוטיקה. ליד כל שם של אנטיביוטיקה מצויין R (עבור Resistant, עמיד) או S (עבור Susceptible, רגיש), ומכך אפשר ללמוד באיזו אנטיביוטיקה ניתן לטפל בחיידק שגדל בתרבית: 'רגיש' משמע שהחיידק נפגע כתוצאה מטיפול באנטיביוטיקה הנבדקת, ו'עמיד' משמע שאנטיביוטיקה הנבדקת אינה יעילה לטיפול בחיידק. התוצאות לא צריכות כל כך לעניין אותך אלא את הרופא המטפל לצורך קביעת הטיפול המתאים. לך חשוב לדעת שיש זיהום בדרכי השתן. הגדלה שפירה של הערמונית מביאה לכך שיש יותר מקרים זיהומים עקב אצירת שתן. ד"ר שירי אורי - אינפומד
שאלה: מידע על תרופה להמסת אבן בכליה אודה על מידע על תרופה להמסת אבן בכליה בגודל של כ- 1 סמ (אבן סידן)
תשובה: הלוואי והיו לנו תרופות העשויות להמיס אבנים בכליה בצורה יעילה. יש אכן כמה תרופות העשויות במצבים מסוימים לסייע במניעת היווצרות אבני כליה, ובמיוחד כאשר מדובר באבני כליה מחומצת שתן (uric acid), אולם לגבי אבני סידן קצרה ידינו מלהושיע חוץ מאשר בכמה מחלות ספציפיות. יחד עם זאת, שתייה מרובה עשויה למנוע חלק מהאבנים. בכל מקרה, אבן שכבר נוצרה, או שתצא לבד או שיש להוציאה, בדרך כלל בריסוק. מומלץ לפנות לאורולוג על מנת שיבחן את מצבך וימליץ על הטיפול המתאים לך ביותר. [12/03/2001]
שאלה: אני בן 17. התחיל לי היום כאב בבטן התחתונה, המלווה ברצון חזק להשתין. אבל כשאני מנסה, אני לא מצליח, כל פעם שאני מתקרב נהיה לי כאב ממש חזק שעוצר את זה. כשניסיתי ממש, היו כאבים עזים במשך 10 שניות, וגם אז יצא ממש קצת שתן. בנוסף, שמתי לב שכל פעם שאני משתעל
תשובה: כאב בבטן המלווה בהפרעה בהשתנה עשוי להיות ביטוי של כמה מחלות, ובעיקר של אבנים בכליות. הכאב שאתה מתאר הוא כאב עוויתי, כלומר, כאב המגיע לשיא בתוך שניות או דקות וחולף, ולאחר מכן מגיע גל נוסף. כאב עוויתי הקשור בהשתנה מעלה בראש ובראשונה את החשד לאבנים בכליות. מחלות נוספות שעלולות לגרום לכאב בבטן התחתונה והפרעה בהשתנה הן דלקת של דרכי השתן, דלקת הערמונית, דלקת האשך ועוד. אם הכאב חזק מאוד, כדאי לפנות לחדר מיון. אם הוא אינו כה חזק, ניתן לפנות לרופא המשפחה או לרופא ילדים או למומחה למחלות לדרכי השתן (אורולוג), שמן הסתם ישאל אותך על ההיסטוריה הרפואית שלך, יבצע בדיקה גופנית, ולאחר מכן ישקול לשלוח אותך לבדיקות דם ושתן ולאולטרסאונד של הכליות. בברכה, ד"ר איציק לוי מומחה במחלות זיהומיות
אבנים בכליות מתחילות להיווצר בדמות גביש קטן. כאשר נוזל השתן יוצא מן הכליה, ייתכן והוא יישא את הגביש איתו, או שייתכן והגביש יישאר בכליה. במידה והגביש נותר בכליה, גבישים נוספים מתחברים אליו במשך הזמן ויצרים אבן גדולה יותר בכליה. מרבית האבנים יוצאות מן הכליות ועוברות דרך מערכת השתן, כל עוד הן קטנות דיין, על מנת לצאת בדרך זו החוצה מן הגוף. לאבנים מסוג זה אין צורך במתן טיפול כלשהו. אבנים שהן גדולות יותר נתקעות בצינוריות אשר מעבירות את נוזל השתן מן הכליות אל עבר שלפוחית השתן (מערכת השופכן). דבר זה עלול להוביל להופעתם של כאבים ויכול לגרום לחסימה אשר מונעת מנוזל השתן להגיע אל עבר שלפוחית השתן, וממנה החוצה מן הגוף. הכאב מתחזק לרוב לאחר כרבע שעה עד שעה, עד אשר הוא הופך להיות חמור ביותר. ייתכן ותחוש הקלה ברמת הכאב כאשר האבן תזוז מעט ואינה תחסום עוד את מעבר נוזל השתן, והכאב יחלוף לחלוטין כאשר האבן תנוע אל תוך שלפוחית השתן. לרוב יש צורך במתן טיפול רפואי במקרים של היווצרות אבני כליה גדולות. בעיות אשר יכולות להיווצר בעת היווצרותן של אבני כליה כוללים בין השאר:
* רמת סיכון מוגבר ללקות בזיהומים במערכת השתן, או החמרתם של זיהומים קיימים.
* גרימת נזקים בכליות, במידה ואבן גורמת לחסימת מעבר נוזל השתן אל מחוץ לשתי הכליות (או החוצה מכליה אחת אצל בני אדם אשר בגופם כליה אחת בלבד). אצל מרבית בני האדם אשר בגופם שתי כליות בריאות, בדרך כלל היווצרותן של אבנים בכליות אינה גורמת להופעתם של נזקים חמורים, עד לנקודת הזמן אשר בה האבנים גורמות לחסימה של מערכת השתן במשך שבועיים או יותר. היווצרותן של אבני כליה מהווה בעיה חמורה ביותר אצל בני אדם אשר בגופם כליה אחת בלבד, או שהם סובלים מליקוי תפקודי של המערכת החיסונית שלהם, או שהם עברו השתלת כליה.
4 ימים אחרי הוצאת קטטר. שותה הרבה מים ומשתין בזרם טוב הרבה פעמים ביום. כמעט בכל התחלת יציאת שתן, יש סימני דם של כמה טיפות ולאחריהן. זרם נקי כמעט לבן . האם זה עדין סביר אחרי 4 ימים
פתח בחלון חדש
קטטר
מור27/07/2024 | 13:23
שלום לך 3חודשיםה היה קטטר אחרי הוצא אי אפשר לעשות פיפי
שלום רב , בחצי שנה אחרונה ביצעתי ציסטוסקופיה, ct ו mri בטן הרופא מטפל לא ראה סיבה לדאגה אך לאחר בדיקות דם בהם psa עלה מול שנה שעברה ( 4.1) ל 12, נישלחתי לבדיקה של psa כללי ו חופשי. להלן תוצאות שקיבלתי Free/total ratio 14.83 Psa 12 ng/ml Free psa 1.78 ng/ml האם יש סכנה של גידול ממאיר ? האם נידרש פעילות המשך כלשהיא?
בעלי חולה טרשת נפוצה ובגלל בעיה בסוגרים מחובר לו קטטר.בתרבית הראשונה היה כתוב נפסל מצע מזוהם ובגלל שתן עם דם קיבל אנטיביוטיקה ציפרודקס ולאחר שסיים את האנטיביוטיקה וחיכה שבוע עשה תרבית חוזרת התוצאה שיצאה פלורה מעורבת. היות ודן מחובר לקטטר האחות טפטפה מהקטטר לכוסית הבדיקה.האם יש דרך אחרת לקחת שתן מהקטטר ושתצא תוצאה אם יש דלקת או לא?
אני בן 19 מעל שנה עם כאבים באשכים לפני 3 שנים עברתי ניתוח לתיקון הידרוצלה הייתי אצל מס' אורולוגים שלחו אותי למספר בדיקות אבל הכל נמצא תקין מה שיצא יחסית חריג בבדיקה אחרונה שבצעתי אולטרסאונד אשכים שבראש האפידידימיס יש לי 2 ציסטות אחת בגודל 10 מ"מ והשנייה בגודל 5מ"מ האם הציסטות יכולים לגרום לכאבים?