חלום צלול (Lucid dream)
חלום צלול (Lucid dream) הפרעות שינה
חלומות צלולים נחשבים לנדירים יחסית, אך גקנבך (Gackenbach, 1991), למשל, מצא כי בין 47-100% מהאנשים באוכלוסיה חווים לפחות פעם אחת בחייהם חלום צלול. הסיכוי לזכור חלום צלול גבוה מהסיכוי לזכור חלום רגיל, כאשר אנשים שונים ביכולתם לחלום חלומות צלולים ולשלוט בהם. ארלכר ושות' (Erlacher et al 2011), למשל, מצאו כי ספורטאים אמנם אינם חולמים יותר חלומות צלולים בהשוואה לכלל האוכלוסייה, אך אחוז החלומות הצלולים מתוך כלל חלומותיהם גבוה יותר מהאחוז השכיח באוכלוסיית הלא-ספורטאים.
האפשרות לחלום חלום צלול מעוררת את סקרנותם של אנשים רבים, ועל כן הביאה לפיתוחן של טכניקות שונות ליצירה מכוונת של חלום צלול. טכניקות אלו מתמקדות בהגברת תשומת הלב לחלומות (רישום חלומות וניסיון להיזכר בהם, למשל) ובאימון להבחנה בין חלום ומציאות: בשיטה זו אנשים המבקשים לייצר חלום צלול מונחים לשאול את עצמם מדי פעם בזמן עירות האם מדובר בחלום או מציאות. בדרך זו עולה הסיכוי שישאלו עצמם שאלה זו גם במהלך חלום וכך יוכלו ליצור חלום צלול ולהיות מודעים לכך שהם חולמים.
ישנם מעט מחקרי מעבדה אשר התמקדו בהשפעותיו של החלום הצלול, אך מחקר שערכו ארלכר ושות' (Erlacher et al 2010) הצביע על כך שביצועיהם של ספורטאים משתפרים כאשר הם מתרגלים מיומנויות מוטוריות שונות במסגרת חלום צלול. המחקרים אינם מצביעים על נזק כלשהו שנגרם בעקבות חלימת חלומות צלולים לאורך זמן, אך יש הטוענים כי חלימה מסוג זה הנמשכת לאורך זמן, ואף עצם הניסיון לייצר חלום צלול, פוגעים ברווחיו הרגשיים האותנטיים של החלום: עיבוד של רגשות ואירועים והעלאת חומרים בלתי מודעים לרמה קרובה יותר למודעות.
רופאים בתחום