דיאטה ים תיכונית (Mediterranean diet)
דיאטה ים תיכונית (Mediterranean diet)
תזונה נכונה
דיאטה ים תיכונית מתבססת על תזונה המאפיינת מדינות השוכנות באזור הים התיכון. הגדרה זו תקפה לכ-16 מדינות שונות, אשר מביאות שוני בדפוס האכילה בין המדינות. עם זאת, מספר גורמים משותפים נמצאים בכל הדיאטות הים תיכוניות:
- צריכה גבוהה יחסית של ירקות ופירות טריים.
- צריכה גבוהה יחסית של מזונות מהצומח: מוצרי דגן (לחם, פסטה, בורגול, קוסקוס ופולנטה), תפוחי אדמה, קטניות, אגוזים וזרעים.
- צריכה גבוהה יותר של שומן בלתי רווי (שמנים צמחיים ובעיקר שמן זית) על פני שומן רווי (שומן מן החי כגון בשר וגבינות שמנות) או שומן טראנס (אוכל מתועש).
- צריכה מתונה יחסית של מוצרי חלב, דגים, ביצים ועוף, וצריכה מועטה של בשר אדום.
- צריכה מתונה של יין אדום.
- צריכה דלה של ממתקים.
לפי מחקרים, דיאטה ים תיכונית נקשרת בתוחלת חיים ארוכה יותר ובסיכון מופחת יותר למחלות שונות, עם דגש על מחלות לב וכלי דם, ובאופן כללי תזונה ים תיכונית קשורה לבריאות טובה יותר .