הסיבה השכיחה ביותר לאנמיה מגלובלסטית היא חוסר ויטמין B12 או בפולטים. הפגמים הצורניים בשני המצבים זהים והם מתבטאים בתאי דם גדולים (מאקרוציטוזיס) כמו כדוריות הדם האדומות, בריבוי אונות בגרעין של תאים לבנים (היפרסגמנטציה), ובמיעוט טסיות דם. בבדיקת לשד העצם, נמצא שהוא עשיר בתאים עם הפרעות בהבשלה של 3 השורות היוצרות תאי דם: קיום מגלובלסטים בשורה האדומה, מתמיאלוציטים, בנדים ענקיים ומקוטעי גרעין (פולימורפונוקלארים) מרובי אונות בשורה הלבנה, ומגאקריוציטים המייצרים את טסיות הדם, עם הבשלה משובשת. לעומת הזהות הצורנית של חוסר ויטמין B12 וחוסר בחומצה פולית, קיימים הבדלים בממצאים המעבדתיים המסייעים להבחנה בין שני המצבים.
כמו כן קיים שוני רב במצבים הקליניים הגורמים לחוסר. חוסר בחומצה פולית מקורו לרוב בתזונה והוא שכיח בקרב קשישים, עניים ושתיינים אך גם במצבים של צריכה מוגברת כמו בתקופת הריון ובאנמיה המוליטית כרונית. בהריון אפילו חוסר קל יכול לגרום להפרעות בהתפתחות מערכת העצבים המרכזית של העובר, לכן חשוב להוסיף לתזונת הנשים בהריון חומצה פולית. חוסר ויטמין B12 יכול להיגרם אף הוא מחוסר איזון תזונתי (צמחונות) אך בעיקר עקב הפרעות בספיגה בקיבה, בעקבות אנמיה ממארת (פרניציוזה) הנגרמת מהיעדר הגורם הפנימי החיוני לספיגת הוויטמין, לאחר כריתת קיבה או עקב מחלות המעי הדק.
כאמור, אנמיה מגלובלסטית היא רק אחת מההפרעות המטבוליות, ולא החמורה ביניהן, הקשורות בחוסר ויטמין B12 ופולטים. כך לדוגמה אחת התוצאות המטבוליות היא עלייה ברמת הומוציסטאין בדם שגורמת נזק לתאי הציפוי של כלי הדם, ומהווה גורם סיכון לטרשת עורקים ופקקת (תרומבוזיס) בוורידים. חוסר ויטמין B12, אך לא של פולטים, יכול לפגוע במערכת העצבים, הפרעה שאינה בהכרח כרוכה בהפרעה בדם ואם אינה מאובחנת בזמן עלולה להיות בלתי הפיכה.
קיימים מספר מצבים מלידה, נדירים הגורמים לאנמיה מגלובלסטית אשר אינם קשורים לחסר בוויטמינים הנ"ל, וכאלו נרכשים כמו חוסר תיאמין, שתייה מופרזת של אלכוהול, אנמיה סידרובלסטית נרכשת, וכן טיפול באמצעות תרופות נגד גידולים המעכבות ייצור דנ"א.
אבחון ובדיקות
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אובחנתי כאפילפטית לפני שנתיים וחצי. מאז אני נוטלת למיקטל, נכון לעכשיו במינון של 500 מ"ג מדי יום. במקביל, בגלל מחסור בוויטמין B12, אני נוטלת תוסף (1000 מ"ג ביום). האם יש סתירה בין השניים, ואילו תופעות לוואי עלולות להיות?
שאלה: התגלתה אצלי רמה נמוכה של B12 ואני מעוניינת להעלותה. קראתי מקורות רבים באינטרנט שבהם יש פירוט של המזונות המומלצים, אך לא כולם טובים לי, ולא את כולם אני אוכלת, במיוחד עוף ובשר. לכן, אשמח לדעת, מתוך המזונות שאני כן אוכלת, כמה מתוכם בערך עלי לצרוך כדי לה
שאלה: בבדיקות פרופיל הורמונלי שעשיתי לפני מספר ימים התקבלו הנתונים החריגים הבאים: platelets 138 MPV 12.8 כל שאר הנתונים היו בטווח הנורמה. אנא עזרו לי להבין ממה זה יכול לנבוע או מה ההשלכות של נתונים חריגים אלה.
שאלה: בחודש האחרון אני סובלת מכאבי ראש עזים במשך כל שעות היום בלי הפסקה. ביקרתי אצל נוירולוג ורופא עיניים בהמלצת רופאת המשפחה, והבדיקות של שני הרופאים היו תקינות. הנוירולוגית אמרה שהיא חושבת שיש קשר בין כאבי הראש לחוסר בוויטמין B12. האם יש קשר כזה באמת?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
חומצה פולית
-
בדיקת ויטמין B12
טיפולים וניתוחים קשורים
-
טיפול תרופתי