מלנומה היא הסוג החמור ביותר של סרטן העור. המחלה מתפתחת בתאים אשר אחראים על ייצור השחרן (מלנין) – אותו צבען (פיגמנט) אשר מעניק לעור את צבעו. מלנומה יכולה להתפתח גם בגלגל העין, ולעיתים נדירות מאוד גם באיברים הפנימיים, כמו המעיים.
עדיין לא ברור מהי הסיבה המדויקת אשר גורמת להופעת סוגי מלנומה שונים, אולם חשיפה לקרניים אולטרה סגולות (UV) מהשמש או ממנורות ומיטות שיזוף מגדילה מאוד את רמת הסיכון לפתח את סרטן העור מסוג מלנומה.
הימנעות מחשיפה מיותרת לקרני השמש יכולה לסייע במניעת התפתחות המלנומה. מודעות לסימני האזהרה של סרטן העור תסייע לגילוי מוקדם של השינויים בעור כדי לאפשר קבלת טיפול עוד בטרם הם יתפשטו. סרטן מסוג מלנומה ניתן לטיפול בהצלחה יתרה במידה והוא מתגלה מוקדם.
מלנומה תסמינים
מלנומה יכולה להתפתח בכל מקום בגוף, אולם במרבית המקרים האזורים של העור שהיו נתונים לחשיפה מרובה לקרני השמש, כמו הגב, הרגליים, הזרועות והפנים, יהיו המועדים יותר לפתח את המלנומה. מלנומה יכולה להופיע גם באזורים אשר לא נחשפים רבות לקרני השמש, כגון כפות הרגליים, כפות הידיים או על גבי משטחי הציפורן.
התסמינים הראשונים אשר מלווים את המלנומה כוללים שינוי המתרחש בשומה קיימת, או התפתחות גידול חדש בעל מראה חריג על פני העור.
שומות רגילות
שומות רגילות הן בעלות צבע אחיד בדרך כלל, כגון גוון שזוף, חום או שחור, הן בעלות גבול ברור אשר מפריד בין השומה לרקמת העור הרגילה הסובבת אותה. הן בעלות צורה סגלגלה או עגולה, ובקוטר של כ- 6 מילימטרים בממוצע - כקוטר המחק הנמצא בקצה העיפרון.למרבית בני האדם יש בין 10 ל- 40 שומות בממוצע. מרביתן מתפתחות עוד לפני הגיעם לגיל 20, למרות ששומות יכולות לשנות את מראן במשך השנים – וחלק מהן אף יכול להיעלם עם השנים. לחלק מבני האדם שומה אחת גדולה העולה על קוטר של 12 מילימטרים, שומות שטוחות ללא גבול מוגדר שצבען אינו אחיד, הכולל כגון גוון שזוף או חום המעורב עם אדום או ורוד. שומות אלה מכונות בשפה הרפואית שומות דיספלסטיות, שומות אלה הן בעלות נטייה מוגברת להפוך עם הזמן לסרטניות (ממאירות) מאשר הנטייה של השומות הרגילות.
שומות חריגות אשר עלולות להצביע על מלנומה
המאפיינים לשומות חריגות אשר יכולות להצביע על מלנומה או על סרטן עור מזן אחר מתוארים על פי מדריך ה- A -B -C -D -E אשר פותח על ידי המרכז האמריקני לחקר מחלות עור:
- A צורה לא סימטרית (Asiymetry). חפש אחר שומות אשר להן צורות לא ברורות, כגון שני חצאי שומה אשר אינם זהים בצורתם.
- B גבולות חריגים (Border). חפש אחר שומות אשר להן גבולות לא ברורים, מחורצים או בעלי תלמים – המאפיין הבולט ביותר למלנומה.
- C שינויים בגוון (Color). חפש אחר שומות בעלי מספר גוונים שונים או שאינם בעלי גוון אחיד.
- D קוטר (Diameter). חפש אחר שומות הגדלות מעבר לקוטר של 6 מילימטרים.
- E משתנה עם הזמן (Evolving). חפש אחר שומות אשר משתנות עם הזמן, כגון שומה אשר גדלה או משנה את צבעה או צורתה עם הזמן. השינוי בשומה יכול להתבטא גם על ידי הופעת תסמינים חדשים כגון גירוי מקומי או דימום.
שינויים מחשידים אחרים היכולים להתרחש בשומה כוללים בין השאר:
- הופעת קשקשת על פני השומה
- גירוד
- הופעת שינויים במרקם השומה – לדוגמא, היא מתקשה או הופכת גושנית
- התפשטות פיגמנטים מן השומה אל עבר העור הסובב אותה
- טפטוף נוזל או דימום
המראה של השומה הממאירה משתנה ממקרה למקרה. חלק מהן מציגות את כל התסמינים אשר רשומים לעיל, בעוד שאחרות מציגות רק מאפיין חריג אחד או שניים.
מלנומה סמויה
המלנומה יכולה להתפתח גם באזורים שהיו חשופים לקרני שמש במידה מועטה או שלא נחשפו כלל, כגון המרווחים שבין בהונות הרגליים או בין האצבעות בידיים, כפות הרגליים, הקרקפת ואיברי המין.
גידולים במקומות מעין אלה מכונים לעיתים מלנומה סמויה מכיוון שהיא מופיעה במקומות בגוף אשר בהם מרבית בני האדם לא היו חושבים לבדוק בהם. כאשר המלנומה מופיעה אצל בני אדם בעלי עור בעל גוון כהה, היא מופיעה בדרך כלל במקומות סמויים.
מלנומה סמויה כוללת בין השאר:
- מלנומה מתחת לציפורן
- מלנומה בתוך חלל הפה, במערכת העיכול, מערכת דרכי השתן או הנרתיק
- מלנומה בתוך גלגל העין
סיבות וגורמי סיכון
מלנומה היא סוג סרטן העור החמור והקטלני ביותר. למרות שהמלנומה מהווה את האחוז הקטן ביותר מסך כלל המקרים של סרטן העור, היא גורמת למספר מקרי מהוות הרבים ביותר. זאת מכיוון שהיא נוטה יותר להתפשט אל עבר מקומות אחרים בגופך. כמו כן יש עלייה בשכיחות ההופעה של מספר מקרי המלנומה.
מלנומה מתרחשת כאשר משהו משתבש בתהליך ייצור המלנין בתאים (מלנוציטים) שהוא המרכיב את גוון העור שלך. בדרך כלל, תאי עור מתפתחים בצורה מבוקרת ומסודרת – תאים חדשים ובריאים דוחפים את התאים הישנים יותר אל עבר פני העור שלך, היכן שהתאים הישנים מתים ומושלים.
כל התהליך מבוקר על ידי ה- DNA - החומר הגנטי אשר מכיל את ההוראות לכל הליך כימי וביולוגי המתרחש בגוף שלך. אולם כאשר ה- DNA פגום, תאים חדשים מתחילים להתפתח ולגדול ללא שליטה והם עלולים ליצור בסופו של דבר גוש של תאים סרטניים.מהו הגורם המדויק הפוגם ב- DNA של תאי העור וכיצד הוא מוביל להתפתחות המלנומה עדיין מהווה נושא למחקר. סרטן הינה מחלה מורכבת המתפרצת כתוצאה משילוב בין גורמים רבים, הכוללים גורמים סביבתיים וגנטיים, יותר מאשר כתוצאה מגורם יחיד.
למרות זאת, חשיפה מיותרת לקרינה אולטרה סגולית (UV) הינה הגורם המוביל להתפתחות המלנומה, בין אם החשיפה באה כתוצאה מחשיפה לקרני השמש או ממנורות או מיטות שיזוף.קרינה אולטרה סגולית ומלנומה
קרינה אולטרה סגולית מופקת מקרני השמש. האור האולטרה סגול מחולק לשלושה אורכי גלים - אור אולטרה סגול UVA, אור אולטרה סגול UVB ואור אולטרה סגול UVC. רק קרני ה- UVA וה- UVB מגיעים אל כדור הארץ - קרינת ה- UVC נספגת כולה על ידי שכבת האוזון, שכבה טבעית העוטפת את כדור הארץ אשר מסננת את הקרניים האולטרה סגוליות. מנורות שיזוף ומיטות שיזוף מפיקות קרינה אולטרה סגולית גם כן.
אור ה- UVB גורם לשינויים מזיקים ב- DNA של תאי העור, כולל ההפעלה של אונקוגנים - סוג של גנים, שכאשר הם מופעלים, הם יכולים לשנות תאים בריאים ולהפוך אותם לתאים סרטניים. אולם קרינת ה- UVA פוגמת בדרך כלל בתאי ייצור המלנין, וגורם למלנומה. מנורות ומיטות שיזוף מפיקות בעיקר קרינת UVA.
הקרינה האולטרה סגולית חזקה ביותר באזור קו המשווה ובאזורים הנמצאים בקווי גובה גבוהים מאוד, אולם אין זה משנה היכן אתה מתגורר, העור שלך סופג את הקרינה האולטרה סגולית בכל פעם שאתה נמצא באוויר הפתוח אלא אם כן אתה לובש ביגוד המגן עליך ומשתמש בקרם הגנה המסנן את הקרינה.
גורמים נוספים למלנומה
האור האולטרה סגול אינו מהווה את הגורם לכל מקרי המלנומה, ובמיוחד לא לאלה אשר מופיעים במקומות סמויים בגופך אשר אינם נחשפים כלל לקרני השמש. דבר זה מצביע על כך שישנם גורמים נוספים אשר תורמים לרמת הסיכון שלך ללקות במלנומה.
הגורמים אשר יכולים להעלות את רמת הסיכון שלך ללקות בסרטן מסוג מלנומה כוללים בין השאר:
- בעלי גוון עור בהיר
- בעלי עבר של כוויות שמש רבות
- חשיפת יתר לקני השמש
- אזורים שטופי שמש או קווי גובה גבוהים
- שומות
- עבר משפחתי של מלנומה
- מערכת חיסונית חלשה
- חשיפה לגורמים מעוררי סרטן (קרצינוגנים)
- פרעות גנטיות נדירות
אבחון ובדיקות
אבחון מלנומה
לעיתים הסרטן מתגלה פשוט על ידי הסתכלות על העור שלך, אולם האבחנה המדויקת תתבצע רק לאחר ביצוע ביופסיה. בהליך זה, רופא עור יסיר את כל או רק חלק מרקמת העור של השומה החשודה, ואז דגימה זו תיבחן על ידי רופא פתולוג.
דירוג מלנומה
במידה ותאובחן כלוקה בסרטן מסוג מלנומה, השלב הבא יהיה קביעת מידת ההתפשטות, או הדרגה, של הסרטן שלך.
מלנומה מדורגת על פי אמות המידה הבאות:
- עובי ועומק
- התפשטות
עד לא מזמן, הרופאים המנתחים היו נוהגים לכרות את מספר בלוטות הלימפה המרבי הניתן על מנת להבטיח שבלוטות אלה לא מכילות תאים סרטניים. אולם הליך זה גרם להעלאת הסיכון ללקות בבצקת לימפתית (לימפאדמה) – נפיחות חמורה של האזור – בנוסף לתופעות לוואי נוספות. מכיוון שכך פותח הליך חדשני אשר מתמקד במציאת בלוטות הזקיף – הבלוטות הראשונות אשר מנקזות את הנוזלים מן הגידולים הממאירים ולכן הן הראשונות לפתח את הסרטן. במידה ובלוטת הזקיף שהוסרה נמצאה כלא נגועה בסרטן, הסיכוי להימצאות תאים סרטניים בכל אחת מן הבלוטות הנותרות הוא נמוך ביותר כך שאין צורך בהסרת בלוטות נוספות.
מלנומה מדורגת על ידי שימוש בספרות מ- 0 עד IV:
דרגה 0. דרגה זו של סרטן מסוג מלנומה מכונה גם מלנומה מקומית. בדרגה זו, הגידול הסרטני מוגבל אל שכבת העור החיצונית (האפידרמיס) ועדיין לא החל להתפשט. הטיפול כולל הסרה ניתוחית של האזור הנגוע, ולא יותר מכך. גילוי וטיפול בגידול הסרטני בשלב הזה מציע את הסיכוי הטוב ביותר להחלמה מהירה ומלאה.
דרגות I עד IV. דרגות סרטן אלה מציינות סרטן פולשני שהינו בעל היכולת להתפשט אל עבר אזורים אחרים בגוף. סרטן מדרגה I הינו גידול קטן ומקומי בעל סיכויי החלמה טובים. אולם ככל שעולה הדרגה, כך יורדים הסיכויים להחלמה מלאה.
כאשר מגיעים לדרגה IV, הסרטן התפשט אל מתחת לפני העור ואל עבר איברים אחרים, כגון הריאות, הכבד והעצמות. למרות שנראה כי לא ניתן לחסל את הסרטן בדרגה זו, טיפולים בעזרת הקרנות, טיפולים ביולוגיים או טיפולים ניסיוניים יכולים לסייע בהקלה על התסמינים.סיבוכים אפשריים
טיפול בשלבים המקודמים של מלנומה
הטיפול הטוב ביותר לסרטן מסוג מלנומה הנמצא בשלבים המוקדמים שלו היא הסרה ניתוחית (כריתה פשוטה). מלנומות דקות במיוחד ניתנות להסרה לחלוטין כבר במהלך ביצוע הביופסיה והן אינן דורשות כל טיפול נוסף. אם לא זה המצב, הרופא המנתח שלך יכרות את הגידול שלך בנוסף לרקמת עור בריאה הסובבת את הגידול ורקמת העור הנמצאת מתחתיו. הליך זה מחסל את הסרטן לחלוטין במרבית המקרים.
בעבר, ניתוח לכריתת גידולים פולשניים יותר הנמצאים עדיין בשלבים המוקדמים שלהם היו כרוכים בחיתוך והוצאה של הגידול יחד עם שוליים רחבים מאוד של עור בריא הסובב את הגידול (כריתה רחבת היקף).
הליך זה דרש בדרך כלל ביצוע השתלת עור – הליך אשר בו עור הנלקח מאזור אחר בגוף משמש תחליף בעבור העור אשר נלקח ממקום הניתוח. אולם לקיחת שוליים צרים יותר של רקמת עור בריאה הסובבת את המלנומה הפולשנית הוכחה כטיפול אשר יעיל באותה המידה והוא חוסך את הצורך בביצוע השתלת העור.טיפול במלנומה אשר התפשט אל מעבר לעור
במידה ומלנומה התפשטה אל מעבר לעור, אפשרויות הטיפול כוללות בין השאר:
- הסרה בניתוח
- טיפולים כימותרפיים
- טיפולי הקרנות
- טיפול ביולוגי (אימונו תרפיה)
טיפולים ותרופות
החדשות הטובות ביותר בנוגע למלנומה הן שבמרבית המקרים סוג סרטן זה ניתן למניעה על ידי נקיטת אמצעי הזהירות שלהלן:
- הימנע מחשיפה לשמש בין השעות 10 בבוקר ל- 4 אחר הצהריים
- השתמש בקרם מסנן קרינה במשך כל ימות השנה
על מנת להשיג את מרבית ההגנה, השתמש במסנן קרינה כ- 20 דקות עד חצי שעה בטרם החשיפה לשמש ומרח שוב כל שעתיים במשך כל שעות היום.
הקפד להתמרח בשנית לאחר כניסה למים ולאחר ביצוע פעילות גופנית. הקפד למרוח במסנן קרינה ילדים קטנים לפני שהם יוצאים לאוויר הפתוח, והקפד ללמד ילדים ומתבגרים כיצד להשתמש במסנני קרינה על מנת להגן על עצמם.
הקפד להחזיק בבקבוק המכיל מסנן קרינה גם ברכב שלך כמו גם בארגז כלי הגינה שלך, בתיק הספורט ובציוד המחנאות שלך.
- לבש בגדים להגנה מפני קרני השמש
- הימנע משיזוף במיטות שיזוף ושימוש בחומרים ממריצי שיזוף
- היה מודע לתרופות המעלות את הרגישות שלך לקרני השמש
- בדוק את עורך לעיתים קרובות ודווח על שינויים לרופא המטפל בך
- הקפד על ביצוע בדיקות סדירות של עורך במרפאה
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: לבעלי, בן 36, יש הרבה נקודות חן בכל הגוף. האם יש סיבה לדאגה? כל יום יש צמיחה של לפחות 2 נקודות חן בגוף. הוא סובל כבר 7 שנים מגירודים בגוף, שלאחר כל הבדיקת האפשריות ללא סיבה הסיבה להם, והוא נוטל היסטזין. האם מזיק לקחת את התרופה כל כך הרבה זמן?
תשובה: נקודות חן מרובות (מעל 20) מהוות גורם סיכון לחלות במלנומה. ישנם גורמי סיכון נוספים, כגון גוון עור בהיר, צבע שיער אדמוני, היסטוריה אישית או משפחתית של מלנומה, היסטוריה אישית של סרטן עור אחר, היחשפות מרובה לשמש ועוד. ישראל היא מדינה שטופת שמש והיא השנייה בעולם בשכיחות מלנומה. הסיכויים של גבר ישראלי לחלות במחלה הם 2.5% ושל אישה 2.1%. חשוב עבור כל אדם, ובמיוחד מי שנמצא בקבוצת סיכון (כמו מיש שיש לו הרבה נקודות חן) להיבדק פעם בשנה על ידי רופא עור, ופעם בחודשיים-שלושה לערוך בדיקה עצמית. בבדיקה זו יש להסתכל על הגוון, על הגודל, על הגבולות ועל צבע השומה. כמו כן, יש לבדוק אם הופיעו נקודות חדשות. אם יש שינוי כלשהו יש לגשת לרופא עור לבדיקה. אל לכם להילחץ, מובן שברוב המקרים, שינויים בנקודות החן אינם מלנומה, אך חשוב שתגיעו לבדיקה, שבה ניתן לזהות אם יש נקודות חשודות ואם יש להסירן לפני שתתפתחנה למלנומה. רופא העור יוכל להמשיך את המעקב ולראות אם חל שינוי מבדיקה לבדיקה. לגבי שאלתך השנייה, היסטזין (או בשמה הגנרי צטיריזין) היא תרופה אנטיהיסטמינית. בשונה מאנטיהיסטמינים ישנים, אין לה השפעה מדכאת על מערכת העצבים המרכזית, כך שאינה גורמת לישנוניות ולטשטוש. היא נסבלת היטב על ידי רוב המשתמשים ולא ידועות השפעות מזיקות שיש לה בשימוש ממושך. מובן שעדיף להימנע משימוש בתרופות שלא לצורך. להלן קישור לדף התרופה באינפומד: http://www.infomed.co.il/drug1.asp?dID=241
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: מהו סרטן העור מסוג מלנומה?
תשובה:
מלנומה היא סוג של סרטן העור שמתחיל במלנוציטים (התאים המייצרים את הפיגמנט מלנין). מלנומה מתחילה לרוב כשומה. שומות הן נפוצות מאד. לרוב האנשים יש בין 10 ל-40 שומות. אדם עשוי לפתח שומה חדשה מפעם לפעם, לרוב עד סביבות גיל 40. שומות ניתן לשטח או להסיר. לרוב צורתן עגולה, וגודלן אינו עולה על זה של מחק עיפרון. שומות רבות מתחילות כנקודה קטנה ושטוחה ולאחר מכן גדלות ומתרוממות לאיטן. לאחר שנים רבות, הן עלולות להשתטח שוב, לשנות את צבען לצבע העור ולהיעלם.
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: מי נמצא בסיכון ללקות במלנומה?
תשובה:
איש אינו יודע את הסיבות המדויקות למלנומה. עם זאת, המחקר מראה כי אנשים בעלי גורמי סיכון מסוימים למלנומה נוטים יותר מאחרים לפתח מלנומה.
אנשים שעברו לפחות כוויית-שמש חמורה וצורבת אחת כילדים או בני נוער, נמצאים בסיכון מוגבר ללקות במלנומה.
אנשים שהמערכת החיסונית שלהם הוחלשה על ידי סרטנים מסוימים, על ידי תרופות שקיבלו בעקבות השתלת איברים, או על ידי נגיף האיידס HIV, נמצאים בסיכון מוגבר ללקות המלנומה.
מלנומה עוברת לעתים במשפחה. אם יש לכם שני קרובים או יותר שלקו במחלה, זהו גורם סיכון. לכ-10% מכלל החולים במלנומה יש קרוב משפחה שסובל ממנה גם כן.
מלנומה נפוצה בקרב בעלי עור בהיר הנוטה לנמשים (לאנשים אלה יש לרוב שיער אדמוני או בלונד, ועיניים כחולות), יותר מאשר בקרב בעלי עור כהה.
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: זה מספר ימים שיש לי צואה שחורה (כהה מאוד), מידי פעם כשלשול ומידי פעם רכה. אף פעם לא נתקלתי במצב כזה. לפעמים יש לי כאב בטן ואני מרגיש סחרחורת. אני מקבל כרגע אנטיביוטיקה, מוקסיפן 500 מיליגרם למשך 10 ימים עקב דלקת בגרון. המזון אותו אני צורך לא כולל מזון
תשובה: על מנת שלא תדאג וגם מפני שהמצב מצריך זאת, אני ממליצה לך לפנות לרופא לבירור. האם הצואה שחורה כמו זפת או כהה מאוד? צואה שחורה זיפתית מצביעה על דימום ממערכת העיכול ומצריכה בירור מיידי. טוב שבדיקות הדם בדצמבר היו תקינות, אך מאחר שכעת אתה חש חולשה ותסמינים נוספים, יש מקום לשקול חזרה על הבדיקות. בנוסף, הייתי ממליצה לך לדווח לאונקולוג על הצואה השחורה, כאבי הבטן והחולשה, על מנת לשלול קשר אפשרי למלנומה. לעיתים רחוקות, נטילת מוקסיפן עלולה לגרום לשלשול ולדלקת במעי הגס. חשוב לדווח על כך לרופא. כפי שציינתי בתחילה, יש מקום לגשת לבירור. כך גם לא תצטרך להמתין בבית בדאגה. בברכה, ד"ר מיכל רסנר - אינפומד
לפתיחה בעמוד חדש >
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
תרופות קשורות
-
טמוזולומיד
-
דאקארבאזין
-
פמברוליזומאב (קיטרודה)
-
הידרוקסיאוריאה (הידרוקסיקרבאמיד)
-
אלדסלאוקין
בדיקות קשורות
-
דרמוסקופיה
טיפולים וניתוחים קשורים
-
ניתוח מוז
-
כריתת גרורות
מחלות קשורות
-
מחלת הודג'קין
-
כוויה
-
שפיכה מוקדמת
-
נגיף הרפס 7
-
גרורות סרטן
מאמרים בנושא מלנומה


- Facebook Messenger
בעשור האחרון חל גידול של כ-40% בחולי המלנומה, נתון שממצב אותה כמחלה הממאירה השכיחה ביותר. הגילוי של סרטן העור פשוט ... לכתבה המלאה


- Facebook Messenger
מלנומה מהווה אמנם רק כ-5% ממקרי סרטן העור, אך בשל היותה האלימה מבניהם, הייתה מאופיינת באחוזי תמותה לא מבוטלים. חיד... לכתבה המלאה
שאלות מתוך פורום מלנומה והסרת שומות
איך משיגים את ד"ר שלווה מרדי?
דוד 07/03/2017 | 09:38שלום, לפני מספר שנים הייתי אצל ד"ר שלווה מרדי לצורך הסרת נקודות חן. אני רוצה לחזור אליו לביקור נוסף אך מספר הטלפון שלו מנותק כבר תקופה ממושכת. מישהו יודע כיצד ניתן ליצור איתו קשר? תודה.פתח בחלון חדשדר שלווה מרדי היה רופא לא מוערך...וחבל
בטי 11/07/2022 | 15:39האם אפשר לרכוש את תכשיריו?שלווהמרדי
שונא שומות 24/03/2022 | 15:27אם הוא עדיין פעיל תמצא אותו בבזל שוויץהיי
מיכאל 20/09/2020 | 22:17לצערי דר שלווה מרדי נפטר לא ממזמן.תשובת מומחה איך משיגים את דר' שלווה מרדי?
פרופ' אסתר עזיזי 05/08/2020 | 12:22שלום רב, אין לי מידע על הגישה לדר' שלווה מרדי. בכל מקרה, למיטב ידיעתי דר' דוד צמח רופא עור בכיר באיזור המרכז מיישם את הטיפול בתכשיר של דר' מרדי במרפאתו. חשוב לציין בהקשר זה שיש לשקול לפני השימוש בתכשיר האם זו אכן הדרך המומלצת להסרת הנגע בעור או שמא עדיף להסירו בשיטה כירורגית על מנת לשלוח לבדיקה פתולוגית ולוודא שהנגע שהוסר היה שפיר. בברכה פרופ' אסתר עזיזי מנהלת רפואית ספוט-קליניקפרופ מרדי
אור 03/08/2020 | 12:52וכל את- איך משיגים את פרופ' מרדי? לא יתכן שהוא נעלם לגמרי. ומעדיפים אותותשובת מומחה ד"ר שלווה מרדי
פרופ' אסתר עזיזי 27/07/2017 | 08:03שלום רב, אין לי מידע על הגישה לדר' שלווה מרדי. בכל מקרה, למיטב ידיעתי דר' דוד צמח רופא עור בכיר באיזור המרכז מיישם את הטיפול בתכשיר של דר' מרדי במרפאתו. חשוב לציין בהקשר זה שיש לשקול לפני השימוש בתכשיר האם זו אכן הדרך המומלצת להסרת הנגע בעור או שמא עדיף להסירו בשיטה כירורגית על מנת לשלוח לבדיקה פתולוגית ולוודא שהנגע שהוסר היה שפיר. בברכה פרופ' אסתר עזיזיתשובת מומחה דר' שלווה מרדי
פרופ' אסתר עזיזי 27/07/2017 | 08:01שלום רב, אין לי מידע על הגישה לדר' שלווה מרדי. בכל מקרה, למיטב ידיעתי דר' דוד צמח רופא עור בכיר באיזור המרכז מיישם את הטיפול בתכשיר של דר' מרדי במרפאתו. חשוב לציין בהקשר זה שיש לשקול לפני השימוש בתכשיר האם זו אכן הדרך המומלצת להסרת הנגע בעור או שמא עדיף להסירו בשיטה כירורגית על מנת לשלוח לבדיקה פתולוגית ולוודא שהנגע שהוסר היה שפיר. בברכהגם אני מעוניינת להגיע לד"ר שלווה מרדי.
עדי 26/07/2017 | 23:58אני מעוניינת להגיע לד"ר שלווה מרדי. אשמח לקבל פרטים לכתובת אי-מייל: edist63@gmail.com תודה רבה עדי
שומה מוזרה.מלנומה?
אימא מודאגת מאוד 23/03/2022 | 18:07שלום רב! לבני בן 26 מיום הלידה יש נקודות חן עם פיגמנט לא אחיד.מספר שומות כאלה הוחסרו בעבר והיו תקינות. היום עבר בריקת שומות ועל כף היד התגלתה שומה 2 מ"מ חומה בהירה.בתיאור רשום שהפיגמנט של השומה אינו אחיד ואינו בfurrows.מה זה אומר?האם יש חשד למלונומה?הומלץ להסיר את השומה על ידי אקסיזיה או פאנץ.האם מסירים את השומה במרפאה או חובה להיות בבית חולים? תודה.פתח בחלון חדשתשובת מומחה שןמה מוזרה
פרופ' אסתר עזיזי 23/03/2022 | 23:19שלום רב, מהמאפיינים שציינת - שומה קטנה (2 מ"מ) בגוון חום בהיר שאינו אחיד ואינו ממוקם בתעלות דמויות חריצים (furrows) להבדיל מהרכסים המקבילים להן על עור כף היד - כל אלה אינם מעידים בהכרח ובוודאות שמדובר במלנומה. ואם אכן מדובר במלנומה סביר להניח שמדובר בשלב מוקדם (התחלתי) של המחלה הניתן לריפוי שלם. בכל מקרה ניתן להסיר את השומה לבדיקה במרפאה באופן אמבולטורי ואין חובה לבצע את הפרוצדורה בבית חולים. בשלב זה , אם הממצא אינו חד משמעי, ניתן להסתפק במעקב קצר טווח - עד 3 חדשים- עם תיעוד דיגיטלי של התמונה הדרמוסקופית של השומה, כדי לבדוק בטווח זמן זה ,האם חל בה שינוי כלשהוא בגודל , בגוון או במבנה הדרמוסקופי . מעקב כזה עשוי לסייע בהחלטה האם אכן יש צורך להסיר אותה , במקרה של שינוי כלשהוא, או להסתפק בהמשך מעקב במקרה שלא חל כל שינוי בשומה. בברכה, פרופ' אסתר עזיזי מנהלת רפואית ספוט קליניק
הסרת נקודת חן בכף הרגל
א א 11/03/2022 | 21:55הי , לפני מספר חודשים הבחנתי ב2 נקודות חן חדשות . אחת בצד כף הרגל ואחת בכף הרגל ממש . לפני כשבועיים הייתי אצל רופאת העור שנבהלה מהנקודת חן בצד כף הרגל וכתבה : r/o melanuma in situ . השבוע הסרתי את נקודת החן ואני ממתינה לתוצאות הבדיקה. לשאלתי : האם רופא עור יכול לאבחן בוודאות מלנומה רק על סמך הסתכלות ? או שעדיין יכול להיות שזה יהיה שפיר בביופסיה ? שאלה נוספת : לפני כ3 חודשים ,גילו לי גוש בשד . כירוגית שד אמרה שאין לו מראה אופייני של משהו סרטני ושאחזור על האולטראסאונד בעוד 6 חודשים . האם יתכן קשר בן נקודת החן בכף הרגל והגוש שראו בשד ? תודהפתח בחלון חדשתשובת מומחה הסרת נקודת חן בכף הרגל
פרופ' אסתר עזיזי 13/03/2022 | 08:26שלום רב, בעקרון רופא עור יכול לאבחן בוודאות מלנומה רק על סמך הסתכלות, אם יש לנגע מאפיינים קלינים טיפוסיים, ואם נעזר בבדיקה דרמוסקופית שמדגימה מאפיינים חד משמעיים. גם במקרה זה מה שדרוש כדי לתקף את האבחנה זאת בדיקה פתולוגית של הנגע שהוסר לבדיקה ע"י הכירורג. לא פעם האבחנה הפתולוגית שוללת את האבחנה הקלינית ומעידה על נגע שפיר. במקרה שלך החשד שהועלה הוא לגבי Melanoma in situ כלומר שלב מוקדם מאד (שטחי) בהתפתחות הגידול. כלומר, הסרת הגידול בשלב מוקדם כזה היא ערובה להחלמה שלמה . לכן לדעתי לא סביר לקשר את הנקודה שהוסרה מכף הרגל לגוש בשד. בטווח הרחוק מה שיכול לסייע לאבחון שומה חדשה או שינוי מחשיד למלנומה בשומה קיימת הוא תיעוד ( צילום דיגיטלי) של כלל השומות בעור הגוף ( מיפוי שומות) וצילום דרמוסקופי של שומה חשודה כדי לעקוב אחר שינויים בביקורים התקופתיים. בברכה, פרופ' אסתר עזיזי מנהלת רפואת ספוט-קליניק
הסרת נקודת חן
מיכל 07/03/2022 | 14:32שלום ד"ר בת 32 במעקב שומות אצל רופא עור נבדקה שומה בכף רגל. הרופאה כתבה ככה :" במעקב השומות נראית שומה במיקום אקראלי במדרך כף רגל ימין מטטרסלי באזור בסיס אצבע 4 ימין אובאלית מעט כפתית שטוחה כ 5 על 2.5 ממ קוטר חומה כהה ללא תשתיות נימים אדמומיות רקע ללא טראומה מקומית ללא תחושת גרד דימום . מרכיבי השומה בכף רגל ימין דרמוסקופית צברי גלובולים כהים שחורים בגדלים לא אחדים כולל בהיקף השומה תבנית בדינמיקת התרחבות נגע להסרה ולבדיקת מהותו. Patterns on dermoscopy cahos נראות תבניות מבניות סימטריות תוך הנגעים הפיגמנטאריים. הרופאה אמרה לי שהנקודה תקינה אך על מנת למנוע בעיות בעתיד היא ממליצה להוריד אותה. אשמח לחוות דעת נוספת לאור התיאור על הנקודה.. האם יתכן מצב שהביופסיה תצא לא תקינה אחרי שאוריד ? אני בלחץ קצת כי סבי נפטר ממלנומה. תודהפתח בחלון חדשתשובת מומחה הסרת נקודת חן
פרופ' אסתר עזיזי 10/03/2022 | 09:44שלום רב, בהתחשב שהרופאה אבחנה את השומה כ"תקינה", אין צורך להסירה בדחיפות, אלא לשם מניעת המשך גדילתה (אם בכלל?) בעתיד. חשוב עם זאת להמשיך לעקוב אחר שינויים כלשהם בשומה המסויימת הזאת ( כמו בשאר השומות בעור הגוף) ע"י תיעוד דיגיטלי של המאפיינים הדרמוסקופים שלה . זה יאפשר בבדיקות עוקבות - פעם במספר חדשים - להשוות את הממצאים בבדיקה לאלה שתועדו בביקור הקודם. אם יימצאו שינויים כלשהם ניתן יהיה לשקול את הצורך להסיר את השומה לבדיקה פתולוגית. מיפוי שומות דיגיטלי כלל גופי עשוי לסייע לאיתור שומה חשודה חדשה ו/או שומה ששינתה את גודלה, צורתה, צבעה וכד' בביקורים עוקבים וכך לשפר את הרגישות לאבחון מוקדם של מלנומה בעתיד. בברכה, פרופ' אסתר עזיזי מנהלת רפואית ספוט-קליניק
בירור תוצאה של ניתוח להסרת שומות
יאיר 23/02/2022 | 00:26בסיכום כתוב ככה : (מה המשמעות של זה?) 4502/21 Microscopic diagnosis - Skin excisional biopsy right abdomen: Moderate to severe Dysplastic compound nevus, completely excised. (1 mm up to margins. 4503/21 Microscoplc diagnosis - Skin excisional biopsy, right upper back: Dysplastic compound nevus, completely excised. 4504/21 Microscopic diagnosis - Skin excisional blopsy, right foot: Acral type compounc nevus, completely excised. 4505/21 Microscopic diagnosis Skin excisional biopsy, right foot 5th toe: Acral type compound nevus, completely excised.פתח בחלון חדשתשובת מומחה בירור תוצאה של ניתוח להסרת שומות
פרופ' אסתר עזיזי 27/02/2022 | 10:38שלום רב, כל ארבעת השומות שהוסרו ונבדקו הן שפירות בהגדרה. בהנחה שנותרו על העור לא מעט שומות שפירות ו/או דיספלסטיות ( קדם סרטניות), מומלץ להתמיד בסריקת שומות פעם בשנה לפחות ע"י רופא עור מיומן, הנעזר הן בבדיקה דרמוסקופית והן במיפוי שומות ממוחשב כדי לאתר שומה חשודה למלנומה. כך ניתן גם להמנע מהסרות מיותרות של שומות שפירות. בברכה, פרופ' אסתר עזיזי מנהלת רפואית ספוט-קליניק