שאלה: איך אוכל לדעת אם שומה קיימת היא מלנומה?
תשובה:
אם יש לכם שאלה או דאגה הנוגעת למשהו על עורכם, גשו לרופא. עליכם לחפש:
שאלה: מהו סרטן העור מסוג מלנומה?
תשובה:
מלנומה היא סוג של סרטן העור שמתחיל במלנוציטים (התאים המייצרים את הפיגמנט מלנין). מלנומה מתחילה לרוב כשומה. שומות הן נפוצות מאד. לרוב האנשים יש בין 10 ל-40 שומות. אדם עשוי לפתח שומה חדשה מפעם לפעם, לרוב עד סביבות גיל 40. שומות ניתן לשטח או להסיר. לרוב צורתן עגולה, וגודלן אינו עולה על זה של מחק עיפרון. שומות רבות מתחילות כנקודה קטנה ושטוחה ולאחר מכן גדלות ומתרוממות לאיטן. לאחר שנים רבות, הן עלולות להשתטח שוב, לשנות את צבען לצבע העור ולהיעלם.
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: מי נמצא בסיכון ללקות במלנומה?
תשובה:
איש אינו יודע את הסיבות המדויקות למלנומה. עם זאת, המחקר מראה כי אנשים בעלי גורמי סיכון מסוימים למלנומה נוטים יותר מאחרים לפתח מלנומה.
אנשים שעברו לפחות כוויית-שמש חמורה וצורבת אחת כילדים או בני נוער, נמצאים בסיכון מוגבר ללקות במלנומה.
אנשים שהמערכת החיסונית שלהם הוחלשה על ידי סרטנים מסוימים, על ידי תרופות שקיבלו בעקבות השתלת איברים, או על ידי נגיף האיידס HIV, נמצאים בסיכון מוגבר ללקות המלנומה.
מלנומה עוברת לעתים במשפחה. אם יש לכם שני קרובים או יותר שלקו במחלה, זהו גורם סיכון. לכ-10% מכלל החולים במלנומה יש קרוב משפחה שסובל ממנה גם כן.
מלנומה נפוצה בקרב בעלי עור בהיר הנוטה לנמשים (לאנשים אלה יש לרוב שיער אדמוני או בלונד, ועיניים כחולות), יותר מאשר בקרב בעלי עור כהה.
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: לבעלי, בן 36, יש הרבה נקודות חן בכל הגוף. האם יש סיבה לדאגה? כל יום יש צמיחה של לפחות 2 נקודות חן בגוף. הוא סובל כבר 7 שנים מגירודים בגוף, שלאחר כל הבדיקת האפשריות ללא סיבה הסיבה להם, והוא נוטל היסטזין. האם מזיק לקחת את התרופה כל כך הרבה זמן?
תשובה: נקודות חן מרובות (מעל 20) מהוות גורם סיכון לחלות במלנומה. ישנם גורמי סיכון נוספים, כגון גוון עור בהיר, צבע שיער אדמוני, היסטוריה אישית או משפחתית של מלנומה, היסטוריה אישית של סרטן עור אחר, היחשפות מרובה לשמש ועוד. ישראל היא מדינה שטופת שמש והיא השנייה בעולם בשכיחות מלנומה. הסיכויים של גבר ישראלי לחלות במחלה הם 2.5% ושל אישה 2.1%. חשוב עבור כל אדם, ובמיוחד מי שנמצא בקבוצת סיכון (כמו מיש שיש לו הרבה נקודות חן) להיבדק פעם בשנה על ידי רופא עור, ופעם בחודשיים-שלושה לערוך בדיקה עצמית. בבדיקה זו יש להסתכל על הגוון, על הגודל, על הגבולות ועל צבע השומה. כמו כן, יש לבדוק אם הופיעו נקודות חדשות. אם יש שינוי כלשהו יש לגשת לרופא עור לבדיקה. אל לכם להילחץ, מובן שברוב המקרים, שינויים בנקודות החן אינם מלנומה, אך חשוב שתגיעו לבדיקה, שבה ניתן לזהות אם יש נקודות חשודות ואם יש להסירן לפני שתתפתחנה למלנומה. רופא העור יוכל להמשיך את המעקב ולראות אם חל שינוי מבדיקה לבדיקה. לגבי שאלתך השנייה, היסטזין (או בשמה הגנרי צטיריזין) היא תרופה אנטיהיסטמינית. בשונה מאנטיהיסטמינים ישנים, אין לה השפעה מדכאת על מערכת העצבים המרכזית, כך שאינה גורמת לישנוניות ולטשטוש. היא נסבלת היטב על ידי רוב המשתמשים ולא ידועות השפעות מזיקות שיש לה בשימוש ממושך. מובן שעדיף להימנע משימוש בתרופות שלא לצורך. להלן קישור לדף התרופה באינפומד: http://www.infomed.co.il/drug1.asp?dID=241
לפתיחה בעמוד חדש >בעשור האחרון חל גידול של כ-40% בחולי המלנומה, נתון שממצב אותה כמחלה הממאירה השכיחה ביותר. הגילוי של סרטן העור פשוט ... לכתבה המלאה
מלנומה מהווה אמנם רק כ-5% ממקרי סרטן העור, אך בשל היותה האלימה מבניהם, הייתה מאופיינת באחוזי תמותה לא מבוטלים. חיד... לכתבה המלאה