ניקוטין (nicotine)
ניקוטין (nicotine) ריאות
ניקוטין הוא הסם הממכר במוצרי טבק. אנשים שמשתמשים במוצרי טבק מתמכרים במהירות לניקוטין ומתקשים מאוד להפסיק. כמעט כל משתמשי הטבק תלויים בניקוטין. מחקרים מראים שניקוטין ממכר כמו הרואין, קוקאין או אלכוהול, וזו אחת הסיבות שכל כך קשה להפסיק לצרוך אותו[1].
ניקוטין הוא סם ממריץ שמאיץ את המסרים שעוברים בין המוח לגוף. זהו המרכיב הפסיכו-אקטיבי העיקרי במוצרי טבק. מוצרים כגון סיגריות, סיגרים, טבק למקטרת וטבק לעיסה, מכילים כולם ניקוטין. סיגריות אלקטרוניות אמנם אינן מכילות עלי טבק מיובשים, אך הן עדיין יכולות להכיל ניקוטין[2].
צילום: shutterstock | DedMityay
כמה עובדות על עישון:
אנשים שמעשנים מוצרי טבק באופן קבוע, מפתחים סבילות להשפעות קצרות הטווח המיידיות של עישון טבק, אך יכולים לחוות את ההשפעות הבאות לאחר העישון[2]:
ניקוטין הוא סם ממריץ שמאיץ את המסרים שעוברים בין המוח לגוף. זהו המרכיב הפסיכו-אקטיבי העיקרי במוצרי טבק. מוצרים כגון סיגריות, סיגרים, טבק למקטרת וטבק לעיסה, מכילים כולם ניקוטין. סיגריות אלקטרוניות אמנם אינן מכילות עלי טבק מיובשים, אך הן עדיין יכולות להכיל ניקוטין[2].
צילום: shutterstock | DedMityay
כמה עובדות על עישון:
- עישון מוביל למחלות ולנכות ופוגע כמעט בכל איבר בגוף[3].
- טבק הורג למעלה מ-8 מיליון אנשים מדי שנה, כולל כ-1.3 מיליון לא-מעשנים שנחשפים לעישון טבק[4].
- בשנת 2020, כמעט רבע מאוכלוסיית העולם צרכה טבק: 36.7% מהגברים ו-7.8% מהנשים[5].
- בשנת 2023, כמחצית מבני הנוער שניסו אי פעם סיגריות אלקטרוניות, דיווחו שהם משתמשים בהם כיום, מה שמצביע על כך שצעירים רבים שמנסים סיגריות אלקטרוניות נשארים משתמשים[3].
- מעשני סיגריות מבוגרים רבים רוצים להפסיק לעשן[3].
איך ניקוטין משפיע על הגוף?
ניקוטין יוצר תחושה זמנית של רגיעה, ומגביר את קצב הלב ואת כמות החמצן שהלב משתמש בו. כאשר ניקוטין חודר לגוף, הוא גורם לגל של אנדורפינים, שהם חומרים שעוזרים להקל על מתח וכאב ולשפר את מצב הרוח. הגוף סופג במהירות ניקוטין לזרם הדם כך שהוא יכול להגיע למוח. רמות הניקוטין מגיעות לשיא במהירות לאחר הכניסה לגוף, כך שתחושות התגמול הן קצרות מועד, מה שיכול ליצור רצון להמשיך לעשן ולהרגיש את התחושות המענגות, ולהתמכר לסם. ניקוטין גם מגביר את רמות הדופמין, נוירוטרנסמיטר המהווה חלק ממערכת התגמול של המוח ויוצר תחושות של הנאה. גם שחרור דופמין מחזק את הצורך לצרוך ניקוטין[6].השפעות של עישון ניקוטין
שימוש תכוף בניקוטין יוצר שינויים באופן שבו פועל המוח ביחס לשליטה עצמית, מתח ולמידה. שינויים ארוכי טווח יכולים להוביל להתמכרות ולתסמיני גמילה כאשר אדם אינו מעשן. בקרב אנשים שאינם מעשנים באופן קבוע, עלולות להופיע ההשפעות הבאות[2]:אנשים שמעשנים מוצרי טבק באופן קבוע, מפתחים סבילות להשפעות קצרות הטווח המיידיות של עישון טבק, אך יכולים לחוות את ההשפעות הבאות לאחר העישון[2]:
- עלייה בקצב הלב.
- יכולת ריכוז מוגברת.
- רפיון.
- ירידה זמנית בדחף לעשן.
- שיעול.
- סחרחורת, כאבי ראש.
- ריח רע מפה.
- תיאבון מופחת.
- התכווצויות בבטן.
- הקאות.
השפעות ארוכות טווח של ניקוטין
עישון קבוע של מוצרי טבק המכילים ניקוטין עלול לגרום בסופו של דבר לסוגים הבאים של מחלות כרוניות[2]:- שבץ מוחי.
- עיוורון, קטרקט.
- מומים מולדים אם העובר נחשף לסיגריות.
- פריודונטיטיס (מחלת חניכיים).
- מפרצת אבי העורקים.
- מחלת לב כלילית.
- דלקת ריאות.
- מחלות נשימה שונות (קוצר נשימה, אסתמה, התקפי שיעול).
- סוכרת.
- פוריות מופחתת.
- הריון חוץ רחמי.
- הפרעה בתפקוד המיני אצל גברים.
- דלקת מפרקים שגרונית.
- תפקוד חיסוני מופחת (הצטננות, שפעת).
- בריאות כללית מופחתת (הזדקנות, כאבי גב, ריפוי איטי יותר של פצעים, שינויים במצב הרוח).
- תלות בעישון.
צריכת ניקוטין במהלך הריון
חשיפה לניקוטין עלולה לפגוע בעובר המתפתח, ולגרום להשלכות מתמשכות על תפקוד המוח והריאות המתפתחים בילודים. כמו כן, חשיפה לניקוטין משפיעה על בריאות האם במהלך ההיריון ועלולה לגרום ללידת עובר במשקל נמוך, ללידה מוקדמת וללידה שקטה[1].[4] Global Burden of Disease [database.Washington, DC: Institute of Health Metrics; 2019. IHME,accessed 17 July 2023.