דלג לתוכן

צלקת (scar, cicatrice, cicatrix)

עור
2 דקות קריאה
צלקת היא הדרך שבה הגוף מרפא ומחליף רקמות עור פגומות או חסרות. צלקת מורכבת בדרך כלל מרקמה סיבית. צלקות עשויות להיווצר מסיבות רבות ושונות, כולל כתוצאה מזיהומים, ניתוחים, פציעות או דלקת ברקמה. צלקות יכולות להופיע בכל מקום בגוף, והמראה הסופי שלהן תלוי בגורמים רבים, לרבות סוג העור, המיקום בגוף, כיוון הפצע, סוג הפציעה, גיל האדם ומצבו התזונתי. בהתאם, מראה הצלקת יכול להשתנות ולהיות שטוח, גבשושי, שקוע או בעל גוון אחר[1].

אישה מורחת קרם על בטן עם צלקת
צילום: shutterstock | BaLL LunLa

סוגי צלקות

צלקות יכולות להתפתח בכל מקום על העור. ישנם מספר סוגים של צלקות[2]:
 
  • צלקת התכווצות - לעתים קרובות מתפתחת לאחר כוויה וגורמת לעור להתכווץ. צלקות אלו עלולות להקשות על התנועה, במיוחד כאשר ההצטלקות מגיעה לשרירים ולעצבים או מתרחשת מעל מפרק.
  • צלקת אטרופית - צלקת שקועה הנובעת לרוב מאבעבועות רוח או אקנה. צלקות אלו נראות כמו בורות מעוגלים או חריצים קטנים בעור. הן מתפתחות לרוב על הפנים. צלקות אקנה עשויות להיות בולטות יותר ככל שמתבגרים מכיוון שהעור מאבד קולגן וגמישות לאורך זמן.
  • צלקת שטוחה - למרות שהיא עשויה להיות מוגבהת מעט בהתחלה, סוג זה של צלקת משתטח כשהיא מחלימה לגמרי. צלקות שטוחות הן לרוב ורודות או אדומות. עם הזמן, הן יכולות להפוך לבהירות או כהות יותר מהעור שמסביב.
  • צלקת קלואידית - : צלקות אלו נמצאות מעל פני העור ומתפשטות מעבר לאזור הפצוע. רקמת הצלקת יכולה להיות גדולה ועלולה להוביל להגבלת תנועה.
  • צלקת היפרטרופית - ניתן להרגיש צלקת היפרטרופית כאשר מעבירים עליה אצבע. צלקות אלו יכולות להצטמק עם הזמן, אך הן אף פעם לא משתטחות לחלוטין. שלא כמו קלואידיות, צלקות היפרטרופיות אינן גדלות או מתפשטות מעבר לאזור הפצוע.
  • סימני מתיחה - כאשר העור מתרחב או מתכווץ במהירות, רקמות החיבור מתחת לעור עלולות להינזק. סימני מתיחה מתפתחים לעתים קרובות במהלך ההיריון, ההתבגרות או לאחר עלייה או ירידה רבה במשקל. הם מופיעים בדרך כלל על השדיים, הבטן, הירכיים והזרועות העליונות.

כיצד לשפר את מראה הצלקת?

ישנם דברים שניתן לעשות כדי לעזור לרוב הצלקות שהמראה שלהן ישתפר לאחר ההחלמה[3]:
  • עיסוי - עיסוי הצלקת עם קרם על בסיס מים כמה פעמים ביום עד 10 דקות בכל פעם. חשוב לעשות עיסוי רק לאחר שהפצע נרפא במלואו.
  • הגנה מהשמש - מומלץ לא לחשוף את הצלקת לשמש לפחות שנה אחת מתום ההחלמה. שימוש בקרם, חבישה או בגדים ארוכים יכולים למנוע זאת.
רופאים בתחום
ד"ר בועז גבאי
ד"ר בועז גבאי עור ומין
מומחה לרפואת עור ומין, טיפולים אסתטים
ד"ר קרלוס אידסס
ד"ר קרלוס אידסס עור ומין
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופא מקצוען , אדיב"
ד"ר קרן בן ארי - מעוז
ד"ר קרן בן ארי - מעוז עור ומין
מומחית ברפואת עור

שאלות מתוך פורום סרטני עור שאינם מלנומה NMSC קרצינומת תאי בסיס (BCC) וקרצינומת תאי קשקש (SCC)

בניהול ד"ר גיל טאובר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו