דלג לתוכן

עמילן (starch, amylum)

ערוץ תזונה ודיאטה
1 דקות קריאה
עמילן הוא חומר מזון אורגני המצוי בצמחים רבים, לרבות פירות, ירקות ודגנים. זהו פחמימה מורכבת המהווה חלק חיוני בתזונת האדם.

מיצוי של עמילן טהור מייצר אבקה לבנה וחסרת טעם שאינה מסיסה במים קרים, באלכוהול בממיסים אחרים.

המקורות העיקריים של עמילן הם אורז, חיטה, תירס, תפוחי אדמה, דורה, בטטה, שורש קסאווה (מניהוט מצוי), שיפון, שיבולת שועל, שעורה וקטניות.

דגנים, תפוחי אדמה ותירס כהדגמה למקורות עמילן
צילום: shutterstock | Constantine Pankin

כמה עובדות על עמילן:

  • עמילן מספק לרוב בני האדם בין 20% ל-40% מהאנרגיה הנדרשת.
  • מזונות המכילים עמילן נוטים להכיל גם סיבים, חלבונים ורכיבים תזונתיים משמעותיים אחרים.
  • עמילן נוטה להתעכל מהר ובקלות במערכת העיכול.
  • ישנם סוגים שונים ורבים של עמילן.

למה חשוב לצרוך עמילן?

  • אנרגיה - עמילן הוא מקור טוב לאנרגיה. הגוף מעכל עמילן והופך אותו לגלוקוז, שבתורו עובר לזרם הדם ומעניק אנרגיה לתאים, לרקמות ולאיברים בגוף. גלוקוז גם חיוני לתפקוד המוח.
  • סיבים - מזונות המכילים עמילן הם בדרך כלל המקור העיקרי לסיבים ולמגוון חומרים מזינים אחרים כגון סידן, ברזל וויטמיני B.
  • תחושת שובע – אכילת מזון עשיר בעמילן יכולה להגביר את תחושת השובע לאחר האכילה. מזונות אלו גם עשויים לשפר את הרגישות לאינסולין ולהפחית את אחסון השומן.
  • שמירה על משקל מתון - קיימת נטייה לחשוב שמזון שמכיל עמילן גורם להשמנה, אך זו טעות. אכילת מזונות סיביים העשירים בעמילן עמיד דווקא עשויה לשמור על משקל מתון. עם זאת, מומלץ לשים לב לתוספות שבהם משתמשים כשמבשלים אוכל עם עמילן.

מתי מסוכן לצרוך עמילן?

אנשים הסובלים ממצבים בריאותיים מסוימים, כגון סוכרת וחסר מולד בסוכראז-איזומלטז, צריכים למתן את צריכת העמילן לאחר התייעצות עם רופא/ה אנדוקרינולוג/ית.
רופאים בתחום
בלינדה פלדמן
בלינדה פלדמן אורתופדיה
מטפלת ברפואה סינית
ד"ר אילנה דריאל
ד"ר אילנה דריאל תזונה ודיאטה
מחלות דרכי העיכול, אלרגיה ורגישות למזון בעלת דוקטורט לביוכימיה ומדעי התזונה
 סבטלנה אוליאנוב
סבטלנה אוליאנוב טיפול בכאב
מטפלת ברפואה סינית ואחות מוסמכת
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו