בלוטת התריס (Thyroid gland)
מה זה בלוטת התריס
בלוטת התריס היא בלוטה קטנה בגודל של כ-5 סנטימטרים לרוחב הצוואר, הממוקמת מתחת לגרוגרת. הבלוטה מורכבת משתי אונות, אשר מקושרות אחת לשנייה באמצעות החלק המרכזי המכונה איסטמוס(isthmus) , ובכך מקנה לבלוטה צורה של עניבת פפיון או פרפר.
מהם תפקידיה של בלוטת התריס
תפקידה של הבלוטה הוא להפריש הורמונים אשר שולטים בקצב חילוף החומרים (metabolic rate) של הגוף בשתי דרכים:
- גירוי של כמעט כל הרקמות בגוף לייצור חלבונים.
- העלאת של צריכת החמצן של התאים.
ההורמונים המופרשים על ידי בלוטת התריס משפיעים גם על קצב הלב, קצב שריפת קלוריות, תחזוקת העור, גדילה, ייצור חום, פוריות ועיכול.
בלוטת התריס תסמינים
בדיקת בלוטת התריס מתחילה במישוש הצוואר ובבדיקת תפקוד הבלוטה. בדיקות נוספות של הבלוטה ושל הדם נערכות בהתאם לתסמינים ולתוצאות הבדיקה הראשונית.
בעיות של בלוטת התריס מטופלות על ידי רופא או רופאה המומחים באנדוקרינולוגיה.
במצב רגיל, בלוטת התריס לא ניתנת להבחנה, וניתנת למישוש בקושי. במידה והבלוטה מוגדלת, ניתן לחוש בכך בקלות, ולעיתים אף ניתן לראות אותה בולטת.
התסמינים משתנים בהתאם למחלה שממנה סובלים.
אילו בעיות או הפרעות יכולות להיות בבלוטת התריס
הבעיות הנפוצות שקיימות בבלוטת התריס הן:
תת פעילות בלוטת התריס
מצב בו לא מיוצרים מספיק הורמונים של התריס. התסמינים הנפוצים הם עייפות, חולשה, פגיעה במערכות שונות בגוף והאטה בחילוף החומרים.מה אסור לאכול בתת פעילות בלוטת התריס?
לא מומלץ לאכול כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים וצנונית. ירקות אלו מכילים חומרים רכיבים המדכאים את פעילות בלוטת התריס (גויטרוגנים). בנוסף, מומלץ לצרוך כמות מוגבלת של סויה ופירות (1-2 ביום).פעילות יתר בלוטת התריס
מצב בו הבלוטה מייצרת עודף של הורמונים של התריס, כאשר התסמינים הנפוצים הם דפיקות לב מואצות, חוסר שקט, הזעת יתר, חוסר סבילות לחום, הפרעות שינה, רעידות קלות, ירידה במשקל.בלוטת תריס נפוחה
בלוטת תריס נפוחה היא מצב המכונה זפקת. היא יכולה להתנפח בצוואר כולו או שהיא יכולה להתנפח באזור קטן יותר באזור הצוואר. בלוטת תריס נפוחה יכולה להיות תוצאה של רמות לא מאוזנות של הורמון TSH – הורמון בלוטת התריס בגוף (יתר פעילות בלוטת התריס או תת פעילות של בלוטת התריס), אך גם במקרים שבהם ישנן רמות נורמליות של ההורמון. הסיבות האפשריות לזפקת הן מרובות, ובהתאם לגורם ייתכן שיהיה צורך בטיפול[1].גולשים שואלים
איך יודעים אם יש בעיה בבלוטת התריס?
תסמינים של בעיות בבלוטת התריס נהוג לחלק לשתי קטגוריות, על סמך הדרך בה הבלוטה מתפקדת: יתר פעילות בלוטת התריס, שפירושה שהבלוטה מייצרת יותר מדי הורמון בלוטת התריס; תת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם), שפירושה שהבלוטה לא מייצרת מספיק הורמון בלוטת התריס. כל הפרעה בתפקוד הבלוטה יכולה לגרום לתסמינים אם היא חמורה מספיק, כאשר עייפות יתר נחשבת לתסמין המשותף לשתי הבעיות. בנוסף, לכל אחת מההפרעות יש גם תסמינים משלה כפי שהוזכר לעיל[2].איזו בדיקת דם בודקת את בלוטת התריס?
ישנן בדיקות דם שבודקות רמות הורמונים וחלבונים כמו נוגדנים ותירוגלובולין. בדיקות אלו יכולות להעיד על מצבים כמו תת פעילות בלוטת התריס או יתר פעילות בלוטת התריס, והן כוללות את הבדיקות T3 ו-T4, בדיקת TSH ונוגדנים לבלוטת התריס[3].