שאלה: לאמי בת 83 אובחן שבר בחוליה בגב, והוצעה לה הזרקת גבס לחוליה. ברצוני לקבל מידע על שיטת טיפול זו, כולל על הסיכונים, ואני מבקש לדעת אם הפרוצדורה נעשית בהרדמה.
תשובה: החוליות בעמוד השדרה חשופות לשברים כמו כל עצם בגוף. שברים הנגרמים על ידי ירידה בצפיפות העצם (אוסטאופורוזיס) בחוליות עמוד השדרה עלולים לגרום במשך הזמן לכאבים ולכיפוף מוגזם (Kyphosis) הנוצר עקב קריסת החוליה. הזרקת מעין דבק (Cement) לגוף החוליה היא שיטה שפותחה לצורך בנייה מחודשת של גובה החוליה, ובכך לטפל בבעיות כאלה. שתי השיטות העיקריות הנפוצות כיום מערבות החדרה של הדבק לגוף החוליה, אחת באופן ישיר (Vertebroplasy), והאחרת על ידי "ניפוח" מקדים של החלל שבתוך גוף החוליה על ידי בלון (Kyphoplasty). למרות שפעולות אלו נחשבות לבטוחות יחסית, עדיין יכולים להתרחש סיבוכים, כגון זיהום, דליפה של הדבק אל מחוץ לחוליה, כישלון של הטיפול ועוד. אפשרויות ההרדמה משתנות ממרכז למשנהו. בברכת בריאות שלמה, ד"ר רונן בלכר - אינפומד
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: אבי בן 64. לפני כחודש החליק במהלך טיול בחו"ל על השלג,וכתוצאה מכך פרק את הכתף. הייתי מאוד שמח ומבקש לדעת אילו תרגילי פיזיותרפיה מומלצים לו לעשות, מה מותר, מה אסור, ואם יש הפנייה לאתרים או מאמרים רלוונטיים לקבל אותם בבקשה.
תשובה: ראשית מידע חשוב : מפרק הכתף הגלנו-הומראלי gleno-humeral joint הוא המפרק עם הכי הרבה דרגות חופש וטווח התנועה הגדול ביותר בגוף. יתרון חופש התנועה בהכרח מתנגש עם היציבות שלו והוא תלוי במבנים סחוסיים, רצועתיים וגידים לצורכי יציבות סטטית ודינאמית. יש עבודה רבה המוטלת על כתפי השרירים- המייצבים האקטיביים של הכתף. ישנם סוגים שונים של פריקות: 1- מטופלים עם "גמישות מפרקית" בולטת אשר מסוגלים לעשות "קליקים וקנאקים" ולהוציא את מפרקיהם ממקומם ואשר אצלם, על פי רוב, פרט לרפיון של הרצועות והקופסית העוטפת את הפרק, אין ממצאים אנטומים אחרים. 2- מטופלים ללא תופעות של גמישות יתר אשר יום אחד, לאחר נפילה, חבלה או תנועה חזקה, פורקים את הכתף; במקרה האחרון, באחוז גבוה מהמקרים תוך כדי פריקה נתלשת חתיכה מהטבעת הסחוסית שמסביב לראש עצם הזרוע (ה"לברום") (בהדמיה ניתן לראות את הפגיעה והיא נקראת bunkret lesion או hill saks). ולכן תנועות מסוימות עלולות להביא את הכתף למצב בלתי יציב שוב, הרי חלק מהלברום לא עומד במקום. במרכז הטיפול עומדת הפיזיותרפיה ובה מחזקים את השרירים מסביב לכתף ו"מלמדים" איך להפעיל מחדש את המפרק הפגוע מבלי לפרוק אותו שוב. יש בפיזיותרפיה אפשרות לניסיון שיקום לכתף לא יציבה, עם הצלחות רבות. חיזוק וקואורדינציה, שיפור היכולת בהקשר התפקודי. עם זאת, במקרים בהם חוסר היציבות כ"כ קשה, כך שהכתף פורקת בתנועות מינוריות ואף בשינה. לעיתים אין מנוס מלבצע ניתוח בו מייצרים יציבות על ידי העברות גידים כך שהכתף תהיה תחומה בצורה טובה יותר. חשוב לבדוק את מידת חוסר היציבות ואת מידת היכולת לשלוט ולהפעיל את הכתף ותרגילים נבנים על סמך הממצאים. מצורפים תרגילים לדוגמה, אך רק בתנאי שלא מעוררים כאב או גורמים לפריקה . http://www.med.umich.edu/1libr/sma/sma_xshldse2_art.htm
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: מהם התסמינים של סרטן ערמונית מתקדם?
תשובה:
· קשיים במתן שתן אם הסרטן הגדיל את בלוטות הלימפה, דבר שגורם להן לחסום את זרם השתן.
· כאב, במיוחד כשהסרטן התפשט לעצמות.
· שברים בעצמות אם הן מוחלשות מספיק.
· גברים המבחינים בתסמינים מוקדמים כגון קשיים במתן שתן עשויים ליהנות מיותר אפשרויות טיפול מאשר אלה המבחינים בסרטן רק אחרי שזה התפשט לעצמות.
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: האם פעילות גופנית מומלצת לאנשים הסובלים ממחלת אלצהיימר?
תשובה:
פעילות גופנית צופנת בחובה יתרונות רבים לאנשים הסובלים ממחלת אלצהיימר. היתרונות העיקריים כוללים כוח גופני מוגבר, סיבולת גופנית וסיבולת לב-ריאה משופרות. התעמלות יכולה גם להגביר את רמת האנרגיה ולשפר את מצב הרוח ואת השינה. התעמלות גם עוזרת לסובלים מאלצהיימר לשמר את כישוריהם המוטוריים ולשפר את שיווי המשקל, ודבר זה בתורו יכול למנוע פציעה רצינית כתוצאה מנפילות. יתרה מזאת, התעמול יכולה לשפר את התפקוד המוחי.
סוג ההתעמלות המתאימה לאדם הסובל ממחלת אלצהיימר, כמו גם עצימות הפעילות, תלויים בדרגת הפגיעה. אנשים בשלב המוקדם של המחלה עשויים ליהנות מפעילויות כמו הליכה, כדורת, ריקודים, גולף ושחייה, אולם השגחה עשויה להידרש. השגחה מרובה יותר עשויה להידרש ככל שהמחלה מתקדמת. מוטב להימנע מפעילויות העלולות להוביל לפציעה.
חשוב לשוחח עם הרופא המטפל לפני תחילת תוכנית התעמלות.
לפתיחה בעמוד חדש >שנת הקורונה טרפה את הקלפים והדגישה את הצורך בהשתייכות לקופת חולים המספקת שירותי רפואה מתקדמים, נגישים ונוחים בנוסף ... לכתבה המלאה
רמה גבוהה של ויטמין A מהווה גורם סיכון לשברים בעצמות לכתבה המלאה