דלג לתוכן

דלקת חדה בסינוסים

Acute sinusitis
המומחים של Infomed מסבירים:
ארבעה זוגות של מערות האף (סינוסים) מתנקזים אל חלל האף דרך מערכת פתחים ותעלות. הסינוסים הם חללים בעלי דופן גרמי דק מצופים ברקמת ציפוי (אפיתל) נשימתי. הסינוס הפרונטלי והתאים האתמואידיים הקדמיים מתנקזים אל מערכת הקרויה Ostiomeatal complex. למערכת זו תפקיד חשוב בהתפתחות דלקת מערות האף (סינוסיטיס). הסינוסים האתמואידי האחורי והספנואידי מתנקזים אל פתח הנקרא המיאטוס העליון בחלל האף. אפיתל הנשימה מאופיין בתאי שערה שעליהם ריסים, ותאים בלוטיים יוצרי ריר. הריר יוצר שכבה הנמצאת בתנועה מתמדת הודות לתנועתיות של הריסים. הריר מתנקז דרך פתחי הסינוסים אל הלוע האפי ומשם לקיבה. תפקידי הסינוסים הם קרוב לוודאי בנשימה, בלחלוח ובחימום האוויר הנשאף, בהפחתת משקל הגולגולת, בבלימת זעזועים בחבלות ראש, בהרחה ובתהודה של הקול.
שלושה גורמים משפיעים על התפתחות דלקת הסינוסים: חסימה של פתחי הסינוסים, פגיעה בתאים נושאי שערות ובתנועתיות השערות ושינוי באיכות ההפרשה של הריר. פגיעה באחד הגורמים או יותר גורמת להתפתחות דלקת הסינוסים (סינוסיטיס). דלקת סינוסים חדה היא מחלה זיהומית של הריריות הנמשכת 4-1 שבועות. שכיחותה גבוהה והיא מתבטאת במספר תסמינים: בכאבי ראש ופנים, התסמין השכיח ביותר, לרוב מעל הסינוס המעורב, והם משתנים בשינויי תנוחה. נזלת או ליחה מוגלתיים ולפעמים שיעול עקב ליחה. סימנים מערכתיים כוללים חום, חולשה ועלייה תלולה במספר הליקוציטים. בבדיקה הגופנית ניתן להדגים רגישות לנקישות על המצח (המייצג את הסינוס הפרונטלי), על הלחיים (סינוסים מקסילריים) ורגישות בזווית העין הפנימית (סינוסים אתמואידיים קדמיים). בדיקה של חלל האף, מתבצעת על ידי רופא אא"ג בעזרת אנדוסקופ קשיח או גמיש. הממצאים הצפויים הם ריריות של חלל האף אדומות ובצקתיות, והפרשה מוגלתית שמיקומה בחלל האף מעיד על הסינוסים המעורבים: מוגלה שמקורה מהמיאטוס התיכון, מעיד על מעורבות אפשרית של הסינוסים המקסילרי, האתמואידי הקדמי והפרונטלי מאותו הצד. הפרשה מוגלתית אחורית יותר שמקורה מהמיאטוס העליון, מעידה על מעורבות אפשרית של הסינוסים האתמואידי האחורי והספנואידי. בבדיקה ניתן להדגים חסימות ב-Ostiomeatal complex כגון סטייה של מחיצת האף, פוליפים באף, קונכיות תיכונות ותחתונות מעובות ואפילו גידולים. נזלת אלרגית ונזלת כתוצאה מזיהום נגיפי של האף והסינוסים, עלולים להוות גורם להתפתחות דלקת הסינוסים.
חיידקים טיפוסיים בדלקת סינוסים חדה הם סטרפטוקוקוס פנימוניה, המופילוס אינפלואנזה ומורקסלה קטרליס.

ד"ר אפרים אביתר
  • אבחון ובדיקות

    אבחון סינוסיטיס מתבסס על היסטורית המחלה, על בדיקה גופנית, ועל ממצאים בצילומי רנטגן. בשנים האחרונות יש העדפה ברורה לביצוע טומוגרפיה מחשבית של הסינוסים המספקת תמונה מפורטת של כל הסינוסים והאף ומידת מעורבותם בדלקת.

רופאים בתחום

רפואה סינית
אסף מור (Dipl CM)
5.0
( 20 חוות דעת )
"מקצועי ונעים מאוד"
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר יהודה ספקוטי
5.0
( 5 חוות דעת )
"דר ספקוטי מעבר למיקצועיות מרשימה. הינו אדם אנושי קשוב ואיכפתי. נסך בי בטחון ואמון. הלואי וכל הרופאים יהיו כמוהו."
קראו עליי עוד
רפואת שיניים
ד"ר חוסאם עמאשה
4.7
( 21 חוות דעת )
"טוב מאוד"
קראו עליי עוד

שאלות מתוך פורום גידולי בלוטת התריס וראש-צוואר

בניהול ד"ר בן ציון יהושע
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו