דלג לתוכן

פגם במחיצה הבין-פרוזדורית

ASD | Atrial Septal Defect
המומחים של Infomed מסבירים:
בתקופה העוברית יש מעבר בין הפרוזדורים אך הוא נסגר לאחר הלידה ומאז אין, במצב תקין, מעבר בין הפרוזדורים. בפרוזדור שמאלי זורם דם אדום (החוזר מוורידי הריאה ועשיר בחמצן) ובפרוזדור ימני זורם דם כחול (החוזר דרך הוורידים המערכתיים, לאחר שהגוף ניצל ממנו חלק מהחמצן, ולכן הוא דל בחמצן). פגם במחיצה הבין-פרוזדורית (ASD) הוא מום לב שכיח, היכול להופיע בצורה מבודדת או כמרכיב במומי לב מסובכים (בצורתו המבודדת הוא מהווה כ-10% ממומי הלב מלידה). הפגם במחיצה מאפשר מעבר של דם מפרוזדור שמאלי לימני.

הדלף משמאל לימין ולא להיפך בגלל שבתנאים רגילים הלחץ בלב הימני נמוך מהשמאלי. בגין הדלף, כמות מוגברת יותר של דם זורמת בפרוזדור, בחדר הימני ובעורק הריאה, וכתוצאה מכך חללים אלה יהיו מוגדלים. זוהי העמסת נפח על הצד הימני של הלב.

בגיל צעיר אין על פי רוב כל הפרעה בתפקוד וגם הממצאים בבדיקה דלים יחסית (בהאזנה ללב יש פיצול רחב של הקול השני של הלב ואיוושה), לכן מום זה הוא אחד המומים המוחמצים בגיל צעיר ולעיתים מאובחנים רק בלשכת גיוס, ואף בגיל מאוחר יותר עם הופעת תסמינים שונים. בגיל 40-30 ומעלה, בעקבות העומס הכרוני על הלב הימני עלולים להתפתח קוצר נשימה, התעייפות מהירה (סימנים של אי-ספיקה בלב) והפרעות קצב פרוזדוריות (פרפור פרוזדורים). אצל חלק מהחולים יחולו גם שינויים בעורקיקי הריאה (נזק מצטבר עקב הזרימה המוגברת במשך שנים רבות) שיגרמו לעלייה בתנגודת ובלחץ בעורק הריאה, ועקב כך להיפוך הדלף. כלומר, חלק מהדם יזרום מימין לשמאל דרך הפגם הבין-פרוזדורי, ודם שאינו מחומצן ייכנס למערכת השמאלית ויגרום לכיחלון. תופעות אלה פוגעות באיכות החיים ומקרבות את קצם.

חשוב לאבחן את המום בגיל צעיר ולתקנו, למרות שהילד מרגיש טוב, וכך למנוע בעיות (כמפורט לעיל) בעתיד. אם משהים את התיקון עד להופעת התסמינים והתלונות, השיפור במצב החולה יהיה חלקי בלבד ולא ניתן יהיה למנוע חלק מהתופעות שנובעות מהנזק שהצטבר.

הפגמים מסווגים בהתאם למיקומם על המחיצה הבין-פרוזדורית:

1. Secundum ASD - ממוקם במרכז המחיצה. זהו המום השכיח ביותר, והוא לרוב מבודד;
2. Primum ASD - קרוב למסתמים שבין הפרוזדורים לחדרים, מלווה בליקוי במסתם המיטרלי (Cleft mitral valve), ושכיח יחסית בתסמונת דאון;
3. Venosus ASD - קרוב לכניסת הוורידים הגדולים (בדרך כלל וריד חלול עליון), מלווה לעיתים בניקוז בלתי תקין של הווריד הימני העליון בריאה, לפרוזדור ימני במקום לשמאלי.
  • אבחון ובדיקות

    האבחון נעשה בדרך כלל באמצעות בדיקת אקו-לב. אצל מבוגרים יש צורך לעיתים באקו שמתבצע דרך הוושט.

המומחים שלנו לכירורגיה של בית החזה

כירורגיה של בית החזה
פרופ' נחום נשר
5.0
( 5 חוות דעת )
"חווית טיפול מקצועית ומסבירת פנים. מומלץ מאד"
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לכירורגיה של בית החזה>
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו