מח העצם הוא רקמה ספוגית המצויה בתוך חלק מהעצמות הגדולות. שם מיוצרים רוב תאי הדם. דיכוי מח העצם הוא תופעת לוואי נפוצה של טיפולים תרופתיים חזקים כמו כימותרפיה וטיפולים בקרינה[1].
מח העצם מכיל שלושה סוגים של תאים, תאים לבנים אשר נלחמים בזיהומים, תאים אדומים, אשר נושאים חמצן לכל הרקמות הגוף, וטסיות דם, שעוזרות בקרישת הדם[2].
התאים הנמצאים במח העצם רגישים להקרנות, ולכן בזמן טיפולי הקרנות, מספר תאי הדם והטסיות עלול לרדת, בדרך כלל באופן זמני, אך לעיתים התופעה יכולה להיות בלתי הפיכה[2].
shutterstock
דיכוי מח העצם תסמינים
דיכוי מח עצם מתבטא בדרכים שונות, ותלוי בסוג התאים שנפגע[3].
פגיעה בייצור תאי הדם האדומים מובילה בין היתר לתשישות, חיוורון, דופק מואץ, סחרחורות, וקוצר נשימה. תסמינים של רמה נמוכה של תאי דם לבנים כוללים חום וצמרמורות, פריחה בעור, שלשולים, וזיהומים חוזרים. כאשר ישנה פגיעה בייצור טסיות הדם יופיעו דימומים מהאף מהפה ומהחניכיים, נקודות אדומות (שטפי דם קטנים) על העור, דם בשתן, צואה שחורה או כהה מאוד ועוד[3].
סיבות וגורמי סיכון
הגורמים הנפוצים לדיכוי מח עצם הם טיפולים כימותרפיים, טיפולי הקרנה[2], וסרטן של מח העצם – מיאלומה נפוצה[4].
אבחון ובדיקות
אבחון של דיכוי מח עצם נעשה על ידי בדיקות דם שמצביעות על רמות נמוכות של תאי דם אדומים, לבנים וטסיות דם[1].
סיבוכים אפשריים
סיבוך של דיכוי מח העצם הוא למעשה תופעת הלוואי של דיכוי ייצור התאים השונים.
במצב של ירידה בייצור תאי הדם הלבנים, יכולים להתרחש זיהומים חוזרים ונשנים, וזיהומים מסכני חיים4. כאשר ישנה רמה נמוכה מאוד של טסיות דם, הדימומים עלולים להיות מסכני חיים[4].
טיפולים ותרופות
כאשר הגורם לדיכוי מח העצם הוא טיפול כימותרפי, רמות תאי הדם והטסיות חוזרים לעצמם בתוך מספר שבועות מסיום הטיפול. במקרים קלים אין צורך בטיפול, אך לעיתים נדירות, כאשר במהלך הטיפול עולים סימנים מחשידים לנזק בלתי הפיך, יש להפסיק או להפחית את הטיפול ולתת למח העצם זמן להתאושש[5].
מנות דם יכולות להועיל לפרק זמן קצר לטיפול ברמות נמוכות של טסיות ותאי דם אדומים[5].
טיפול נוסף הוא הזרקות של גורם גידול (growth factor), שהוא חומר מיוחד אשר מעודד את הפעילות של מח העצם. ישנם סוגים שונים של גורמי גידול המעודדים ייצור של תאים אדומים, תאים לבנים וטסיות הדם[5].
במצב בו ישנה פגיעה בלתי הפיכה במח העצם, יש צורך בהשתלה של מח עצם[5].
מניעה
אין דרך למנועה דיכוי מח עצם, אך ניתן לנסות ולהקל על התסמינים במקרים קלים. ישנן מספר דרכים לעשות זאת, ובהן[5]: