בשלב מסוים, הצמיחה של הגידול עלולה להיות מהירה יותר מיכולתו להשרות יצירת כלי דם מקומיים המספקים לו מזון וחמצן. בשלב זה תאים מהגידול הראשוני מנתקים את הקשר עם התאים שבסביבתם, מפרישים אנזימים שונים אשר מסייעים להם לחתור דרך רקמת החיבור ולהסתנן לתוך כלי לימפה או לכלי דם בדרכם. משם זרם הדם או הלימפה מוליכים את התאים הגידוליים לאתרים רחוקים בגוף, לרוב אל בעלי אספקת דם עשירה, היכולה להבטיח התפתחות נוחה לתאי הגידול. בהגיעם לאיבר מסוג זה, כבד, ריאות או מוח לדוגמה, התא הגידולי נצמד לדופן כלי הדם, מסתנן דרך הדופן אל תוך האיבר, ומתחיל בחלוקה ובהתרבות לכדי מושבה גידולית חדשה. מושבה זו קרויה גרורה.
יש לציין כי גרורות אינן מתפתחות לתוך איבר כגון שריר, מאחר שתאי הגידול זקוקים לחמצן ולמזון רב לשם חלוקה והתרבות מהירה, ואילו השריר, הזקוק בעצמו לחמצן רב לפעילותו, מהווה "סביבה לא נוחה". בנוסף בוחר התא הגידולי סביבת תאים שעליה יוכל לשלוט ולהעבידה למען עצמו. לדוגמה, בהגיע תא סרטני לעצם, ההתרחבות של המושבה הגידולית מוגבלת על ידי נוקשות העצם. במקרה זה, התא הגידולי מנצל לצרכיו תאים שמקורם בעצם ואשר קרויים אוסטאוקלסטים, תוך שהוא מפריש חומרים המכתיבים לתאים אלה לנגוס בעצם מסביב, כדי שיתפנה מקום להתפשטות תאי הגידול. ה"נגיסה" איננה לטובת הגוף אלא לצורכי הגידול אשר מעביד תאים בריאים ומכתיב להם ביצוע פעולות ל"טובת" הגרורה ולשגשוגה. דוגמה נוספת: תאי הגידול מכתיבים לתאי רקמת החיבור סביבם לסלול בעבורם "כלי דם" חדשים לשיפור אספקת הדם או לבניית חומת תאים (פיברובלסטים) למניעת הסתננות של תאי המערכת החיסונית ואשר עלולים לפגוע בשלמות התא הגידולי.
הסבל והתמותה מגידול סרטני נגרמים על ידי הגרורות: הנגיסה בעצמות המוכתבת על ידי תאי הגרורות גורמת לכאב בעצמות ואף לשבירתן! גרורות בכבד עלולות עם הזמן לפגוע בתפקוד הכבד אשר יחדל לנטרל ביעילות רעלים מן הגוף ויגרום על ידי כך למוות. גרורות המתפתחות במוח עלולות לפגוע במרכזי תנועה (ולשיתוק), במרכזי חשיבה והכרה, או במרכזים האחראיים לנשימה או לדופק. גרורות המתפתחות בריאות עלולות לפגוע ביכולת הנשימה של החולה ובכך לגרום לסבל ולמוות. סיבת המוות מגידול סרטני היא בדרך כלל - נזק גרורות.
פרופ' דן אדרקה
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: אצל אימי התגלה סרטן שד. היא בת 70. בבדיקת אולטרסאונד התגלה תהליך מעט היפראקוגני באונה שמאלית של הכבד. האם זאת גרורה?
-
שאלה: בבדיקה CT התגלתה אצלי ציסטה זעירה בקוטב העליון של הכליה הימנית. אני חולת סרטן בגרון עם גרורות בבלוטות הלימפה.
-
שאלה: מה המשמעות של המשפטים הבאים בתוצאות בדיקת CT? הכבד גרורתי, הודגמו נגעים היפודנסים רבים בשתי האונות בקוטר עד 24 מ"מ. פיזור מטסטטי בעצמות ובכבד.
-
שאלה: אני בן 67. לפני כ-3.5 שנים עברתי כריתה רדיקלית של הערמונית עקב סרטן שנתגלה. לאחר הניתוח, רמת ה- PSA שלי היתה 0.3. לפני כחצי שנה היא עלתה ל-0.59. פניתי לאונקולוגיה ושם הוחלט על 3 זריקות הורמונים והקרנות. מאז קיבלתי 2 זריקות הורמונים, ואני אמור לקבל א
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
טיפולים וניתוחים קשורים
-
כריתת גרורות
-
מחלות קשורות
-
סרטן רירית הרחם
-
גידולי דופן בית החזה
-
סרטן רקמות החיבור במערכת העיכול
-
לוקמיה מיאלואידית חריפה AML
-
סרטן העצמות
מאמרים בנושא גרורות סרטן


ממצאים חדשים מראים כי טיפול ב-Giotrif (אפטיניב) מאריך ביותר משנה את חייהם של חולי סרטן ריאות בעלי הסוג השכיח ביותר ... לכתבה המלאה