תסמונת תעלת שורש היד , תסמונת מנהרת שורש כף היד | Carpal tunnel syndrome
המומחים של Infomed מסבירים:
תסמונת התעלה הקרפלית (CTS), המכונה גם תסמונת תעלת שורש היד, היא מצב המשפיע על אחד העצבים העיקריים באזור שורש כף היד. התעלה הקרפלית היא מעבר צר ונוקשה של רצועות ועצמות בבסיס היד, המכוסה באמצעות רצועה עבה הנקראת רצועה קרפלית. בנוסף, גידים האחראיים לכיפוף האצבעות והאגודל והעצב המדיאני עוברים דרך התעלה, כאשר העצב המדיאני מספק תחושה לאזורים רבים בכף היד[1].
תסמונת תעלת שורש היד אינה בהכרח נגרמת בגלל דלקת בתעלה הקרפלית . זוהי למעשה בעיה בעצב המדיאני, שעובר מהאמה לתוך כף היד - העצב נדחס או נלחץ בתעלה. לעיתים, התעבות של גיד מגורה או נפיחות אחרת מצמצמים את חלל התעלה ודוחסים את העצב המדיאני. התוצאה יכולה להיות חוסר תחושה, חולשה, כאב ביד ובשורש כף היד (יש אנשים שיחושו את הכאב בזרוע)[2].
תסמונת התעלה הקרפלית הוא אחד ממצבי היד הנפוצים ביותר הדורשים ניתוח.
נשים סובלות מתסמונת התעלה הקרפלית פי שלושה מגברים.
תסמינים של תסמונת התעלה הקרפלית מתרחשים לעיתים קרובות במהלך ההיריון ומשתפרים לאחר הלידה. חולות אלו נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח תסמונת תעלת שורש היד בשלב מאוחר יותר בחיים.
תסמונת התעלה הקרפלית תסמינים
תסמינים של תסמונת תעלת שורש היד מתחילים בדרך כלל בהדרגה וכוללים:
עקצוץ או חוסר תחושה - ייתכן שיופיעו באצבעות או ביד. בדרך כלל האגודל, האצבע האמה או הקמיצה מושפעות מכך, אך לא הזרת. התחושה באצבעות אלה דומה לזרם חשמלי.תסמינים אלו יכולים לנוע משורש כף היד ועד לזרוע, והם מתרחשים לעתים קרובות בזמן נהיגה, שיחה בטלפון, קריאה, ואף עלולים להעיר משינה.אנשים רבים מנערים את היד כדי לנסות להקל על סימפטומים אלו, וחוסר התחושה עלולה להפוך להיות כרוני עם הזמן[4].
חולשה - חולשה ביד והפלת חפצים. ייתכן שהסיבה לכך היא בגלל חוסר התחושה ביד או חולשה של השרירים של האגודל, הנשלטים על ידי העצב המדיאני[4].
מכיוון שחלק מהאנשים ישנים עם פרקי הידיים מעוקלים, הופעת התסמינים בלילה שכיחה יותר ויכולה להעיר משינה[5].
אם התסמינים מתונים, הם יכולים להופיע ולהיעלם במשך חודשים או אפילו שנים מבלי להחמיר. התסמינים נוטים להשתנות בהתאם לשעה ביום, לפעילות או למנח שורש כף היד. לפעמים האצבעות חסרות תחושה, בעוד שבפעמים אחרות יש תחושה נורמלית. מהירות החמרת הסימפטומים יכולה להשתנות מהדרגתית מאוד להופעה פתאומית[1].
חשוב לפנות לרופאה או לרופא אורתופד כף יד במידה ותסמינים של תסמונת התעלה הקרפלית מפריעים לפעילויות השגרתיות ולשינה. ללא טיפול, עלול להופיע נזק עצבי קבוע[4].
סיבות וגורמי סיכון
לרוב המקרים של תסמונת התעלה הקרפלית אין גורם ספציפי, למרות שאחד או יותר מהמקרים הבאים יכול לתרום להתפתחות של מצב זה[3]:
תנועות קטנות חוזרות ונשנות עם הידיים (כגון הקלדה או שימוש בעכבר).
תנועות תכופות, חוזרות ונשנות, עם הידיים (כגון טניס ופעילויות גופניות אחרות).
שינויים הורמונליים או מטבוליים (כגון גיל המעבר, הריון או חוסר איזון בבלוטת התריס).
שינויים ברמות הסוכר בדם (יכול להופיע עקב סוכרת סוג 2).
מצבים אחרים או פציעות של פרק כף היד (כגון מתיחה, נקע, שבירה או נפיחות ודלקת בתעלה הקרפלית).
היסטוריה משפחתית של תסמונת התעלה הקרפלית.
אבחון ובדיקות
בשלב הראשון יערך תשאול על-ידי אורתופד/ית לגבי הסימפטומים והיסטוריה הרפואית. במידת הצורך, יבוצעו בדיקות נוספות ובהן[5]:
מבחן טינל - בבדיקה זו, הרופא/ה טופח על העצב המדיאני בשורש כף היד כדי לראות אם פעולה זו גורמת לתחושת עקצוץ באצבעות הידיים.
מבחן פאלן - בדיקת כיפוף שורש כף היד. בבדיקה זו יונחו המרפקים על שולחן תוך אפשור לפרק כף היד ליפול קדימה בחופשיות. אנשים הסובלים מתסמונת תעלת שורש היד יחוו חוסר תחושה ועקצוץ באצבעות תוך 60 שניות. ככל שהתסמינים מופיעים מהר יותר, כך הבעיה חמורה יותר.
צילומי רנטגן – יומלץ במקרים בהם תנועת פרק כף היד מוגבלת או שישנו חשד לדלקת פרקים או טראומה.
בדיקת אלקטרומיוגרפיה (EMG) להולכה עצבית – בדיקה זו קובעת עד כמה העצב המדיאני פועל ועד כמה הוא שולט בתנועת השרירים.
סיבוכים אפשריים
ברוב המקרים, תסמונת התעלה הקרפלית מחמירה עם הזמן. אם הבעיה לא מטופלת במשך זמן ממושך, היא יכולה להוביל לחוסר תפקוד קבוע של היד, כולל אובדן תחושה באצבעות וחולשה. מסיבה זו, חשוב לאבחן ולטפל בתסמונת התעלה הקרפלית באופן מידי [6].
טיפולים ותרופות
הטיפול בתסמונת תעלת שורש היד מתבסס על הגיל, הבריאות הכללית, ההיסטוריה הרפואית, המצב הנוכחי של פרק כף היד, טולרנטיות לתרופות או לטיפולים ספציפיים, עד כמה גרוע מצב המחלה ועד כמה היא יכולה להחמיר, ההעדפות של המטופל/ת. הטיפול יכול לכלול[3]:
סד ליד - עוזר במניעה של תנועת היד ומקל על הדחיסה של העצבים בתוך התעלה.
תרופות אנטי דלקתיות - דרך הפה או בזריקות (הזרקת סטרואידים לחלל התעלה הקרפלית). תרופות אלו עשויות להפחית את הנפיחות באזור ולהקל על דחיסת העצב.
שינויים בסביבת העבודה - שינוי המיקום של מקלדת המחשב או ביצוע שינויים ארגונומיים אחרים שיכולים לעזור להקל על הסימפטומים.
תרגילי מתיחה וחיזוק - יכולים להיות מועילים לאנשים שהתסמינים שלהם השתפרו עם הזמן. תרגילים אלו יכולים להיות באמצעות ליווי של פיזיותרפיסט/ית.
ניתוח לתסמונת התעלה הקרפלית - קיימים שני סוגים של ניתוח תעלה קרפלית: ניתוח פתוח וניתוח אנדוסקופי. במהלך ניתוח פתוח, נעשה חתך בפרק כף היד והרקמה שלוחצת על העצבים נחתכת. זה מקל על הלחץ המופעל על העצב. בניתוח אנדוסקופי, מוחדר מוט ארוך ודקיק דרך חתך זעיר בפרק כף היד. המוט מכיל מצלמה ותאורה, המאפשרים לראות את פרק כף היד. לאחר מכן חותכים את הרקמה באמצעות כלים כירורגיים זעירים. בתום הניתוח חובשים את היד ואת פרק כף היד ומכניסים לסד. זה מונע תזוזה של המפרק במהלך ההתאוששות. יש ללבוש את הסד במשך שבוע או שבועיים. סביר להניח שיהיו כאבים לאחר הניתוח, אך ניתן להקל עליהם באמצעות משככי כאבים. במקרים מסוימים יומלץ לישון עם היד מורמת כדי להקל על הנפיחות. ההחלמה מניתוח התעלה הקרפלית משתנה אצל כל אחד. אם העצב נדחס במשך זמן רב, סביר להניח שההחלמה תימשך זמן רב יותר. כמה ימים לאחר הניתוח, סביר להניח שיומלץ להזיז את האצבעות ואת פרק כף היד כדי לסייע במניעת נוקשות. ייתכן שיהיה צורך להתאים את פעילויות העבודה או הבית בזמן ההתאוששות.
מניעה
לעתים קרובות ניתן להקל על תסמינים מוקדמים באמצעים פשוטים כמו[6]:
חבישת סד לשורש כף היד בזמן השינה.
תרגילים שיעזרו בשמירה על תנועת העצב.
הימנעות מפעילויות מסוימות שמחמירות את הסימפטומים.
טיפולים אלטרנטיביים
טיפולים אלטרנטיביים עשויים לעזור להתמודד עם תסמונת התעלה הקרפלית. ייתכן שיהיה צורך להתנסות כדי למצוא את טיפול המתאים ביותר. יש להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת לפני התחלת טיפול משלים או חלופי[4]:
יוגה – תנוחות יוגה המיועדות לחיזוק, מתיחה ואיזון של פלג הגוף העליון והמפרקים עשויות להפחית כאבים ולשפר את כוח האחיזה.
טיפול ידיים (Hand therapy) - טכניקות מסוימות של טיפול בידיים כגון ריפוי בעיסוק, עשויות להפחית את הסימפטומים של תסמונת התעלה הקרפלית.
אולטרסאונד טיפולי - ניתן להשתמש באולטרסאונד בעוצמה גבוהה כדי להעלות את הטמפרטורה של אזור ממוקד של רקמת הגוף במטרה להפחית כאב ולהאיץ תהליכי ריפוי. יעילות תוצאות הטיפול שנויות במחלוקת, אך במקרים מסוימים טיפול באולטרסאונד לאורך מספר שבועות עשוי לסייע בהפחתת התסמינים.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: בעלי בן 29. זה 3 חודשים הוא משתמש כל יום ב- air brush במסגרת עבודתו, ולכן היד שלו באותה תנוחה (כף יד פתוחה ורק הקמיצה והאמה מכופפות פנימה, מפעילות לחץ על המברשת) במשך 12 שעות בכל יום. לאחרונה, גם בזמן שהוא לא בעבודה, האצבעות נמצאת בתנוחה שהזכרתי, ו
תשובה: כאבים הנובעים מתנוחת כף היד במשך העבודה עשויים לנבוע מלחץ על עצב כלשהו, או במקרים אחרים, מעייפות שריר או גיד. פיזיותרפיה מועילה ברובם הגדול של המקרים, אך הייתי ממליץ על בדיקה על ידי אורתופד לצורך אבחנה מדויקת יותר, שיאפשר לתת לבעלך טיפול אם יש בכך צורך. על פי רוב, הטיפול כולל מנוחה, משככי כאבים, נוגדי דלקת ופיזיותרפיה. בברכת בריאות שלמה, ד"ר רונן בלכר - אינפומד
שאלה: לאחר כאבים חזקים באזור שורש כף היד, אבחנה שרירותית ומהירה ללא צילומים וקבלת החלטה מאוד מהירה של רופא אורתופד שאליו פניתי, החליט אותו הרופא כי יש לי דלקת בשורש כף היד. נתן לי טיפול בכדורי ויוקס, וקיבוע של תחבושת מיוחדת ושלחני לביתי. היום, כעבור ש
תשובה: Kienbock's disease (קינבוק), היא מחלה של עצם הלונאטום, אחת מעצמות פרק כף היד. במחלה, אספקת הדם לעצם נפגעת עד שהיא נהרסת ומתמוטטת. המהלך הוא בדרך כלל הדרגתי ומתבטא בכאב, נוקשות, רגישות ונפיחות בכף היד, בהחלשות של האחיזה ובהגבלה בתנועתיות פרק כף היד. בדרך כלל המחלה מופיעה באנשים צעירים, בגיל 15- 40, ומערבת יד אחת בלבד. הסיבה לא תמיד ברורה. כנראה שישנם אנשים הרגישים לכך במיוחד, בשל מבנה העצמות שלהם (כשעצם האולנה קצרה יותר מעצם הרדיוס), או בשל בעיה בחלוקת כלי הדם באזור ומיעוט כלי דם לעצם הלונאטום. לעיתים המחלה נגרמת כתוצאה מדחיסה של הלונאטום על רקע של טראומה קודמת לאזור (לדוגמה, נפילה על כף יד פשוטה לפנים), או על רקע תנועות חוזרניות של פרק כף היד. ייתכנו 4 שלבים למחלה: שני השלבים הראשונים הם דלקת וסקלרוזיס (הסתיידות) של העצם - הטיפול בשלבים אלה כולל מנוחה ונוגדי דלקת. בשלב השלישי עצם הלונאטום נהרסת ומתמוטטת, ובשלב הרביעי יש מעורבות של כל פרק היד, והמחלה הופכת כרונית וקשה יותר. בשלבים הקשים יותר בדרך כלל אין מנוס מטיפול ניתוחי, אשר מטרתו להפחית את הלחץ מעל עצם הלונאטום על מנת לאפשר זרימת דם טובה, וזה בדרך כלל זה נעשה ע"י קיצור עצם הרדיוס. במקרים קיצוניים, כאשר כל פרק היד מעורב באופן בלתי הפיך, יש לקבע את כל פרק היד בניתוח. לפרטים נוספים: http://www.visitations.com/kienbock/kienbock.htm
שאלה: אני סובלת מדלקת במפרק יד ימין. פניתי לאורתופד והוא אמר שיש שחיקה של המפרק וגם דלקת, ושאין מה לעשות, צריך לחיות עם זה עד 120. הוא נתן לי כדורים שלא יכולתי לסבול כמו ארקוקסיה ואתופאן, אשר גרמו לי כאבים בחזה. פניתי לרפואה סינית, ולאחר 10 דיקורים אני מ
תשובה: אני מניח שמדובר בשורש כף היד. אם באמת מדובר בשחיקה של המפרק, בשלב זה אכן אין הרבה מה לעשות, וכדורים כגון אתופאן וארקוקסיה יכולים לעזור מאוד. הכדורים האלה הם נוגדי דלקת מקבוצת ה- NSAIDS, העלולים לגרום לגירוי של הבטן שיכול להתפרש ככאבים בחזה. אם הכדורים גרמו לך לכאבים בחזה, הייתי ממליץ לך להמשיך לקחת אותם יחד עם כדור אחר בשם גאסטרו, ולראות איך זה משפיע על הרגשתך. הזרקות קורטיזון אכן לא מומלצות בשלב זה, ויכולות אף להחריף את הדלקת. הייתי ממליץ לך לאפשר מנוחה לשורש כף היד, כלומר להימנע מהפעלה רבה של המקום. אולי יש מקום לשקול שינה עם סד ליד, על מנת לתת לשורש כף היד לנוח לגמרי. אם דיקור סיני שיפר את הרגשתך, אין שום התווייה נגד המשך טיפול זה. רפואה שלמה ד"ר עמית גיל - אינפומד