דלג לתוכן

שיתוק מוחין

CP | Cerebral palsy
המומחים של Infomed מסבירים:

שיתוק מוחין (Cerebral palsy) הוא שם כללי לתוצאותיו של פגם או נזק במוח המתפתח וגורם לדרגות שונות של הפרעות בתנועה וביכולת התפקוד, הפרעות בחושים כגון חירשות או עיוורון, פגיעות באינטליגנציה והפרעות בתפקודם של איברים שונים בגוף. 

הפגם במוח יכול להתהוות במהלך תקופת ההיריון, במהלך הלידה או בתקופה שלאחר הלידה, עד גיל 5. הפגם  בשיתוק מוחין אינו משתנה במהלך החיים, אולם השפעותיו הגופניות משתנות עם הגדילה. הוא הגורם העיקרי לנכות של ילדים ושכיחותו היא כ-1 לכל 400 לידות של יילוד חי. 

קיימים שלושה סוגים עיקריים של שיתוק מוחין המסווגים לפי צורת ההפרעה בתנועה: 

שיתוק מוחין עוויתי (Spastic): זו הצורה הנפוצה ביותר של המחלה. שיתוק מוחין ספסטי מתאפיין במתח שרירים גבוה, וקיימת סכנה לנקיעת מפרקים, לעיוותי עצמות, לעקמת ולעיוותי כפות רגליים וכפות ידיים.  סוג זה של שיתוק מוחין עלול להשפיע על צד אחד או על שני הצדדים - ברגליים  או של ארבעת הגפיים.

שיתוק מוחין אתטואידי (Athetoid): אצל ילדים שלקו בסוג זה של שיתוק מוחין קיימת תנועה בלתי רצונית מתמדת של הגפיים, והפרעה בביצוע תנועות מכוונות הגורמות לעיתים לקושי בהליכה.

שיתוק מוחין אטקסי (Ataxia): צורה זו שכיחה פחות והיא מתבטאת בחוסר שיווי משקל ובחוסר שליטה על תנועות במרחב. ילדים שלקו בשיתוק מוחין אטקסי הולכים בתנועות בלתי קצובות, הססניות ומרבים ליפול. 

  • שיתוק מוחין תסמינים

    התסמינים של שיתוק מוחין בדרך כלל יופיעו בשלושת השנים הראשונות לחייו של הילד. במרבית המקרים שמים לב לבעיה כאשר מבחינים בעיכוב בהשגת אבני דרך בהתפתחות התינוק כמו זחילה, הליכה ודיבור. לילדים הסובלים משיתוק מוחין עשוי להיות טונוס שרירים גבוה, אשר גורם לנוקשות של הילד, או טונוס שרירים נמוך, שגורם לחולשה.

    חומרת התסמינים ואופיים משתנה מילד לילד, כאשר חלק מהילדים סובלים מקשיי הליכה קלים ואחרים עשויים לסבול ממוגבלות משמעותית.

    תסמיני השיתוק משתנים בהתאם לסוג השיתוק. כאשר הילד סובל משיתוק מוחין עוויתי של חצי גוף, עשויה להיות נוקשות של חצי הגוף הימני או השמאלי, בדרך כלל נוקשות הממוקדת ביד או בזרוע, אך לעיתים הרגל גם היא מושפעת. במצב זה עשויה להתפתח עקמת ואף בעיות בדיבור. בחלק מהמקרים תהיה גם הפרעת פרכוסים, ובמרבית המקרים האינטליגנציה אינה מושפעת. 

    כאשר הילד סובל משיתוק מוחין עוויתי בשתי רגליו, יהיו קשיים בהליכה, שידרשו עזרים כמו סד רגל או הליכון. בצורה הקשה ביותר של שיתוק מוחין עוויתי, כל ארבעת הגפיים מושפעות, וזו תוצאה של נזק נרחב למוח. שרירי הצוואר במצב זה עשויים להיות מאוד רפויים ויובילו לקושי בהחזקת הראש ביציבות. יתקיים קושי בדיבור, קשיי למידה, ובמקרים רבים גם פרכוסים תדירים.

    בשיתוק מוחין אטקסי, יש פגיעה בשיווי המשקל ובראיית העומק, שהיא בעצם היכולת להבין היכן חפצים נמצאים ביחס למתבונן. דבר זה מוביל לקואורדינציה ירודה ולתנועות מגושמות, וירידה בביצוע פעולות הדורשות תנועה עדינה כמו כתיבה או קשירת שרוכי הנעליים. בנוסף, רעד בלתי נשלט בידיים, בעיקר בעת תנועה מכוונת, עלול גם הוא להופיע.

    תסמיני שיתוק המוחין האתטדוידי, הקרוי גם דיסקינטי, יתאפיינו בהופעה לסירוגין של טונוס שרירים גבוה ונמוך, המוביל לתנועות פתאומיות ובלתי נשלטות של הגוף, וקושי לשמור על יציבה במקרים רבים. התופעה משפיעה גם על שרירי הלשון ומיתרי הקול, ולכן גם יכולות הדיבור והאכילה יושפעו. 

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
אורתופדיה
ד"ר אריאל אורן
5.0
( 3 חוות דעת )
"זה היה יותר ייעוץ קצר בתור התחלה, אבל היתה לי חווית טיפול מאוד נעימה"
קראו עליי עוד
יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר משה רויבורט
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר רויבורט רופא בחסד, רגיש ומקצועי! זמין לכל שאלה,מסביר הכל כנדרש,ומבין לגמרי בתחום."
קראו עליי עודלקביעת תור

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא שיתוק מוחין

רשלנות רפואית בהריון
רשלנות רפואית בהריון
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 25/10/2009

רשלנות רפואית בהריון, נקראת בלשון החוק "הולדה בעוולה" הפיצוי שנדרש הוא בגין ילד שנולד עם פגמים קשים, שהיה ניתן לזהו... לכתבה המלאה

כל המידע על הריון מרובה עוברים
כל המידע על הריון מרובה עוברים
פרופ' אריה דרוגן מאת: פרופ' אריה דרוגן 11/03/2019

לידות תאומים, שלישיות ורביעיות נראות לנו כדבר מבורך, במיוחד לזוגות חשוכי ילדים המתאמצים להביא ילדים לעולם. למרות זא... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו